RFI - България Най-цивилизованата смяна на антимафиот №1

Удар по доходите ни от днес

Симеон забрани на своите да говорят

Антимафиот №1 зад гърбовете им - така обявява “24 часа” смяната на директора на НСО. За първи път вчера службата стана свидетел на най-цивилизованата смяна на антимафиот №1, допълва изданието.
А “Труд” приглася – на Дондуков 2, Миланов и Владимиров си разменят комплименти. Шефът на МВР Георги Петканов се сбогува вчера с бившия вече шеф на НСБОП като му подари картина – произведения на този автор имали и Путин и Борисов, не пропуснал да отбележи Петканов, разкрива “Труд”.
При рокадата на ръководството в НСО пък бившият и новия му шеф си отправяли задочни комплименти за високия професионализъм.
А “24 часа” дори допълва – Миланов и Владимиров се разцелуваха пред президента. Знаете - промяната бе наложена след скандала с уволнените служители в Национална служба за охрана, които успоредно с дейността си са работели и за хора от сенчестия бизнес. И обещанието на новия шеф на НСО – на въпроса как ще оправи атмосферата в НСО, той отговаря – “С внимание, разум, закон и изисквания”.

А иначе – една честитка от “Виж”, като я нарича самия вестник – от днес парното, тока и водата поскъпват.
Ценовата реформа оскъпи и зъболекарската помощ и горивото за битови нужди, допълва изданието. Нови цени от днес, обявява и “24 часа”. И отделя три страници за новите цени, които влизат в сила от 1 юли. Или както обобщава “Стандарт” – удар по доходите от днес.

Симеон забрани на своите да говорят, обявяват “Труд” и “24 часа”. За важните и стратегически проблеми на държавата и управлението вече ще може да се изказва само премиерът. Той забрани на членовете на политическия съвет на НДСВ да правят изказвания по подобни теми. “По важните въпроси ще говоря само аз”, отсякъл Симеон пред депутати и министри, цитира “24 часа” присъствал на сбирката. С остър тон Симеон допълнил, че не е съгласен да му се изземва инициативата по важни теми, защото той носи отговорност. Повод за забраната му станало изказване на зам.-шефа на парламента Камелия Касабова, че СДС и ДПС са стратегически партньори на НДСВ. Като либерална партия НДСВ е отворена към дясното и към лявото, уточнил Симеон.
И по този повод – НДСВ и ДПС флиртуват с БСП. Това е изводът на анализ на Икономист, цитиран от “Новинар”.

Управляващата коалиция на НДСВ и ДПС е непопулярна и е загубила мнозинството си в парламента. Въпреки това двете формации запазват политическите си шансове, флиртувайки с БСП. Това се казва в последния доклад за България на Отдела за проучване на списание "Икономист". Изданието прогнозира, че левицата ще поеме властта след парламентарните избори догодина.

Дясното и лявото вече се обединиха – или поне в позициите си относно референдума за членството ни в ЕС – Костов и Сергей: допитване за ЕС отделно от изборите, обявява “24 часа”. И хората на Станишев и хората на Костов се обявиха против съвместяването на предстоящите парламентарни избори с референдума, каквато идея имаше по-рано.
Изненадващата хватка на НДСВ избори и референдум в един ден е достойна за читанките по източни бойни изкуства. Така ударът на БСП, която отдавна настоява за референдум за ЕС, изведнъж се стоварва връз нея самата, коментира изданието. Най-малкото защото така НДСВ ще се опита да придърпа червени гласове към себе си, а и ако двата вота са в едни ден, то тогава става съвсем животрептущо гласуването да не е през август. А тъкмо августовските избори могат да дадат абсолютното мнозинство на БСП в парламента. Тия тънки сметки ще будят интриги в идните седмици. А като ставало дума за коалиции дали било случайно, че партиите на Станишев и на Костов и по тоя въпрос са единодушни, пита “24 часа”.

И през това време – усвояването на европарите се бави поради корупция, обявява в интервю за “Монитор” депутатът от ОДС Евдокия Манева. Парите от предприсъединителните фондове не се усвояват и една от причините за това е корупцията. Толерират се фирми, анулират се конкурси и всичко това води до забавяне на усвояването. А средствата се крайно необходими за опазване на околната среда например и е недопустимо да не ги използваме, допълва Манева пред “Монитор”.
Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева пък на свой ред дава интервю за “Труд”, където заплашва – Европа няма да премете улиците ни.

Колкото до проблемът с корупцията – всеки десети чиновник признава, че е взимал рушвет, обявява 24 часа. Всеки десети бирник с рушвет, ама малък, допълва “Труд”. Проучване на антикорупционната инициатива Коалиция 2000 сочело, че почти всеки десети данъчен у нас е взимал подкуп като 12 на сто от самите бирници признават, че са взимали подкуп. Кой държавен чиновник ще рискува да си признае, че е взимал рушвет, макар и анонимно, пита вестникът. Така че – щом като 10 на сто са си признали според социолозите, ами тогава колко ли всъщност са онези знайни и незнайни рушветчии, които са взели подкуп и са премълчали, задава риторичния въпрос изданието.

И все пак – днес е джулай морнинг. Усмихни се, България!, призовава “Новинар”. А какво друго е посрещането на първия ден на юли, ако не трева, любов, море, младост и надежди. Всичко изглежда различно. Усмихни се днес, България. Защото след джулай морнинг - за жалост! - неизменно идва джулай вторник.