RFI - България Българин - световен терорист?

Референдумите - не ни питат за решения от правителството

Английски семейства с ин-витро в България

“Първи българин - световен терорист”(“Труд”), “българин – редом до Осама” (“24 часа”), “в списъка сме на световните терористи” (“Виж”).

Днешната преса охотно се спира върху този повод за съмнителна национална гордост, базиращ се на две неща: първо на списък на ООН с лица и организации, за които се предполага, че са свързани с тероризма; и второ – на твърденията на правителствения говорител Димитър Цонев за присъствието на българин в списъка.
Заподозреният, съобщава “Виж,” е 26-годишният Тони Радев Миленов. Той е роден в Хасково и известен още като Тунджай Рамадан Рашид, Тунджай Рамадан Мюмюн и Тони Радев Кафеджиев.
Всички тези уточнения се налагат не само защото ни връщат към бъркотиите от “насилственото преименуване”.

“Труд” дава още информация, пояснявайки, че нашенецът бил арестуван в Испания за атентатите на 11 март, но сетне освободен. Екип на “Труд” попада в с. Поповец бащата на Тунджай, който гони репортерите. Момчето е тук, вече на свобода, никой не го търси, казват съселяни. Според тях младежът е спал в Испания по ислямски приюти, може затова да е бил натопен.
“Труд” се връща към публикации в испанската преса, че терористите на 11 март са се снабдили с оръжие от български трафиканти. Но тогава българската полиция нарече публикацията “измишльотини”, припомня “Труд”.

А същевременно борбата с тероризма е приоритет на членството ни в НАТО, пише в приложението си в. “Пари”. Вече не бива да акцентирате толкова върху териториалната си отбрана, а върху международни операции, е съветът на генералния секретар на Алианса Яп де Хоп Схефер.
Това показва и примерът на Франция, която се ангажира сериозно във всички операции на алианса и сериозно увеличи вноските си в организацията, подчертава в анализ за изданието френският военен аташе полк. Жан-Луи Брудер. Според него именно присъединяването на България и Румъния е сложило край на Студената война.

Подготвяме модерни сили за алианса, командвани от наши командири - заявява пред “Пари” вицепремиерът Пламен Панайотов. Изданието пресмята, че членството ни в НАТО увеличава инвестициите у нас до 2 млрд. евро. Но “само 4 наши вертолета летят, поне 2 ни трябват за НАТО” – пише “Труд”. У нас нехаят за сроковете – твърди изданието.

И още една изненада – само един наш военен има достъп до топ-тайните на НАТО, пише “Монитор”. Полк. Иван Иванов, началник на отдела за класифицирана информация на Генщаба. На много военни това е отказано, по-нисък достъп до секретност в НАТО са получили 269 души.

С оглед на въпроса “къде сме ние?”, “24 часа” препечатва статия от “Бостън глоуб”, за процеса в Либия, чийто автор Томас Дайн (президент на радио “Свободна Европа”) настоява, че “България, а не Либия е примерът как една тоталитарна срана може да се реформира. Преди 15 години, пише той, България, страната на осъдените сестри, беше най-послушният сателит на СССР, а днес тя е страна със свободен пазар, член на НАТО и стои на прага на ЕС.”

Българските медици са изкупителна жертва на Кадафи - препечатват “Монитор” и “Труд” статия от “Уолстрийт джърнъл”, в която се настоява, че съдбата на процеса е в ръцете на международната общност, тъй като именно тя трябва да определи отношението си към Кадафи.

Ние пък ще можем да гласуваме на референдуми, но не и за външната си политика – така “Монитор” представя вчерашните поправки в Закона за допитването до народа. Нещо повече, решенията на правителството на подлежат на референдум - пише “Труд”.
А Валери Найденов, от страниците на “24 часа”, подробно се спира на страха на властта от допитването и пише, че противниците на референдумите са винаги на власт в България.
Последните 3 швейцарски референдуми, пише коментаторът, отхвърлиха 3 финансово-данъчни закона и коригираха възрастта за пенсионирането на жените. У нас обаче някои умни глави твърдят, че отворим ли кутията с референдумите, небето ще падне. Ще се взриви озоновата дупка, а Европа ще вдигне ръце от нас. Тъжно е, твърди Валери Найденов, непрекъснато да се дава тезата, че народът не е компетентен за нищо. Кой е компетентен тогава? пита той. Общинските мушмороци ли, дето превърнаха София в една апортна вноска? Дето са готови и Паметника на незнайния воин да дадат за строеж на турска баня?”

В потвърждение на което, “Монитор” извежда на първа страница: откриват трето дело на Софиянски. Този път за строежа и продажбата на акции на новопостроения гранд хотел “София” на мястото на старата Градска библиотека.

Скандално оставаме без вода, никой не казва, не вдигат телефоните, прави разследване “24 часа”. И пояснява: 28 000 семейства в кв. Гоце Делчев” останаха цял ден без вода в жегата, причината е ремонт и частен строеж.

Ремонт на кабинета – айде де! – възкликва “Труд”, излизайки със снимка на фасадата на Министерския съвет, опушена и със счупени стъкла 118 дни след пожара. Хайде, приехме, че случайността е виновна за пожара, пише изданието. Но пита – а кой да направи ремонт, само обещаваха, че всичко ще е готово след месец… Но нали не е тяхно – държавната къща е като орташка кобила. А Церовски си строи, и Абрашев си стои, докато държавата гори”.

Стотици английски семейства пък пристигат в България и други източноевропейски страни, за да си направят евтини бебета, извежда “Стандарт”, позовавайки се на британската преса. Става въпрос за бездетни съпрузи, които прибягват към изкуствено оплождане "ин-витро”. "Туризъм за оплождане" води все повече бездетни англичанки на Изток, твърдят изданията на Острова.
В моята клиника идват не само британци, но и американци, и австралийци, заявява пред "Стандарт" царският депутат д-р Атанас Щерев. И понеже са здравноосигурени, така вместо 30 000 долара, бебето им излиза едва 5-6 хил. лв. - пояснява д-р Щерев.

Внимание: летен грип и в мрежата, предупреждава “Дневник”. Но хакерите вече не се стремят да постигат масово повреждане на компютри, а събират ключова информация, свързана с пари.