RFI - България Гърция е европейският шампион - титлата идва за първи път на Балканите

И България е европейски шампион, но по евтиния

Тотото дава 2 милиона лева, няма кой да ги вземе

Сензация! Гърция! Титлата идва на Балканите. Браво, съседи! Така "Труд" и "24 часа" обявяват голямата новина от завършилото късно снощи Европейско първенство по футбол. Знаете, гърците успяха да отстранят за втори път на първенството домакина Португалия и така станаха новите европейски шампиони. Гърция подчини Европа, взема първата титла за Балканите във футбола, коментира "24 часа".
А иначе в Лисабон – баровете отчетоха спад на продажбите на бира, след като повечето агитки си тръгнаха от европейското. Най-сериозни загуби били регистрирани след отпадането на отбора на Англия, разкрива вестникът.
Единствено българските фенове в Калифорния пък ставали рано, за да гледат мачовете от първенството на Стария континент. Останалите идвали за записа, излъчван следобед, разказват от бара "Британиа армс", където единствено показвали срещите.

България също е лидер на Европа. Но не по футбол. По евтиния. България – евтин рай, възкликва "Труд". Поводът е изследване на Евростат, проведено сред 31 европейски държави.
А "24 часа" обобщава резултатите – ако храната тук е 100 евро, в Дания е 271, а в Румъния – 99. Цигарите ни 3 пъти по евтини от Европа, пък изчислява Стандарт. Цените в България са най-ниските на Стария континент. Засечени са цените на 450 вида храни, напитки и тютюни.
И така се оказало, че България е абсолютен първенец по евтиния. За същите стоки гражданите на ЕС плащат над 2 пъти повече от нашенеца. Но, бърза да уточни "Труд", и получават в пъти повече от българина. Мила Родино, ти си рай за всеки от Стария континент, решил да опита от хляба и сиренето, от мръвката и виното, да запали тютюна ни. Но не и да си го купи с българските заплати, допълва вестникът.
Остава въпросът как да се доближим до страните в челото на подобни класации. Ами няма да стане с евтин труд и евтин хляб, категоричен е "Труд".

Въпреки резултатите от подобни проучвания – Влизаме в Еврозоната през 2009 година заедно с Чехия, обявява "Монитор". България ще привлече 1.5 милиарда евро инвестиции през 2004 година, допълва изданието като се позовава на изследване на австрийския Институт за икономически изследвания.

Няма да чакате Румъния, обещава пък от страниците на "Труд" Атцо Николай, холандски министър по европейски въпроси. Припомням, че Холандия е настоящия председател на ЕС. Ние се надяваме, че до декември ще приключим преговорите с Румъния, за да могат двете с България да бъдат приети в ЕС през 2007 година както е планирано и както всички се надяват. Но, допълва Николай, България е много по-напред и ЕС го знае и приема.
Разискваме клаузата за сигурност за Румъния. Ние очакваме България да бъде приета навреме, тоест през януари 2007 година, допълва холандският министър по европейските въпроси Атцо Николай.

Пада балът за гимназия, обявява "24 часа" след оповестените резултати от кандидат-гимназиалните изпити. Причината – четири пъти повече двойки по математика, като обявява "Стандарт". 874 двойки по математика в София, изчислява "Виж". Двойките свалиха бала за гимназиите.
А оценките от двата изпита бяха изненадващо ниски. Експерти дори прогнозират, че заради многото двойки ще се наложи да бъдат закривани паралелки. Места може да останат дори в София.
Поредната кампания за осми клас вече е в историята. И единственият извод, който може да се направи е, че чиновниците на Министерството на образованието трябва да освободят децата от присъствието си и то веднага, категоричен е по този повод 24 часа. Не може 20 години да правиш изпити и винаги задачите да са сгрешени. Или пък трудни. Или пък недописани. Значи проблемът не е в децата ни, а в тези, които създават проблемите, отсича вестникът.

И все пак – за тези, които хранят надежди за по-близкото бъдеще – 2 милиона лева чакат своя щастливец, обявява "Виж". Тотото дава 2 милиона лева, няма кой да ги вземе, отбелязва пък "24 чаcа". Внушителният джакпот продължава да расте след като така и не бе улучена шестицата и този път, допълва "Труд". С постъпленията за четвъртък се очаква натрупаната сума да подгони 2 милиона лева.