RFI - България Обикновен парламент ни вкарва в Европа

МВФ отказа увеличение на заплатите

Министър Абрашев сади зеле вместо кактуси в Балчик

“Обикновен парламент ни вкарва в Европа”. Това реши Конституционният съд, подчертава “Труд”. И коментира на първа страница: “Май дойде време да зачеркнем ВНС. Ала какво излиза, пита изданието, че присъединяването ни към Европа е маловажен въпрос, щом НС от 240 души ще може да сдаде национален суверенитет, а само Велико народно събрание може да каже къде да са следствието и прокуратурата (както решиха конституционните съдии м.г.)? Нелепо, пише “Труд”, но смята, че поне ВНС следва да изчезне, като предмет на политически спекулации”.

Според “Дневник” политическите сили са посрещнали с облекчение последното решение на КС, което им дава възможност да решат неотложните въпроси на присъединяването. Понеже няма вероятност в обозримо бъдеще, пише “Дневник”, те да съберат енергия и воля за нови промени на конституцията, свързани със съдебната власт, ако ЕС не постави някакъв пореден ултиматум, както направи еврокомисарят Ферхойген през 2003 г.

Следващите парламентарни избори пък ще са през юли, цитира “Монитор” резултатите от вчерашните консултации между президента Първанов и “Новото време”. Точната дата на изборите през 2005 г. трябва да се обяви съвсем скоро.

Ала една друга новина, свързана със заплатите и вчерашни консултации, фокусира вниманието на пресата: “МВФ не дава заплатата да скача”, както образно се изразява “24 часа”. Или Фондът казва: “не вдигайте заплатите” (“Монитор”), предадено още по-императивно от “Стандарт” като : “МВФ замрази заплатите”. Така или иначе става дума за позиция на МВФ, изразено от шефа на мисията Ханс Фликеншийлд против увеличаването на минималната заплата с 30 лв. от началото на следващата година. Увеличението на заплатата от 120 на 150 лв. ще е натиск върху заетостта, четем в “24 часа”.

От НОИ пък предлагат да се фиксира ръстът на пенсиите.
Ваучери за храна май няма да има и тази година, допълва “Монитор”. И илюстрира вчерашните преговори на България с МВФ с една интересна снимка. Финансовият министър Велчев подарил колан на Ханс Фликеншийлд в знак, че повече няма накъде да затягаме коланите. “Да не трябва да се обеся на него”, пошегувал се Фликеншийлд.

Но едни заплати все пак ще се увеличат: Първанов вдига заплатите в НСО – отбелязва “Труд”. Целта била държавните гардове да не охраняват бандити. В тази връзка “Дума” обаче има “едно-две питанета”. Повишението може и да е полезно, смята изданието, но Бойко Борисов пък поиска да се разпространи и върху националните спецслужби. Щом двата първи рейтинга мислят така, отбелязва “Дума”, може и да е мъдро.

Но има питане. Ще вдигат ли тогава заплатите и на учители, които бъдат хванати да дават уроци по математика на някой айдук? Или на някой, който пие бира в свободното си време със съмнителен елемент? И къде е гаранцията, че ако ни вдигнат заплатите, в свободното си време пак няма да пием бира с такива елементи?

Явно никаква. А “24 часа” на две страници излиза с разследването “Секс в МВР с вкус на дрога”. От нето научаваме, че при арест на наркобоса Илиян Варсанов полицията открила секс-записи на дознателка от 4 РПУ, разследваща тъкмо подземния свят. Тя твърди, че отношенията и с Варсанов са лични и подала рапорт за напускане. И случаят не бил изолиран.

Българи пък се заселиха в пещера в Рим, защото животът в италианските дупки по-добър отколкото в родината, пише “Стандарт”, позовавайки се на статия във “Вашингтон поуст”.
Изданието разказва историята на нашенците Тодор Великов и Петър Десислав. Двамата се заселили в двувековна дупка в скалите, в която имало изображения на римски богове, намираща се точно под стилния римски квартал "Париоли". Просто се опитваме да спестим пари, обяснява Десислав, който е строителен работник и живее в Рим от 9 г. Наскоро прекарал инфаркт и бил лекуван в болница. "Ако сега се върна в България, ще умра", убеден е българинът.
Другият българин Тодор Великов, е асансьорен техник, който живее в Италия вече 6 г. Признава, че е избрал пещерата пред квартирата, защото наемите в Рим са много високи. "Не смятам да се връщам в България, защото тук живея много по-добре", казва Великов.

Трябва да повдигнем самочувствието си, затова шампионската титла на Гърция по футбол е важна за региона ни, заявява гръцкият посланик Прокопиос Мандзуранис. И пожелавайки ни да укрепим футбола си, ни съветва първо да оправим административния си капацитет и съдебната си система, защото в момента и Гърция извършвала тежка административна реформа.

Всичко в Атина ще е под 24 часов контрол, пише “24 часа”, спирайки се на безпрецедентната програма за сигурност на стойност 1 млрд. евро, която стартира от 1 юли.
А олимпийският огън каца утре у нас точно в 9,45 ч., отбелязва изданието.
Вече сме и в режим на “антитероризъм”, охраняваме засилено АЕЦ “Козлодуй”.

Междувременно министър Абрашев също не спира с идеите си: сменя кактусите в Балчик с алабаши, отбелязва във водещото си заглавие “Дума”. В Двореца щяло Да има зеле и краставици, както било по времето на румънската кралица Мария.
Така ще се съсипе ценната кактусова колекция, тревожи се директорът на ботаническата градина д-р Красимир Косев.
Така де, мине не мине време, и министър Абрашев напомня за себе си, коментира “Стандарт”, спирайки се на неистовото му желание да руши. Нали сега по негова заповед вече са изсечени 64 редки и изчезващи видове дървета. Странна обаче е не логиката на министъра, пише “Стандарт”, а търпимостта на обществото към безумията на властта.

“Труд” , за да избегнем културните приумици, публикува снимките на новите академици на България: това са писателката и историк проф. Вера Мутафчиева, музикантът Христо Недялков, режисьорът Людмил Стайков, както и хората на точните науки Григор Мечков, Дочи Ексерова и Янко Арсов. Но се задава страшна жега, предупреждава “Труд” – до 37 градуса, както предупреждават синоптиците на БАН в петък, събота и неделя, малко преди традиционните юлски горещници.