RFI - България Олимпийският огън блокира София

Доган връща ордена си "Стара планина"

Момичетата по-учни от момчетата

Не идвайте в София днес!, предупреждава "24 часа". Олимпийският огън блокира столицата, пояснява "Труд". Днес столицата ще трябва да преживее огромните задръствания, заради преминаването на Oлимпийския огън през града. Според "Труд" за целта са осигурени 1080 полицаи, които ще охраняват събитието. "24 часа" обаче говори за 10 080 полицаи. На практика цялата столица ще бъде задръстена и движението на автомобилите ще е затруднено, обобщават вестниците.

Доган връща "Стара планина", оповестява "24 часа". Доган връща ордена "Стара планина", еднакво звучат заглавията на "Монитор" и "Виж". След указ за награждаване на бивш главен прокурор със "Стара планина", Доган връща своя орден, пояснява "Труд".
Лидерът на ДПС обяви, че ще върне на президента ордена си Стара планина І степен. Причината е, че държавният глава е издал указ за награждаване със същото отличие на проф. Васил Мръчков, който е бил главен прокурор по време на Възродителния процес. Той бе предложен от шефа на парламента Огнян Герджиков.
Доган оредели постъпката си като морален протест. Не може жертвата и палачът да са на един подиум, цитира пресата обяснението на Доган. ДПС обаче няма да подкрепи подписката на депутатите от ОДС за оставката на Герджиков.

Подписка за нов парламентарен шеф събират хората на Костов, както отбелязва Стандарт. “Има девалвация на наградата. Аз не искам да съм в такава компания на девалвирали награди от най-висока степен”, пояснява самият Доган в интервю за "24 часа". Доган получи ордена на 29 март тази година за 50-ия си юбилей, припомня "Новинар".

Постъпката на Доган става само ден преди официалното посещение в България на турския премиер Ердоган. Е, явно ще докладват на Ердоган за постъпката на Доган и така той ще изглежда като правоверен протурски националист, търси обяснение на решението "Монитор". Доган реагира по предсказуем начин и върна ордена си. За ДПС Възродителния процес все още е много болезнена тема. Той обаче отказа да подкрепи подписката срещу Герджиков, което е добро държавническо поведение, коментира от своя страна "24 часа".

Момичетата са по-умни от момчетата, отсича "Виж". Поводът – резултатите от изпитите за гимназии и по-високият бал на момичетата. И наложилият се съвсем логично извод – само квотите пазят елитните училища да не се превърнат в девически гимназии.

А иначе – Писмено се извиниха за грешните оценки, разкрива "24 часа". Изплатиха официални писма на 20 деца, чиито оценки са били сгрешени с действителния им бал. И обяснението на единия от проверителите – сбъркахме от преумора.

Работите по литература обаче са по-слаби от миналогодишните. Работата върху темата “Една българка във време на изпитания” показала, че децата не умеят дори да преразказват. Проблем бил и наизустяването – изобилствало от перфектно започнати работи, които обаче са оставени недовършени. Децата просто са забравили останалото, коментира за вестника литераторка. А иначе думи като “Опование” и “Убида” били често срещани в разработките.

И само някои от традиционните бисери след изпит. “Семейството е загубило соларния си символ” /разбирай – топлата атмосфера/. Или – “Баба Илийца не може да избучи набучения кол”. “Най-накрая баба Илийца успяла да си спечели място в лодката, защото ударила заптието в слабото място”.
В очите на турците пък за едно дете – “българският народ е една огромна свинеферма”. Колкото до самата баба Илийца – “тя е висока, кокалеста, мъжка на вид, следователно тя е кожа и кости.