RFI - България Три четвърти от българите са за ЕС

Адски жеги - до 38 градуса

Приватизират столичния транспорт

Три четвърти от българите са “за” членство в Евросъюза –извежда на първа страница “Монитор”. Проучването е НЦИОМ, 10 % нямат мнение, а едва 14.1% са “против” Европа.
Повече от половината българи са оптимисти – четем други сондажи в “Труд”, най-възторжени били младите хора и столичаните. Причината е в летния сезон, убедено е изданието, тогава настроението е най-ведро.

И тутакси от темата за доверието, пресата минава към рейтингите. Ако се вярва отново на НЦИОМ, четем в “Труд” Соломон Паси и Милен Велчев губят доверие. Дипломат номер едно с около 5% (заради процеса в Либия), а финансист номер едно губи 7% ,заради споразумението с МВФ. Но същевременно, колкото и да е парадоксално, констатира “24 часа”, министър Абрашев добавя почти 2 % рейтинг.
И понеже “24 часа” се пропива от съмнения в питанията и рейтингите, публикува талонче към читателите си: ако зависеше от вас, кои министри и депутати бихте оставили?

И последно рейтингово заглавие: “Българите искат ЕС и Бойко Борисов” (в. “Виж”). 76 % иска Европа, а 83 %- генерала.

Изобщо, гражданите са в шок – пише “Дума”. Най-вече, защото не разбират новите си сметки за парно. Хората не могат да разберат причината, поради която трябва да доплащат, след като цяла година са се ръсили на “Топлофикация”. Не е редно да се взимат и такси за отчитане на топломерите, оплакват се недоволни столичани пред “Дума”.

Болниците пък са пълни със слънчасали, линейките не смогват да извозят припадналите, извежда “Стандарт”.
Мъж и жена издъхнаха заради адския пек в Стара Загора. 40-годишен мъж и пенсионерка на 70 г. са издъхнали в домовете си, след като сърцата им не издържали на високите градуси. припадналите. Според данни на Спешния център повикванията са скочили с 20-25% от началото на седмицата. Продажбите на сладолед рязко се увеличават, пише “Дневник”.
Крийте се! – съветва “24 часа”. Днес ще е 38 градуса, захлажда едва от другата седмица.

Но внимавайте, не си вадете фалшив болничен, предупреждава във водещото си заглавие “Труд”. Парламентът гласува драконовски мерки и глоба на лекар до 10 000 лв. за фалшив болничен. Защото проверки показали, че хората масово излизат в отпуск по болест, но работят другаде или си копаят градинките и лозята. За една година в Перник са анулирани 200 болнични, в Хасково – 240, в Русе – 200 и т.н.

ВИП-българите пък не плащат за здраве – сочи разследване за “Монитор”. Репортери проверяват в масивите с информация на НОИ и откриват следното: Антон Милтенов-Клюна не е плащал за доктор от 33 месеца, но на държавата ще се наложи да плаща за него, прибере ли го там, където все по-често му се налага да бъде.
Рапърът Ванко 1 също не си е плащал от 6 месеца. Както и шоумените от кръга на Слави, на външния министър Паси пък му липсват вноски за цялата 2000 г. и се осигурява едва, откакто е министър.

Но това са дребните наши хитрини, както пише “24 часа”, разказвайки за нов български почин: продават цигари по GSM край морето. Ревизори засекли, че търговците на цигари са поели почина от дилърите на дрога: няма бандероли, няма проблеми.

А след вълната от столични скандали – в София продават градския транспорт – извежда като водеща новина “Монитор”. Продажби щяло да има в целия обществен сектор на услугите (без метрото), казва шефът на СОС Владимир Кисьов.
Пред “24 часа” зам. кметът по транспорта Велизар Стоилов признава, че не знае как да се прави с движението: “250 000 коли на ден влизат в центъра на София и това е катастрофа. “

Шест обвинения свалят Софиянски – пише “Стандарт”. Сегашният кмет щял да загуби поста си, прогнозират левите общинари, защото скоро делата срещу него ще станат поне шест, но не уточняват по кои сделки ще бъдат повдигнати новите обвинения. Софиянски засега е разследван за Халите, комплекса "Милениум" и бизнесцентъра на "Гурко" 1.

Има и високопоставени френски политици, които са корумпирани, има и министри, но ги изправяме пред съда и ги осъждаме – заявява в интервю за “Труд” Мишел Дане, президент на Световната митническа организация. Просто трябва силна воля и корупцията може да бъде намалена – твърди Дане.
И дава обратния пример – с Камбоджа. Ако сте болен, викате лекар, но трябва да му дадете 50 долара. Къщата ви гори, но за да дойде пожарникар, трябва да му платите на ръка 400 долара. Цялото общество в Камбоджа живее така, казва президентът на Световната митническа организация, защото политическите и деловите среди са такива. Докато според него в България вече е направено много, изградени са основите на дома.
Оттук нататък къщата просто трябва да продължи да расте, за да станем 26-та митническа администрация на ЕС и да отговаряме за външните граници на Европа в един доста труден регион.