RFI - България Българските заложници в Ирак: Живи ли са?

Официална позиция: Не отстъпваме пред терористите, но се търсят контакти

Здравната каса: Само свръхболните да се приемат за лечение

“Живи ли са?”(“Виж) и “Господи, спаси ги” (“Труд”).
В диапазона на тези реакции българската преса се спира на съдбата на двамата български заложници в Ирак, публикувайки известното до този час.
Всичко започна в четвъртък 22,50 ч. - припомня “Труд”. Тогава от комюнике, излъчено по “Ал Джазира”, държавници и спецслужбите ни научават, че са отвлечени двама българи. След около час е сформиран кризисен щаб, заседавал през цялата нощ.
Снимките на двамата българи – на Ивайло Кепов и Георги Лазов, са по първите страници на вестниците. Екзекуцията им бе предвидена вчера за 23 часа – пише “Стандарт”. И припомня официалната българска позиция: че няма да се поддадем на насилие и шантаж. До края на ултиматума снощи съпругите на двамата шофьори са изчаквали във Външно министерство заедно със Соломон Паси. Преди това във видеопослание, предназначено за “Ал Джазира”, двете са молили терористите да пощадят живота на мъжете им. “България не е заложник”, коментира “Стандарт”. И заема най-твърдата позиция: “С терористи не се преговаря. Външната политика не се води от тираджии.
И, според “Стандарт”, не можело да сме съюзници срещу терора, а да треперим при първия опит за шантаж”.
“Дума”, във водещото си заглавие, пише за “безсилието на силните”. И говори за “унизената цивилизация”, признавайки, че не разбира как някой би отнел човешки живот с религиозен мотив.
“Дума” подчертава каква ирония има във всичко това – над 1 млрд. жители на планетата са неспособни да спрат фанатизма...
1000 долара – пише “24 часа” – това е сумата, за която двамата българи са били застраховани за риска да отидат в Ирак. Изданието, с помощта на специалистите по жестомимика от Нова тв, е разчело какво казват отвлечените българи по Ал Джазира. Вижда се как са смразени от страх, маскирани терористи размахват автомати. “Моля президента на републ...” , останалото не се разбира. Ивайло Кепов и Георги Лазов най-вероятно са били отвлечени на 28 юни през нощта на паркинг, близо до Мосул, пише “24 часа”. За това свидетелстват иракски граждани с български паспорт, чийто бизнес е внос на коли в Ирак. Четиримата са разпитани от българските власти вчера.
“Кабинетът остави заложниците в ръцете на терористите” – пише “Монитор”. Според изданието се надяваме поне да удължат срока на ултиматума.
“Ишаллах. Да, да, имат шанс” – заявява пред “Труд” шефът на новините в “Ал Джазира” Зияд Аджлуни. Според него няма да има каквото и да е развитие, преди изтичането на ултиматума.

“Да не си правим илюзии”, предупреждава ген. Кирчо Киров, шеф на НРС пред “24 часа”. Изданието разказва и че благоевградската фирма, изпратила двамата в Ирак, преустановява дейността си, Местни шофьори обаче заявяват, че пътуват до Ирак и ще поемат отново. Не ги било страх, разказва “24 часа”.

А иначе сме във война, но “във война с пациентите” – коментира “Труд”. И излиза със заглавието: “По указание на Здравната каса: в болниците – само свръх-болните”. Лекарите обаче са в паника, пише изданието. Мерките са драконовски и обричат хората на гибел, щом не могат да приемат за лечение хора с бронхопневмония само на единия дроб или с бъбречни инфекции, ако не са с температура 39 градуса.

“24 часа” е силно впечатлен, че бъдещите лекари ще ходят на изпит с майките си. Това е било решено от ръководството на Медицински университет в София на 12 и 19 юли. За да са спокойни, майките ще могат да присъстват на темите и да чакат в съседна зала, като подобно на кандидат-студентите им е забранено да излизат от същата сграда.

“Стандарт” пък публикува специално интервю с акад. Чудомир Начев, в което той настоява: Внимавайте с храненето и най-вече с тлъстото месо, особено в жегите.
А жегите са водеща тема в пресата: десетки колабираха, пише “Виж”. Стотици са посетили болниците поради оплаквания от високо кръвно, обезводняване или замайване.