RFI - България Има данни, че заложниците са живи

Разговаряме с похитителите по “Ал Джазира”

Ханс Айхел: От 2009 г. България е в еврозоната

Рекордни жеги от 40 градуса

“Шофьорите са живи” – извежда “Стандарт”. Имало съобщения, че двамата заложници Георги Лазов и Ивайло Кепов са преместени от Мосул във Фалуджа и че екзекуцията им е била отложена от похитителите. “Монитор” уточнява: шофьорите са живи, но според Соломон Паси.
“Филипинецът е близо до свободата , нашите – не” – подчертава “Труд”. Очаква се освобождението на Анхело де ла Крус, пише изданието, след като Манила обеща да изтегли бойците си от Ирак. Междувременно улемите (Асоциацията на ислямските духовници) призова да възприемат българите като “абер кабил” – “странници”, мирни хора, ползващи се със закрилата на традиционното арабско гостоприемство.
А как разговаряме с похитителите? – пита “24 часа”. И пояснява – чрез “Ал Джазира”. Българската държава използва ефира на катарската сателитна телевизия, за да влезе индиректно в преговори с хората на Ал Заркауи. Президентът Първанов, външният министър Паси, жените на заложниците и представители на мюсюлманската общност у нас – като ректора на Ислямския институт Мустафа Алиш Хаджи, мюфтията на Смолян Салви Шакиров и др. – са отправили послания пред милионната аудитория на “Ал Джазира”. Две са основните внушения, кодирани в излъчените от София материали – пояснява “24 часа”. Първият и най-често споменаван довод е: двамата българи са бедни и скромни хора, отишли в Ирак да осигурят прехрана на семействата си. Те са добри хора, не са извършили зло никому. Второто послание е, че българите не трябва да се третират като врагове, пише изданието, въпреки контингента ни в Кербала. Всяка дума е била консултирана със специалисти.

“Приятели сме на арабите” – очертава “Труд” посланието на президента Първанов пред “Ал Джазира”, съчетано с изявленията на премиера Сакскобургготски от Подгорица – “няма да преговаряме с подобни елементи”. Не използваме думата “терористи”, пише изданието, а използваме понятията “похитители” или “елементи”, както казва премиерът.

“24 часа” пък публикува откъс от съвместната пресконференция на Сакскобургготски-Джуканович, на която българският премиер е упорито разпитван от медиите какво ще прави България и ще изтегли ли контингента си, както ще направят Филипините заради техния заложник. “Филипините са си Филипини, България – България. Мисля, че това е достатъчно ясно” – отговаря Симеон Сакскобургогтски. Храни и туристи искат от нас властите в Черна гора, обобщава “Монитор” резултатите от срещите на Симеон в Подгорица. Не било уточнено за какви хранителни доставки става дума, но са подписани споразумения за сътрудничество в лозарството и винарството, между архивите в университетите в Пловдив и Подгорица, както и в културната сфера.

От 2009 г. може да сте в Еврозоната – прогнозира германският министър на финансите Ханс Айхел в интервю за “Труд”, който се очаква да посети България на 15 юли. По мнението на германския финансист единната данъчна ставка за доходите не е справедлива.

“24 часа” пък се е добрал до документи, от които става ясно кои са най-високо платените държавни служители: редакторите на нормативни актове н МС, които вземат по 805 лв. Заплатите в енергийното министерство са средно 549 лв., а в просветното – 519 лв., докато, припомня “24 часа”, заплатата на учител е средно 154 лв.

Вапцаров разплака кандидат-студентите в УНСС – твърди “Стандарт”. Никой не е очаквал тази тема на изпита, имало масово предадени бели листове.

Вчера беше тежък и рекорден ден – пише “Монитор” – термометрите удариха 40 градуса (рекорд от 100 г.), но от утре се очаква дъжд. Първите страници на пресата са пълни със снимки на хора, търсещи прохлада. “Монокините се завръщат като мода”, съобщава “24 часа”.

А “Труд” разказва как, въпреки жегите, върви благотворителността. Камион с лекарства от Нормандия пътува към Чирпан. Дарението е на френската асоциация “Доверие” с президент Патрик Мусе и ще бъде предадено в града на 13 юли. В основата на акцията е българският художник Никола Манев, който живее в Париж, но не забравя родния си град.

Седмичници

Прегрява ли икономиката? – пита “Капитал”. И пояснява, че терминът не е ваканционно-кулинарен, а доста професионален: под “прегряващи икономики”, МВФ има предвид такива, които се адаптират трудно в нови условия. А българската ще преживее подобно нещо в сблъсъка си с европейския пазар, когато хората се хвърлят по случайни обещания. “Капитал” дава пример от Холандия от... 1593 г. Тогава, след безобидна бактерия, внесена от Турция, се появяват красиви шарки по луковиците на лалетата. Много холандци влагат средства в това, убедени, че ще започнат да вадят страшни пари. После балонът се пука. Поради подозрения в прегряване на българската икономика, пояснява изданието, се въвеждат и рестрикции в кредитите. “168 часа” държи на това, че следва да изчистим нещата в обществото. И прави ново разследване: дали Самоковеца е уреждал дрога за Ал Кайда? Проблемът на българския подземен свят е, че е много активен и неограничен, пише изданието. И дава пример: проверяват доста спецполицаи за връзки с подземния свят. Прострелян в Шумен полицай бил в база на автокрадци със служебен автомобил.
За повече яснота, “Капитал” прави и преглед на това “какво не се случва в държавата”. Липсата на мнозинство на властта, смята изданието, блокира много полезни ходове на НДСВ и ДПС. А и те влязоха в скандал, пише “168 часа”, връщайки се към темата за ордена на проф. Мръчков , олицетворявайки цялата сага с колажа “Орден Стара баклава”. След което изданието подробно обяснява кой е проф. Васил Мръчков – бившият главен прокурор от Живково време, заради когото настъпиха толкова скандали в държавата.
Този “скандал” си е политическо пиршество” – смята обаче “Капитал”. Или още – дясно тържество, доколкото ДС и “възродителният процес” бяха вплетени в едно, Доган се ядоса, а Иван Костов отбеляза доста точки...

“Костов прави предизборен щаб до седмица” – твърди “168 часа”.

“Капитал” пък публикува изследване на АКСЕС относно “модела Софиянски”. От него става ясно, че това не е само модел как се правят коалиции, но и как се съчетава властови ресурс с икономически интереси. Пълен обем на доклада на АКСЕС може да се прочете на адрес www.acces - sofia.org

И за да не бъдем заподозрени единствено в критики към политиците, “168 часа” излиза в с темата “скритите таланти на политиците”: Тошо Пейков от движение “Оборище”свири на тромпет, Даниел Вълчев от НДСВ е пианист, а Четин Казак от ДПС има неподозирани певчески възможности, особено в сферата на френския шансон...