RFI - БългарияКРИЗАТА С БЪЛГАРСКИТЕ ЗАЛОЖНИЦИ В ИРАК ПРОДЪЛЖАВА

НОВО ОБЕДИНЕНИЕ В ДЯСНОТО ПОЛИТИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО

ДЖАКПОТЪТ ГОНИ 2,5 МИЛИОНА

Две заглавия в днешната преса обобщават най-добре темата с българските заложници в Ирак:
“Пълен мрак около нашите в Ирак”, пише Виж, “Четвърто денонощие неизвестност”, резюмира Труд и добавя “Живи са”, като цитира външния министър Соломон Паси. “Кризата с българските заложници продължава”, пише Дневник.
Всички вестници поместват информацията, че Георги Лазов и Ивайло Кепов са били видени живи и в сравнително добро състояние. Това е станало вчера, по обед, а информацията е съобщена от правителствен източник от арабска страна, пожелал анонимност.

На първата страница на 24 часа се вижда снимка на премиера Симеон Сакскобургготски, а до него с големи букви четем: “Тайнствен приятел на царя помагал за Георги и Ивайло”. На вътрешните страници известен нюанс внася въпросителната след това изречение. Рано в неделя 24 часа получил информация от Ирак, че премиерът е разговарял със свой близък, с когото поддържа контакти от 50 години насам, научаваме от вестника, който припомня, че Симеон Втори е “най-близък с короните в Мароко и Йордания” – Мохамед VI и Абдула II.
Вестниците отбелязват и новината, че двамата български дипломати, които ще координират усилията за спасяването на похитените шофьори, са пристигнали вече в Багдад.
Междувременно, външният министър Паси замина за срещата с европейските си колеги в Брюксел, посветена на започналото холандско председателство на ЕС.
Вестниците цитират Паси, който е заявил преди да отпътува, че смята да се поучи от опита на ЕС в разрешаването на подобни кризи.

24 часа съобщава и за отказа на Филипините да изтеглят войниците до 20 юли, каквото е искането на похитителите отвлекли филипинския заложник Анхело де ла Круз.

Групировката на Заркауи, похитила българските шофьори, поема отговорност и за атентат в Самара, при който загинаха петима американски войници и двама иракчани.

Стандарт помества думите на Джордж Буш, който в телефонен разговор с президента Първанов е заявил, че САЩ не преговарят с терористи, но ще направят всичко възможно да помогнат за освобождаването на българите.

Нова партия се роди вчера у нас. “Кошлуков прави партия като стройна блондинка” пише на първа страница Стандарт и уточнява с по-малки букви над заглавието, че Манекени и актьори влизат в “Новото време”. Всъщност Стандарт заимства заглавието си от думите на Емил Кошлуков, който запитан как ще изглежда партията му отговорил: “Стройна, висока и руса” .
За шеф на партията Ново време е избран именно Кошлуков, негови заместници са Мирослав Севлиевски, Борислав Цеков, Юлияна Дончева и бизнесменът Красен Кралев. В Политическия съвет на партията влизат актьорът Тончо Токмакчиев и режисьорът Георги Торнев.
“Емил Кошлуков лидер на неприлично млада партия”, коментира и 24 часа.

Според вестника обаче има друга по-важна партийна новина и тя е “Софиянски, Мозер и ВМРО вкупом към избори” – типично заглавие, от първата страница на вестника. По-нататък става ясно, че Стефан Софиянски, Анастасия Мозер и Красимир Каракачанов са се обединили около обща програма за управление на страната и ще се имат обща парламентарна група в следващото Народно събрание. Кметът Софиянски смята, че с новото обединение в парламента могат да влязат 40 депутати. А според Анастасия Мозер, към него могат да се присъединят СДС, Гергьовден и ДСБ на Костов.
“Роди се нов десен съюз”, коментира темата Труд.
Продължаваме партийните новини с тема от Монитор. Докато вдясно текат обединителни процеси, “В БСП текат серии процеси на разцепление”, научаваме от Монитор, водещото заглавие на който е “Гласят преврат на Станишев”. Поне четири отделни групи имат желание да играят самостоятелно на предстоящите избори и да овладеят регионалните структури на партията”, четем на първа страница на Монитор.

Заради война между аптеките, цените на лекарствата падат 5-6 пъти, сензационно съобщава 24 часа.

“Сиренето гони 4 лева”, алармира Стандарт на първа страница и уточнява, че през последните дни кравето сирене е поскъпнало рязко.
На първата си страница обаче Виж съобщава, че “Сиренето, кашкавалът и другите млечни продукти са поевтинели най-чувствително от началото на годината насам”. Повишила се единствено цената на олиото.

За тези, които не са успели да съберат пари за море, 24 часа помества подробности за отпусканите от банките летни кредити за почивка. Часовият вестник съобщава кои са летните хитове – в киното, в музиката и на морето.

Шанс за всички има все още, тъй като джакпотът от трето теглене на “6 от 49” отново оцеля.

Всички вестници поместват вестта на първа страница, Труд обявява, че сумата гони 2,5 милиона лева.

10 00 лева обаче ще трябва да плати българин, нарекъл се Синди Шелдън, научаваме 24 часа, за който това е водещо заглавие. Става дума за творба от български автор, подписал се с псевдоним, който се различава само с две букви от името на Сидни Шелдън.