RFI - България За кризата с българските заложници и охлювите без мотор...

Следващото Народно събрание трябва да е разтегателно

Само 3 от всеки 10 новородени са българчета

София знаела къде са заложниците. Терористите не са поставяли нови искания, обобщава новините от вчера около двамата български заложници в Ирак "Монитор". Паси: Знаем къде са Ивайло и Георги, допълва "Виж". Пращаме духовници да освобождават шофьорите, отбелязва "Стандарт". Пращаме духовници да помагат на похитените, с въпросителна накрая обаче обявява от своя страна "24 часа". Вестникът се позовава на твърдението на министъра на отбраната Николай Свинаров, според когото е възможно мюсюлмански духовни лица да заминат спешно за Ирак, за да помогнат на място за освобождаването на двамата похитени шофьори. Проверка на вестника обаче показала, че за момента подобна акция не се подготвя.
Иракчаните у нас обаче ще изпратят свой представител за преговорите, разкрива "Труд".

Не отстъпвайте – този съвет на Пол Уилкинсън, шеф на Центъра за изследване на тероризма към университета Сейнт Андрюс пък цитира отново "24 часа". Според Уилкинсън би било опасна стъпка, ако в резултат на натиска на похитителите се направят предложения за промяна на външната политика на страната.

Шофьорите са отвлечени за това, което правят политиците, обявява от своя страна в интервю за "Монитор" професор Андрей Пантев. Има пряка връзка между отвличането на двамата наши шофьори и наличието на български военен контингент в Ирак, защото няма малки и големи окупатори. Последствията и за едните и за другите са еднакви, допълва Пантев.

Няма обаче обратна връзка с похитителите в Ирак, отбелязва от своя страна "Дневник".
Русия обеща помощ за заложниците, обявява "Труд". Москва ще помогне с всичко, с каквото може, за разрешаване на кризата. Това уверение получил Соломон Паси от шефа на Съвета за сигурност при президента Путин Игор Иванов. Колкото до необходимата стратегия – в случая с двамата български заложници в Ирак нямаме ресурс за силов подход. Той включва освен външнополитически инструменти и провеждането на операция на специалните части за освобождаването на нашите заложници.
В момента това звучи абсурдно, цитира "Труд" позицията на лидера на ДПС Ахмед Доган.

В същия този момент пък кабинетът призова за мълчание по случая с отвлечените българи, разкрива "Новинар".
Знаете ли защо охлювите не карат мотори? Ами за да не им се веят рогата! Почти толкова смислено обяснение ни дават правителството и външният министър защо не трябва и думичка да издумваме за отвлечените българи, коментира изданието. Ами за да не провалим нещо! Да де, но от четири дни външно министерство решава случая със скоростта на охлюв без мотор, заключава "Новинар".

ДПС обяви цел да се бори за 10% или 400-460 хиляди гласа на следващите парламентарни избори. Съюзът ССД-ВМРО-БЗНС също направи заявка за 40 места. Новото време обяви, че ще спринтира за купата в дясното пространство. Ами следващият парламент трябва да е разтегателен, за да поеме всички желания от последните дни, коментира "24 часа". Колкото до ДПС – иронията обаче е неуместна, защото тук не става дума за мокри сънища, а за премислена стратегия, категоричен е вестникът. Когато ДПС говори за повече места в следващия парламент, то изпраща послания за бъдеща сила. Или казано на борсов език – цената на компанията се качва и трябва да се купува. И по този повод изданието илюстрира анализа си с колаж на Ахмед Доган и Емел Етем, облечени съответно като Супермен и Лара Крофт. Депутатите обаче по плакатите ще ги познаете.

Защото веднъж избрани в парламента, ако ще и 19 пъти да са обиколили Екватора от навъртян за 5 месеца километраж, депутатите ни предпочитат да заобиколят приемните си в избирателните си райони. Топло е, досадно е, има по-важни дела – партийни, държавни, лични, заключава "Труд". Но, стига сме се жалвали. Идат избори и по плакатите пак ще ги познаем. А ако тези избори се проведяха днес – НДСВ би събрала 9%, СДС – 8.9%, БСП – 20.6% и ДПС – 3.5%. Това показва последното направено проучване на общественото мнение, цитирано от "Труд".

Първанов наложи вето на стажа за майчинство, обявява на първата си страница "Виж". Първанов стопира орязаните майчински, допълва "24 часа". Става дума за наложено вето на предложението обезщетението за бременност, раждане и отглеждане на дете да се полага само ако жената има натрупан поне 4 месеца стаж. И то задължително в годината преди да излезе в отпуск.

А иначе – наши експерти бият тревога, както коментира "Труд". Причината – от три бебета – едно българче. Само 3 от всеки 10 деца, родени у нас през 2003 година, са българчета според изследване на агенция АССА М.
Останалите 70% от децата са от малцинствените групи или на чужденци в страната ни. Основният обрат е настъпил преди 2-3 години, допълва вестникът Ако до 3-4 години държавата не спре този влак с подходяща политика за стимулиране на раждаемостта, то нещата щели да бъдат необратимо загубени.
Подобни тенденции се наблюдават обаче и в останалите страни. Във Франция например между 25 и 30% от населението под 25 години е мюсюлманско. От подобни резултати обаче не трябва да започва вайкане на етническа тема, предупреждава "Труд". Защото не са виновни ромите например, че раждат повече от българите. Властта трябва да вземе мерки. И не да ни обещава, че ще ни оправя като по Татово време. А да схване, че умната политика стимулира раждаемостта сред интелигентното и грамотно население, допълва изданието.

Изложба в чест на парижките огнеборци, пък събира Николай Панайотов в галерията на СИБанк. Тя е посветена на празника на парижките пожарникари, който се отбелязва един ден преди националния празник на Франция 14 юли, разкрива "Труд". В платната е пресъздаден и именно този уникален дух на градския карнавал, допълва изданието.