RFI - България "Убиха българин”, Обезглавиха единия – така звучат зловещите заглавия в пресата днес.

“Убиха българин”, “Обезглавиха единия”- това са заглавията в “Труд” и “24 часа”, които реагират на ужасното съобщение късно снощи за екзекутирането на единия от двамата български заложници, похитени от групировката “Единобожие и Джихад”, смятана за близка до Ал Кайда. Според двата вестника става дума за Георги Лазов. Предположенията са на базата на излъчения от катарската сателитна телевизия Ал Джазира 18-секунден запис, показващ как един от българите е обезглавен. Той е с брада и дълга коса.
В “Труд” четем, че е възможно да става дума за камуфлаж, защото лицето на кадрите не се вижда ясно. Това, според изданието, е известен метод на терористите, за да го използват за изнудване. На записа е изписана датата 12 юли. Вчера говорител на иракското вътрешно министерство заяви, че българите са живи, припомня “24 часа”.
Изданието обаче допълва, че на цензурирани запис, излъчен от Ал Джазира, се вижда фигурата на Георги, облечен в оранжева риза с превръзка на очите. С този цвят похитителите обличат жертвите си минути преди да ги убият, отбелязва вестникът. “Знаех си, предчувствах го”, изплаква пред “24 часа” майката на мъртвия заложник.

“Труд” цитира външния ни министър Соломон Паси, който 10 минути след полунощ заяви: “Нямаме информация за убити българи, работим по изясняването й!” “24 часа” съобщава, че днес ще има официална позиция, тъй като вече става дума за политическо решение, което трябва да се обмисли сериозно. Вестниците цитират и новият ултиматум на групировката, отвлякла българите. Той е формулиран в заглавието на “24 часа”: “Убиват и втория, ако не излезем от Ирак”.

“Фаталният изход ускорен от някаква стрелба. Истина ли е?”, четем в “24 часа”. Изданието цитира телевизия “Дубай”, която съобщи за инцидент в Мосул. Кореспондент на телевизията разкрива, че вчера преди обяд в града са се водели престрелки между иракските сили за сигурност и неизвестна групировка. Според медията целта била освобождаване на българите. Това изправи на нокти държавата ни, а президентът призова да се въздържаме от крайни коментари по повод драмата със заложниците. В същото време кметът на Мосул отрече в града да се водят подобни сражения.

В “Монитор” откриваме коментар на българския вътрешен министър Георги Петканов, който потвърждава сведенията на кмета на Мосул. “Монитор” цитира и думите на Петканов: “Двамата българи са живи, нещата се развиват благоприятно и аз съм оптимист за развоя”. “Проклятието заложник”, така обобщава вълната от отвличания в Ирак в. “Труд”. Изданието цитира анализатори, според които никой не е защитен от отвличане в тази страна. Също така обаче не може да се каже, че похитителите следват определена логика. Статистиката говори, че жертва стават предимно невинни и нямащи нищо общо със събитията в Ирак хора. Досега в плен са попадали граждани от 19 държави, продължава “Труд”. Повечето от тях са от страни, които нямат войски в Ирак. Само двама са били войници. Останалите са предимно шофьори, каквито са и нашите сънародници. Поне пет са групировките, които досега са обявявали, че са вземали заложници. Нерядко терористите само съобщават, че са отвлекли някого, без да поставят искания за освобождаването му, пише още “Труд” и дава за пример случая с френския журналист от български произход Александър Йорданов. Един заложник е успял да избяга, други четирима са били спасени от спецчасти. Исканията рядко са изпълними, посочва още изданието. Те могат условно да се поделят на три групи- изтегляне на чуждестранните контингенти от Ирак, освобождаване на иракски затворници и откуп. Труд очертава ситуацията така: отвличанията започнаха през април, досега са похитени близо 100 души, но точна статистика няма. 60 от отвлечените са освободени, а 4-ма демонстративно убити. Съдбата на останалите е неизвестна.

Групировката “Единобожие и джихад”, отговорна за отвличането на българите”, е близка на най-издирвания от САЩ терорист Абу мусаб Ал Заркауи. "Той нямаше велики идеи - просто хората му се подчиняваха, защото се страхуваха от него." Така описват днес съкилийниците на Абу Мусаб ал Заркауи начина, по който преди 10 години той се налага като лидер в затворническото крило, четем в Дневник. Според американски източници йорданецът, чиято групировка държи в Ирак двамата български шофьори, се е превърнал в най-голямата терористична заплаха в страната. Той е обвинен в подготовката и извършването на нападения, самоубийствени атентати със стотици жертви, похищения и обезглавявания, съобщи в."Ню йорк таймс" в обширен портрет на терориста във вчерашния си брой, цитиран от “Дневник”.

“24 часа” пък разкрива една лична човешка драма. Съпругата на отвлечения Георги Лазов, който вероятно бе екзекутиран в Ирак, страда от публичното появяване на приятелката на съпруга си Людмила Алексова. “Болно ми е, защото се оказва, че едва ли не, освен държавните лица, само тя е другият човек загрижен за Георги”, ядосва се жената пред изданието.
“24 часа” пише, че десетки благоевградчани са се обадили на редакционния телефон, за да заявят категорично, че няма да правят дарения на приятелката на Георги Лазов. Шефът на общинския съвет съобщава, че ще се открива банкова сметка за набиране на средства в помощ на близките на двамата наши заложници. Местните граждани са категорични, че набраните средства трябва да се дадат на майката на Георги и на детето му. Георги Лазов и официалната му съпруга имат дъщеря, която наесен ще е първокласничка.