RFI - България Провали се мисията на генерал Борисов да откупи заложниците в Ирак

Прокурор Пиеро Луиджи Виня: България е супермаркет на Коза Ностра

За първи път британски войници откриха парада на Шан-з-Елизе по случай 14 юли

Драмата с българските заложници в Ирак е на челните страници на българските вестници. Според тях генерал Бойко Борисов е бил с тайна мисия в Ирак в опит да спаси заложниците. “Труд” пише, че той е прекарал три денонощия на турско-иракската граница, а “24 часа” посочва, че генералът е отрекъл да е бил в Ирак и да е носил откуп, след като президентският самолет Ту-154, с който той пътува, кацна вчера на летище "София" и цитира думите му: “Направихме всичко възможно, но не се получи”.
На първа страница финансовият всекидневник “Пари” изтъква лаконично в заглавие: “Провали се мисията на Бойко Борисов да откупи заложниците”, а в подзаглавието критикува правителството, че трудно координира информацията за трагедията с похитените шофьори. “Дневник” пък посочва, че “България загуби илюзии за заложниците в Ирак”.

Вестниците обръщат внимание и на вчерашното съвместно изявление на президента, премиера, председателя на парламента и на декларацията, приета с почти пълно единодушие от парламента, в които се посочва, че България няма да отстъпи и ще изпълни поетите ангажименти в Ирак.
В уводната си бележка “Позиция” “Труд” пише, че България преживява един невиждан, парализиращ, безумен кошмар, защото “банда азиатски джелати се опитват да я изнасилят". Според изданието това е дълбоката същност на потресаващата лична драма на двама обикновени българи и техните най-близки. “Ако сега отстъпим пред терористите, каквито гласове и петиции вече се чуват, ще означава нещо много страшно, продължава “Труд” и пояснява: Първо, че главорезите са победили. И второ, още по-лошо – че ние сме се примирили”.

На втора страница “24 часа” предлага на читателите си версията, че терористите, отвлекли българите в Ирак, са избрали за своя първа жертва Георги Лазов, защото той е страдал от диабет и високо кръвно.
Всекидневникът се позовава на ендокринолога д-р Катя Тодорова, която посочва, че за 3-4 дни диабетик без лекарства може да изпадне в кома. Според нея, развитието на болестта му е било такова, че той се е нуждаел от лечение с инсулин. За влошаване на състоянието му може да са допринесли новият стрес като попадането в плен, а също и високите температури в Ирак. Това, според лекарката, може да е довело до повишаването на нивото на кръвната му захар и ако похитителите не са разрешили на Лазов да си взима лекарствата, за броени дни той е можел да изпадне в кетоацедозна кома.

“24 часа” посочва, че е възможно хората на Заркауи да са обезглавили вече мъртвия Георги Лазов. Вестник “Стандарт” пък цитира експерти по тероризма и исляма, които смятат, че хората на Абу Мусаб аз Заркауи не се държат като професионални терористи, а като шайка умопомрачени наркомани. Те открили в поведението на организацията "Единобожие и джихад" куп изключения от традиционната тактика на арабските терористи. Хората на Заркауи променят исканията си без повод, не спазват собствените си ултиматуми, държат се неадекватно.

Няма никакво религиозно обяснение на оранжевите дрехи, в които терористите обличат жертвите си, цитира “Стандарт” арабиста проф. Цветан Теофанов. По мнението на специалистите няма религиозно обяснение и на факта, че терористите не разстрелват жертвите си, а ги обезглавяват. “Появи се хипотеза, че това е проекция на курбанната традиция, но не съм съгласен с това”, заявява проф. Теофанов. Според него хората на Заркауи следват не верска, а терористична традиция. Демонстрират жестокост. Религиозно обяснение може да се търси само в оръжието на смъртната присъда. Мечът се свързва с Пророка, тъй като по негово време войните са се водили главно с това оръжие.
Според Димитри Иванов, който днес е автор на рубриката “Наблюдател” на вестник “Сега”, именно липсата на логика е логиката на тероризма.

Днес “Труд” и “24 часа” поместват отделни интервюта с един и същи човек. Става дума за шефа на националната дирекция “Антимафия” към прокуратурата в Рим Пиеро Луиджи Виня, който тези дни бе гост на страната ни. “24 часа” поставя ударение върху връзките между българските и италианските организирани престъпници, за които той говори. Според него България е доставчик на мафиоти за италианската мафия, чийто годишен оборот той определя на около 100 милиарда евро.
Пред “Труд” Пиеро Луиджи Виня подчертава, че в Италия мафията се е снишила и сменя стратегията си. Според него сега тя извършва по-малко убийства на известни личности или атентати и се насочва към икономиката.

Няколко издания днес изтъкват факта, че британци са открили вчера военния парад по случай националния празник на Франция – 14 юли, а “Монитор” помества снимка с момент от въздушния парад над Шан-з-Елизе.