RFI - България Намерено е обезглавеното тяло на Лазов?

Защо “Ал Джазира” не предоставя касетата с екзекуцията

Приватизираха енергото

Джакпот за 2 млн.лева

Всекидневници

“Обезглавеното тяло е на българин” (“24 часа”, “Труд”), “Ал Джазира не дава касетата” (“Сега”, “Дума”, “Виж”) - темата за българските заложници в Ирак е естествено топ-новината в пресата.
Защо обаче, пита”24 часа”, новината за обезглавеното мъжко тяло, извадено от река Тигър, и известна още вчера сутринта на българското правителство, беше задържана? CNN обаче я изстреля, пише изданието и към 18 ч. вчера правителственият говорител Димитър Цонев я потвърди, а Гергана Грънчарова призна, че властите са знаели това от сутринта. Идентифицирането на тялото в оранжева дреха (в каквато екстремистите екзекутират заложниците) обаче тепърва предстои да бъде идентифицирано. От МВнР са изпратили пръстови отпечатъци на двамата български шофьори.

Според източници на “Монитор” от администрацията на премиера Сакскобургготски тялото на Георги Лазов вече е било идентифицирано. В същото време, подчертава изданието, началникът на полицията в Мосул ген. Мохамед Бархауи продължава да твърди, че българските заложници са живи, а показаният по “Ал Джазира” не е българинът. Генералът знаел и къде държат заложниците, но се чакал удобен момент за конкретни действия. Единственият шанс да се спаси втория заложник е спец-операция по освобождаването му, цитира “Монитор” проф. Пол Уилкинсън от Центъра за изследване на тероризма и политическото насилие, доколкото, според него, похитителите не се интересуват от преговори и нормална политика.

Български силов план е може би само романтика – заявява пък пред “24 часа” Станимир Илчев, председател на Комисията по външна политика. И лансира информацията, че двамата шофьори са били похитени от местна кюрдска групировка, предала ги впоследствие на Заркауи. Така той си обяснява несъответствието между мащабните действия на властите в Мосул и нищожния резултат, както и противоречивите информации за преместването на заложниците на юг във Фалуджа.

“Виж” гадае какво е правил ген. Бойко Борисов през уикенда в Турция и свързано ли е това със замисъл за силова операция.
“Главният секретар на МВР би трябвало да е командирован от своя началник” – коментира пред “Труд” правителственият говорител движенията на генерала по турско-иракската граница. Вътрешният министър Петканов обаче казва “А, това не коментирам”. Медиите гадаят и колко струва извънредния полет на Бойко Борисов с “ТУ-154”, за което Димитър Цонев не бил информиран, но предполагал, че ще бъде описано в доклада на главния секретар който сигурно ще бъде засекретен.

Истината е най-добрият съюзник – коментира “Дневник” и призовава да спрем да си играем на лъжи с дявола.

Но голямото питане в днешната преса е: Защо “Ал Джазира” не предоставя касетата? Според “Дума” част от записа на екзекуцията е бил излъчен от катарската телевизия във вторник и тя не е отказвала да предостави запис, но пресаташето на “Ал Джазира” Джихад Валуд недоумява как българският представител Милена Петкова пристигнала от Кувейт без документи. Валуд не спестил и критиките си, пише “Дума”, по липсата на синхрон между българските власти.

Според “Виж” от “Ал Джазира” са подразнени от непрекъснатите обаждания от българските медии. Това заявила говорителят на Външно Гергана Грънчарова, която е помолила медиите да спрат опитите си за контакт с “Ал Джазира”, за да може дипломацията да си свърши работата.
Над 25 наши медии искали касетата, допълва “Труд” е уточнява, че целият запис на екзекуцията бил 2 мин. И еизключително жесток, затова катарската телевизия излъчила само 18 сек. Пред “Труд” от “Ал Джазира обясняват”, че ще дадат достъп до записа, но искат факс и имената на упълномощените да гледат касетата, какъвто е бил изпратен едва вчера следобед от София.

“Държава на заложници сме” – коментира Велислава Дърева от страниците на “24 часа. И твърди, че от петък терористите ни поставиха пред троен ултиматум, при това насочен не към нас, а към САЩ. И той е: че сме тржен заложник – на Заркауи, Буш и пуделската си политика. Истината, заявява Велислава Дърева е, че бе направено много, но сто пъти повече бе изприказвано. Най-вече, според нея, от Соломон Паси, който, когато нямал какво да каже, говорел с Корана ръка, което не може да не е вбесило мюсюлманите и наричаше зловещите маски “приятели”, което, твърди Дърева, не въздигна убийците, но унижи България.

В контра-коментар на Георги Милков в “24 часа” се призовава да спрем да обвиняваме за всичко Мосад и световния империализъм и да мислим да убием Соломон Паси с камъни, защото баща му или синът му се казват Исак.... Или да говорим за презрени Кобурги, Свинаровци и продажни, извъртащи се другари президенти, пише “24 часа”, защото сме изправени пред тежка криза, трябва да се прави максималното и който не е добре информиран, да си мълчи...

Кола бомба бе взривена к Кербала, припомня “Стандарт”, атентаторите са мъртви. Бойците ни удържаха базата, но напрежението остава...

Дали хора на ДПС не се финансират от “Ал Кайда”? – пита “Монитор” във водещото си заглавие. Аргументите на изданието: главният мюфтия Фикри Сали вече 10 г. получава финансиране от саудитската фондация “Ал вакъф ал ислами”, а нейният шеф – шейх Хамад ал Хусейни, бе един от 18-те, идентифицирани официално от американските спецслужби във връзки и финансиране на “Ал Кайда”. Фикри Сали и Мехмед Джафер били и в момента по покана на фондацията в Саудитска Арабия (пълно разследване на случая щяло да излезе в седмичника “Политика”).

И за да сменим темата, поглед към други наши, не по-малко горещи проблеми: “Чехи взеха тока в София” – пише във водещото си заглавие “Труд” Австрийци пък ще снабдяват Пловдив и Бургас, а германци – Варна и Горна Оряховица. Правителството го е решило вчера, след като продаде монопола си върху енергото за 693 млн. евро.

Цените на тока у нас са незаконни – контрира “Монитор”. Това гласи решението на ВАС от 23 юни т.г. по жалба на Федерацията на потребителите, която обезсилва последното покачване на цените.

Съдът спря третия GSM, чака да се произнесе КЗК пише в. “Пари”. Отново решението е на ВАС, съдът е обединил жалбите на всички конкуренти, от БТК не знаят какво да кажат и изчакват, отбелязва изданието.

Побоят над шефа на “Шератон” потресе гръцкия бизнес – пише “Дневник” В болниците пък няма да се лекуват само свръх-болните, здравната каса отстъпи от безумните си указания – ликува “Труд”. Но не крие съмненията си, че здравните ни вноски продължават да изтичат в неизвестна посока, докато се въведе отдавна чакат компютърна система, която да внесе ред.

Пресата ликува и че Христо Стоичков поема националите (“Монитор”).
Иван Вуцов изгонен (“Виж”). “Кама в ръцете на Батето” – обобщава “24 часа”.
А иначе тръпката е в друго: джакпотът от над 2 млн. лв. остава за неделя, както пише “Труд”.