RFI - България Спецове от МВР видяха записа с екзекуцията

40% двойки на изпитите по литература

Екзотичните командировки на министрите

Спецове от МВР видяха записа с екзекуцията, обявява “Труд”. Трима наши експерти от МВР и двама български дипломати гледали видеозаписа в телевизия “Ал Джазира”. На записа, който е дълъг 4-5 минути, се вижда как маскиран мъж реже главата на облечен в оранжев комбинезон заложник. Той приличал на отвлечения в Ирак Георги Лазов. Нашите обаче още мълчат, отбелязва “24 часа”.
А “Виж” излиза с разкритието – обезглавили Георги вече мъртъв. Трагедията с българските заложници в Ирак покрай другото изостри морално проблема за отношението между медиите и тероризма.
Най-малкото защото самият тероризъм е медиен феномен, макар и специфичен, анализира Георги Лозанов за “Труд”. Тероризмът използва за медия тялото – заплашва или отнема нечий живот, за да бъде чут публично, за да превърне в свой ресурс неизбежното съчувствие на масовата аудитория към невинните жертви. А медийният вход бе осигурен от телевизия “Ал Джазира”. И така възникват няколко въпроса. Ако медиите, подобно на “Ал Джазира” дават достъп на терористи не стават ли самите те техни заложници и дори съучастници? Доколко трябва да се показва страданието на жертвите и близките им и въобще трябва ли да се показва? Ако действително има видеозапис на екзекуцията на заложниците и той попадне в някоя медия, тя трябва ли да го покаже? И трябва ли медийното развитие на трагедиите да се съпътства от широк общественополитически дебат, допълва Георги Лозанов.

Колкото до това, какво се случва на политическата сцена докато се разиграват подобни трагедии – на фона на войната в Ирак наши политици си редят личния пъзел за втори мандат и ловят риба в мътна вода, коментира Александър Томов в “Стандарт”. И повече от видно е, че във всенародната суматоха някои искат на всяка цена да събират точки за чужда сметка. Пишат отворени писма, дават заявки за втори мандат.. Дали обаче наистина ще ги съберат, или повечето от нас виждат собствения им популизъм и безсилие е друг въпрос, завършва коментарът.

А премиерът – вместо политически програми за партийни форуми пише белетристика, отбелязва от своя страна “Пари”. А за НДСВ и за нейния лидер само едно може да се каже със сигурност – дали и кога ще има промени, кой и защо може да се прости с поста си – това знае единствено Авторът. И той няма навика да го споделя дори с управляващата партия, пък била тя кръстена и на неговото име.

Очакват 50% двойки по литература в УНСС.
Кандидат-студенти пишат ВЪпцаров, обявява “24 часа”. С “Ъ” бъдещите икономисти пишели името на поета, работейки по темата “Хуманизмът в поезията на Никола Вапцаров”. Някои от кандидатите изобщо не знаели как се пише на лист. Вместо да изпишат първо единия, а после втория от двойния лист, те отворили по средата и писали редовете през двата листа. И някои от любимите бисери – “Тук /разбирай в творбата/ се смесват две области – тази на християнската догматика, пшениченото зърно и животинският свят на Южна Америка”. Или – “животът е като на кино само че някой е злобар”.
И още – “Комунистът не задоволява нуждите на любимата жена – физически и духовни”. Не по различно ще бъде положението и с кандидатите за СУ, разкрива този път “Труд”. Кандидат-студентите в “Алма матер” с 40% двойки по литература, обявява вестникът във водещото си заглавие.

Руснаци харчат като шейхове по морето. Московски бизнесмени купуват тузарски вили край Влас, обявява “Стандарт”. Колкото до родния елит пък – на Шабла всичко е спокойно. И комар да не си в разгара на курортния сезон. Защото ще ти видят сметката когато височайшите особи решат да дойдат да почиват. Хвъркатите досадници се броят на пръсти, където е правителствената станция. Но хак да им е. Не може да хапят хората, на чиито плещи е съдбата на цял един народ, допълва “Стандарт”.
Освен без комари – и лъскат за министрите станцията край Шабла, допълва “Виж”. Но и те имат право да почиват. След като министрите се умориха от обиколката на 41 държави.
Защото именно до толкова страни са били командировани министрите, както разкрива “Труд”. Някои от задачите обаче, с които премиерът командирова министрите са доста странни, коментира изданието. Културният министър Божидар Абрашев например е бил изпратен на концерт в Женева и то точно в разгара на скандала с Галерията за чуждестранно изкуство. А екоминистърът Долорес Арсенова пък отскочила до Куала Лумпур, Малайзия, за 7-мата среща на страните, присъединили се към конвенцията за биоразнообразието.