Радио Франс Интернационал - България ПАСИ ИСКА КОДЕКС ЗА ЗАЛОЖНИЧЕСКИ КРИЗИ

1 113 000 БЪЛГАРИ СА БЕДНИ

ЗА ПРЕМИЕРА, ЦЕРОВСКИ И ЛАТИНСКИТЕ СЕНТЕНЦИИ...

Паси зове за кодекс за заложнически кризи, обявява Труд. Анан подкрепи идеята за кодекс срещу похитители, допълва информацията 24 часа. Генералния секретар на ООН Кофи Анан одобрил идеята на българския външен министър за необходимостта от изработването на общ кодекс на действие от международната общност в случай на отвличане на заложници.

А иначе – по време на посещението си в САЩ Паси категорично обяви - Оставаме в Ирак, докато там имат нужда от нас. Не позволихме да станем нация от заложници, споделил външният министър пред Си Ен Ен. На въпрос дали решението на Манила да изтегли военния си контингент от Ирак ще направи ситуацията по-тежка за всички, които остават там, Паси отговорил: “Мисля, че ако някой се поддаде на шантажа, прави по-труден живота на собствените си хора. Ние трябваше да избираме дали да имаме само двама заложници или цялата нация да се превърне в заложник плюс още двама”, допълнил Паси.

И през това време – Похитителите освободиха филипинеца и египтяниня, разкрива на първата си страница Труд. Властта и бизнесът не искат забрана на превозите до Ирак, излиза с водещо заглавие от своя страна Пари. Шофьорите трябва да подписват преди да заминат декларации, че са запознати с риска. А иначе решението е, че няма да има задължителни регистрации за българските превозвачи, които осъществяват международни товарни превози до Ирак, допълва Пари.
Това, което ще направят, е да обявят опасните маршрути в Ирак, разкрива от своя страна Стандарт.

1 113 000 са бедните българи, обявява Монитор. И допълва – мизерно живеят всички, които харчат под 69 лева месечно. 1 113 000 българи живеят в бедност, допълва Виж.
А 24 часа противопоставя на това изчислението – 0.4% от народа богати.
Сложиха линия на бедността – 102 лева месечно, обявява от своя страна методите на изчисление на социалното министерство Труд. Срамни 102 лева праг на бедност, коментира Дума. 102 лева на човек месечно е линията, която вече ще дели българите на бедни и богати. Това означава, че ако някой купува стоки и услуги за по-малко от 102 лева, живее в мизерия.

Ами – бедните у нас имат не е един, а два повода да празнуват, коментира Труд. Първо – за две години са позамогнали. И второ – вместо летва на бедност, която ги удряше по главата, вече са им сложили линия. Тази линия може обаче, коментира изданието, да се превърне в петолиние с ноти, по които те да пеят с пълно гърло, защото хвърчат вече до цели 102 лева. А това си прави по цели 3 и кусур лева на ден.

И за други кусури – 66 гафа на Симеон брои Костов, обявява Виж. 66 гафа на правителството на Симеон Сакскобургготски само в здравеопазването, представиха Демократи за силна България.
Първият гаф е, че реформата на практика е спряла, а последният посочен гаф – че управлението на здравеопазването е минало в ръцете на БСП и техните кадри, се казва в обявения документ, допълва изданието.

Независимо от всичко, премиерът направи преди броени дни заявка за нов мандат. Симеон се готви за своето световно, този път избира сам състава, коментира 24 часа. И допълва – едно от предимствата да си премиер, независимо на коя държава, е възможността да разполагаш със свежа информация за когото си поискаш. Така знаеш преди всички кои политици са читави, кои работят за теб и кои тъпчат само в семейните си касички. Колкото до лицата, които продават търговски или политически продукт – те трябва да отговарят само на едно качество – да са симпатични на потребителите. Около тях се изграждат легенди за перфектност, те стават модели за подражание, допълва изданието.

И един такъв, избран от премиера вече модел – министър Церовски.
Противопожарната аларма на Народното събрание пропищя минута след като министър Церовски влезе в пленарната зала вчера. Слава Богу, тревогата бе фалшива, разказва Труд.
Но май нещо свише наду сирената. Защото на маймуни ни направи Церо и с апартамента си без пари на пъпа на София, и с пустите му предприсъединителни фондове. Дето все усвоява някакви пари и все няма и стотина метра пътища построени. Та затова може би прозвуча предупредителната сирена, тя си знае защо, заключава Труд.
И обобщава – Дум Царо Церо. И пояснението – по латинската сентенция “Дум спиро сперо”, тоест докато дишам се надявам.
В случая на Дум Царо Церо разбирай – докато царят е премиер, Церо се надява да е министър.