RFI - България Тялото от Мосул е на Георги Лазов

Как България реагира на отправените й заплахи?

Тероризмът върти 1500 млрд.долара

Тялото от Мосул е на Георги Лазов, обобщава водещата за пресата новина Пари. Американци идентифицираха трупа на Лазов, допълва “Труд’.
От МВнР вчера съобщиха, че намерения обезглавен труп е на отвлечения Георги Лазов. Отпечатъците сочат: обезглавеният е Георги Лазов, съобщава и “24 часа”. И допълва - В Ирак откриха труп. Дали е Кепов? А Виж е още по-категоричен – под глава Развръзка обявява – Ройтерс: намериха тялото на Кепов. Убит е втория български заложник, обявява и “Стандарт” като се позовава на “Ройтерс”. Полицията в северноираксия град Байджи е намерила обезглавено тяло на мъж. Чужди дипломати, които се намират в Багдад, са заявили, цитирани от Ройтерс, че е почти сигурно, че вторият българин, взет за заложник от групировката на Заркауи , е мъртъв. А Монитор допълва – Трупът на Кепов намерен, ново тяло в червени дрехи изплува от река Тигър.

И през това време – Таухид са тук, с големи букви обявява “Виж” на първата си страница. И допълва – шефът на разузнаването генерал Киров заяви, че терористите са пребивавали и преминавали през Балканите. Групировката Таухид е същата, която заплаши България и Полша. Междувременно бе установено, че сайтът, на който бе поместена заплахата, е регистриран в Лондон, допълва изданието.

“Монитор” обаче говори за грешка и отбелязва – заплахата срещу България оттеглена веднага. Отправената заплаха е била опровергана по-късно още същия ден. Вестникът се позовава на информация на Ройтерс и на Би Би Си, според която опровержението се е появило на същия сайт по-късно през деня и гласи – “Станала е грешка. Искаме да уведомим всички мюсюлмани и муджахидини, че заплашителното съобщение, което се приписва на групата, предизвика у нас изненада и изумление”. Автентичността на нито едно от двете съобщения не е доказана. Освен това в първото съобщение освен България и Полша бяха заплашени и Пакистан, Йордания, Турция, Обединените арабски емирства, Индонезия и Малайзия.

“Дневник” предлага изводите, направени от полския вестник "Жиче Варшави". В него се отбелязва, че заплахата може да е шифровано съобщение. Арабистът Михал Новак твърди за изданието, че посланието съдържа елементарни правописни и граматични грешки, характерни за хора, които отскоро говорят арабски. Това обаче може и да не е фалшификат, ако е написано от член на "Ал Кайда", който не е арабин. Според Новак другото интересно е, че на сайта пишат европейци, скоро приели исляма, а споменаването на няколко пъти на атентата в Мадрид може да означава, че трябва да се очакват удари срещу влакове или метро. Има и още нещо объркващо - грешките може да са умишлени или част от шифъра и зад кодирането дори да се крие датата на подготвяния атентат.

Как обаче страната ни реагира на отправената заплаха? Защото заканата си е наистина люта, коментира “Труд”. Едни от политиците се паникьосват и вдигат бял байрак. Други омаловажават заплахата. Трети – най-ербап, като президент, правителство, външен министър, повтарят заклинания – “България няма да се изтегли от Ирак” и “Не ни е страх, България не се пазари с терористи”.

Колкото до средствата, с които разполагат терористите – тероризмът върти 1500 милиарда долара. С толкова разполага международната сенчеста икономика, в това число и тероризмът, обявява “Труд”. Голяма част от 1500-тинте милиарда долара се вливали в САЩ и Европа, където били препирани. Защото лидерите на терористите добре знаели за зависимостта между традиционните икономики и икономиката на терора.

Но – пример сте за коалицията в Ирак. Това обръщение на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл към външния министър Соломон Паси цитира “Труд”. И наградата – без визи за САЩ от 2007-ма година, обявява 24 часа. Държавният департамент на САЩ ще разгледа сериозно възможността за премахване на визовите ограничения за българи. Въпросът е бил поставен от външния ни министър като срокът съвпада с годината на приемането ни в ЕС, допълва изданието.

А в очакване на подобна възможност – една по-близка – рекордният джакпот остана, пише Новинар. 3.3 милиона лева джакпот за неделя, обявява “24 часа”. Джакпотът оцеля, допълва “Виж”. Пак не улучиха джакпота, приглася Монитор . И допълва – за неделя се събира рекордна сума в историята на Тотализатора – 3.3 милиона лева.