RFI - България Рекорден джакпот в тотото за четвъртък - 3.7 милиона лева

Издирвани от ФБР терористи се разхождат в центъра на София

Данъчните ще изготвят втори черен списък на хора, избегнали налози за имоти в чужбина

Една тема е обща за почти всички вестници днес – оцеляването на джакпота в трето теглене на играта 6 от 49 на тотото. “Джакпотът пак не се даде” съобщава в заглавието си вестник “Виж”, а “24 часа” обяснява, че това не е станало въпреки подадените близо 857 хиляди фиша. “Труд” информира, че за следващия тираж в четвъртък, сумата на джакпота в трето теглене ще бъде приблизително 3 милиона 700 хиляди. “Монитор” обръща внимание, че и в първо теглене на 6 от 49 се е събрала рекордна сума от близо 623 хиляди лева.

Темата тероризъм също присъства в днешната българска преса. “24 часа” информира, че “терорист от топ 20” е бил засечен в София. Ставало дума за Мохамед Амсалам, който бил един от двадесетте най-издирвани терористи от ФБР. Според изданието той е бил засечен само преди месеци на бул.”Мария Луиза” в София.
Според “24 часа” между 10 и 12 български граждани са били засечени от тайните ни служби, че поддържат връзки с Ал Кайда или подобни организации. Някои от тези хора били използвани от нашите служби като информатори, но наскоро били разкрити като двойни агенти, но това не било нещо необичайно.

“Труд” се включва по темата като извежда на първа страница вчерашната критика към Испания и Филипините на австралийския външен министър Александър Даунър, че са се огънали пред терористите с изтеглянето на войските си от Ирак и с това са ги окуражили.
На втора страница “Труд” помества интервю по телефона с филипинския заложник Анхело де ла Крус. “Трудно ми е да опиша преживяното. Връщам се от оня свят”, заявява той пред вестника и допълва, че е бил готов да умре.

“Монитор” и “Виж” са извели на първа страница информацията за разкриването на 22-годишния пловдивчанин Димитър Бабачев, който от квартален интернет-клуб е изпратил фалшиви заплахи за терористични атаки до президента, премиера и началника на генералния щаб.

“Труд” пък е обиколил битаците, за да бъде в услуга на своите читатели. Според изданието имало големи намаления и можело да се намери от хапче виагра за 30 лв. до пистолет “Макаров” за 80.

“24 часа” информира за предложението на шефа на комисията по вътрешен ред и сигурност на парламента Владимир Дончев министрите да слязат от колите на НСО, за да може службата да се съсредоточи върху охранителната си дейност.

Изданието информира и за акцията на данъчните власти за проверка на граждани, сдобили се с много скъпи имоти. Инспекторите откривали в подземни етажи в къщи, които отвън не привличат вниманието, неподозиран лукс – позлатени чешми, луксозни фитнес зали и сауни, басейни и частни картинни зали. Според “24 часа” данъчните щели да подготвят и втори черен списък за имоти зад граница.

Конфликтът в Българската провославна църква също привлича вниманието на вестникарите. Посочва се, че двата синода се делели не за вяра, а за имущество. Има информации и снимки за първата сватба на открито, след полицейската акция срещу синода на митрополит Инокентий.

“Стандарт” обръща внимание върху непрекъснато покачващите се цени на доматите у нас. Според вестника всеки ден търговците увеличават цената на стоката с 30-50 ст. В редакционен коментар под заглавие “Играта със зеленчука” “Стандарт” пише: “И това доживяхме. В разгара на лятото цената на доматите удари 2.50 лева.
Търговците се надпреварват да защитават солените цени. Първо бяха виновни високите мита. После жегите. Сега - големите дъждове. С какво капризите на времето са по-различни от миналата година, не е ясно. От цялата тази игра на производители и търговци губи българинът. Който хем не може да си направи зимнина, хем салатата му е по-скъпа от ракията, заключава “Стандарт”.

Като известно успокоение и компенсация може да приемем информацията на “Труд”, че месец август ще бъде хубав месец за отпуски. Очакват се много слънчеви дни, без да е непоносимо горещо.