RFI - България Стоичков: Нов ред в Националния!

Приватизират центровете за хемодиализа

Доматът ни най-скъп в Европа

Снимки на новия селекционер на националния отбор по футбол Христо Стоичков надничат от първите страници на почти всички български всекидневници. “Нов ред в националния!”, гласи заглавието с големи букви на първа страница на “Труд”, който пише по-надолу, че Камата демонстрира здрава ръка. Той не вика в състава за първия мач срещу Ейре на 18 август сърбите с български паспорти и титуляра Георги Пеев, отказал да играе за България на европейското на непривичен за него пост. Стоичков връща в състава Кишишев. Йохан Кройф ще съветва Камата, информира “Труд”.
“В отбора на националния треньор Христо Стоичков 3 червени и 5 сини”, обявява на първа страница “24 часа” и помества голяма снимка на засмения Стоичков с чаша бяло вино да отпразнува подписването на договора си като национален селекционер по футбол.

“Труд” публикува интервю с Христо Стоичков, който заявява, че Господ е българин, че ще работи със слава и чест, че няма да има титуляри и резерви, че той ще избере капитана на националния и че не иска да се споменава “Евро 2004”. “Монитор” информира, че договорът на Стоичков е за 4 години.

“24 часа” съобщава, че се подготвя приватизацията на 63-те центрове по хемодиализа у нас. Според изданието, продажбите или отдаването им под наем щяло да започне от 2005 г. Цитира се министъра на здравеопазването Славчо Богоев, който заявява, че почти навсякъде по света тази дейност се извършва от частни фирми. "24 часа” информира, че поне 3 фирми са представили идеите си, като някои от тях се ползвали с политическа подкрепа. Изданието посвещава целите си втора и трета страница на тази тема. Според него диализата е една от най-апетитните дейности в здравеопазването заради гарантираните оборот и финансиране от обществен фонд – здравната каса или държавата.

Едно от големите заглавия на “24 часа” на първа страница гласи: “Рекорд в края на юли. Доматът ни най-скъп в Европа”. Между 2.50 и 3 лева е стигнала цената на килограм от този зеленчук, пише вестникът и посочва, че за да падне цената ще махнат митата, с които се облага вноса му.

“Труд” оплита тази и още няколко теми в редакционна бележка, в която пише, че докато правителството дреме омърлушено, градинарите рекетират народа и му пробутват доматите на цената на сиренето.
Житото пък било много и затова търговци притискат селяните и се опитват да им го измъкнат на безценица. Истината и спасението обаче били покрай морето, където някой пуснал мухата, че било лесно да се построи хотел и да се подхване супербизнес. Но и там се объркали нещата, според “Труд”, защото сега се оказало, че не достигат чужденците с дебели портфейли и сега се налагало да се свалят цените. Накрая изданието заключава: “Така е с аматьорите”. А “Дневник” добавя, че чуждите туристи в нашите морски курорти се оплаквали от проституцията там.

Под заглавие “Паразити полазиха нашата църква” “Труд” публикува голямо интервю с писателя Антон Дончев.
А в редакционен коментар под заглавие “Училището плаче за матура” “Стандарт” пише: “Многото двойки по литература за Алма матер пак показаха, че в училище трябва да се въведе задължителна матура. Така ще бъдат решени поне три неща. Учениците ще получат реално образование. Ще бъде сложен край на черните каси с частните уроци. А кандидатите за гимназии и университети ще спрат да пишат бисери. От рода, че баба Илийца е бабата на всички българи, или че Апостола е прякор на Левски от казармата. Така хем даскалите ще берат по-малко срам, хем самите кандидати”, заключава “Стандарт".