RFI - България Либия ни предлага преговори със семействата на заразените със СПИН деца

Морето на половин цена

Казармата 45 дни

Криза с доматите

Триполи ни предложи да разговаряме с роднините на запазените деца, за да постигнем споразумение за българските медици в Либия. Тази новина намира отражение в днешната българска преса. Според “24 часа”: “Триполи ни хлопва вратата. Или я открехва?” Кой би могъл да преговаря нормално с тези хора, пита изданието. Самата либийска държава очевидно има проблем с тях. Тогава защо се опитва да го прехвърли на нас? Причините могат да са най-малко две, анализира “24 часа”. Първият вариант е Либия да не иска преговори и нарочно да ни поставя в неизпълнима ситуация. Другият вариант е Либия да иска да ни даде знак, че е отворена за преговори въобще. Роднините ще са само бутафория. Трябва да е ясно обаче, че българската държава може да преговаря единствено с представители на либийската държава или с фондация “Кадафи”.
“Труд”, на свой ред, цитира мнението на британския експерт Джордж Жофе, според когото идеята на Либия за преговори била от безсилие да се справи с недоволството в Бенгази. В коментар “Труд” призовава : “Либия да поиска прошка от медиците ни”. Въпросът бил не междудържавен, а съдебен. И България не е страна в процеса. Изданието отбелязва, че на гърба на почернените либийски семейства и съсипания живот на българите Триполи се кани да извае нов образ пред света.
Коментарът на “Виж” е, че “Либия иска сами да паднем в капана”. Изданието е категорично, че предложението за преговори със семействата на заразените е чиста проба демонстрация на сила.
“Виж” хвали родните дипломати, които “реагираха достойно и излязоха с чест от ситуацията”. Обратната реакция би била равносилна на самоубийство. Би означавала провал на цялата система от мерки за защита на медиците. Би била поклон пред несправедливостта и смирение пред тоталитаризма”, завършва коментарът.

“Труд” продължава със здравна тема и констатацията: “Грабят от болните”. Повод за заглавието на вестника е новината от вчера, че луди пари изтичат от Националната здравноосигурителна каса. Става дума за неподписания още Национален рамков договор между здравната каса и съсловните организации на медиците. Заради това 31 клинични пътеки още не са влезли в действие и за лечението на болестите, за които трябва да си плаща и пациентът. Така се губят и милиони. Друг проблем, който откриваме в “Труд” е за това, че половината работещи имат дълг към касата. Директорът на Здравната каса д-р Иван Букарев призовава: “Стига сме носили на гръб 2 милиона борчлии”.

В разгара на лятото “Златните свалят цените наполовина”, четем в “24 часа”.
“Труд” приглася: “Морето на половин цена”. Югът водел битка срещу Севера, твърдят от курорта и с това се обясняват новите цени, пише “24 часа”.
Разследване на изданието сочи, че плаж без пари е равносилно на плаж на скалите. Представители на фирмите концесионери на плажовете буквално прогонвали туристите, за които няма място под платените чадъри. И за тях остават боклуците и тротоарът. Друга констатация на “24 часа” е, че в Бургас няма спасители, а на север е мръсно.

Казармата става 45 дни е водещото заглавие за “Виж”.
От “Стандарт” научаваме, че промяната със сигурност ще стане от 2010 г., когато армията ще е изцяло професионална. Има вероятност обаче в следващите години да се даде възможност на младежите да избират дали да служат само 45 дни или 9 месеца, коментира пред "Стандарт" представител на Генералния щаб. Изследвания на военните обаче показвали, че само тези, които искат да служат 9 месеца, са повече от местата за войници. Затова 45-дневната служба можела да стане задължителна и преди 2010 г. Това ще стане повод за огромен скандал. И тогава старата войнишка песен "На ти, старшина, колана, обеси се на тавана!" ще стане особено актуална, посочва “Стандарт”. Ако господата от Генералния щаб си направят труда да изучат световния опит, ще видят, че такова нещо никъде другаде няма. Затова по-добре е да излязат в отпуска да си починат, вместо да ни занимават с такива екзотични идеи.
“Новинар “с ведрото” Усмихни се, България!” пише, че “Българската армия е била в клозета, докато трещят реформите, и от нея нищо не е останало. От друга страна пък - за 45 дни и по-малко сакатлъци ще станат, отколкото за две години. А и без това трябва да вървим към изцяло професионална армия”.

“Близо 10 пъти скача цената на доматите от полето до пазара”, показва проверка на "Стандарт". Така у нас зеленчукът е сред най-скъпите в Европа. В Австрия килото е 1,30 евро. В Гърция заради олимпиадата също гонят рекорди от 1,80-2 евро. В САЩ купуват доматите по 99 цента. Високите цени тази година са заради лошото време и слабата реколта, твърдят стопаните. Това лято има бум на болести и вредители. А и площите, на които се оглежда червеният зеленчук, са много по-малко от миналогодишните, обяснява производителят Илия Делов.

“24 часа” съобщава, че “тепърва ще се правят анализи защо се стигна до дефицит на домати и оттам до рекордни цени”. Мнението е на Александър Йоцев, шеф на съюза на производителите на консерви и на борсата “Булгарплод- Слатина”.

А в “Монитор” четем : “Чака ни скок на цените в Евросъюза”. Изводът на пространния анализ е, че според сегашните темпове на доходите в България ще достигнат нивата в ЕС след не по-малко от 60 години, а цените ще се изравнят след няколко години.