RFI - България Ужасяващи снимки в Интернет вероятно показват главата на един от похитените българи в Ирак

Цените на водата са незаконни

Намалихме дълга на 87 долара на човек

“Таухид” показа убийството на единия българин”. С това зловещо заглавие излиза на първа страница "Виж". “Похитителите на българите показаха отрязана глава”, допълва "Труд" и помества снимка, взета от интернет сайт.
"24 часа" публикува празно каре на първа страница, където пише, че вестникът отказва да обслужва терористи и затова няма да разпространи снимката. В същия сайт, където се появи снимката, се посочва още, че ще бъде качен и филм с екзекуцията.
Експерти на МВР са направили експертиза на снимката, но лошото й качество не позволява със сигурност да се твърди, че главата е на някой от българските заложници, коментира заместник- министърът на външните работи Гергана Грънчрова, цитирана от "Виж".

Три часа след появата на снимката, кръстена “булгар2”, говорителят на кабинета Димитър Цонев каза, че с показването на зверски кадри целта на терористите не се ограничава с България, а била да уплаши всички в коалицията и да ги накара да променят политиката си, четем в "Труд". Според Цонев терористите прибегнали до новата заплаха, след като не успели да ни ужасят с вземането на заложници.

Интернет-страницата, на която бе публикувана снимката от убийството на българина, се намира на сървър, регистриран в Калифорния, според публикация на американския журналст Джереми Рейнолдс, четем в "Новинар". Сървърът предлага 20 мегабайта безплатен хостинг. Регистрацията за ползване е безплатна и лесна и всеки може да публикува неограничено материали в Интернет, посочва изданието.

“Часове и по антитерор”, съобщава "Труд". Такива занимания щели да бъдат въведени в училищата от този 15 септември, според образователното министерство. Дневник излиза с друго предложение. В обществото ни трябва да се дискутира по темите на тероризма - глобален, локален или вътрешнодържавен, ако не за друго, то заради ставащите все по-недвусмислени, реални и натуралистично артикулирани заплахи. Не към отделни български граждани, а към българското общество и държава. Само така ще се идентифицира психическата, културната и политическата зрелост на гражданското ни общество и на неговата способност да предявява изисквания и да упражнява контрол над формирания по правилата на политическата демокрация властен елит, коментира "Дневник".

Генералният секретар на МВР пък поиска 6 години затвор за лъжетерористи, отбелязва "Виж". По-конкретно, става дума за фалшиви сигнали за бомба. Само за последните два дни в СДВР са били получени две обаждания с предупреждения за бомби, съобщи ген. Бойко Борисов. Миналата нощ бил подаден фалшив сигнал за кола, натъпкана с експлозиви, която трябвало да се разбие и експлодира в сградата на дипломатическата мисия на Франция.
След среднощно преследване на въображаемия автомобил убиец, антимафиотите установили, че заплахата е фалшива и заловили лъжетерориста. Мъж от ромски произход пък отправил закана, че ще взриви метрото. Бомба обаче отново не била открита.

“Български политици обслужиха терористите”, пише в анализ "Монитор". В него се отправя упрек към властите, които според изданието са направили реклама на терористите, като “ги удостоиха с особено внимание и така обслужиха основната им цел - да се разчуе надлъж и шир за техните действия и претенции”. Според "Монитор" управниците не си признават, че се отрекоха от тезата си, че с терористи не се преговаря.

Друга констатация на вестника е, че от медиите се иска да мълчат, ако нямат указания отгоре. А такова положение било характерно за време на война, коментира "Монитор". Властта гони Михаля, т.е. световния тероризъм. Какво ще правят, ако утре Заркауи или Бин Ладен се окажат откъм страната на Доброто, пита "Монитор". И отговаря - Ще ги приемат с почести, какво друго?

“Таухид излезе от традиционния тероризъм, коментира на свой ред "Виж". Сега започвала психологическата война. Сравнявайки с исканията на други групировки към други държави, вестникът отбелязва, че “Единобожие и джихад” имат много по-конкретен тероризъм, много по-подчинен на някаква ясна кауза. В него има и някакъв много далечен и абстрактен елемент на чест, пише "Виж".

Труд ни връща към ежедневните проблеми със заглавието “Цените на водата са незаконни”. Причината - проспан срок от подчинените на министър Валентин Церовски. Досега ВиК фирмите калкулираха в цените си пълните загуби на течност по тръбите, преди да стигне до потребителите. От вчера обаче според Закона за водите те нямат право да начисляват повече от 25% течове. И сега Вик дружествата са в шах и чакат указания какво да правят, допълва информацията изданието. Парламентът отлага закон, излиза в отпуск, уточнява "Стандарт".

До 14 дни пускат пътя за Гърция, съобщава от първа страница "24 часа". Това е и началото н Олимпиадата в Атина. Добрата новина се отнася не само за пътя от София, но и за трасето от Русе за столицата, от Видин и от Калотина.

Намалихме дълга с 87 долара на човек, праща ни към следващата тема "Труд". Става дума за предсрочното изкупуване на част от брейди облигациите. Министерството на финансите предплати дълг за около 680 милиона долара, разяснява "Пари". Следват коментари.
Бившият министър на финансите Стоян Александров е на мнение, че е възможно повишаване на кредитния рейтинг. Пред вестник "Пари" той споделя, че дори и да не спечели, страната със сигурност няма да загуби от подобна операция. Друг бивш финансов министър Пламен Орешарски пък смята, че изкупуването на брейдитата е финансово неизгодно. По този начин се ограничавали спестяванията на държавата.

В "Пари" четем още, че изтеглянето от пазара всъщност е техническа процедура, интересно събитие е, но не и ненормално. “Курс “купува дълг”- можеше 50 долара за 100”. Така звучи заглавието на анализ по същата тема в 24 часа. Операцията била добра само доколкото пази резерва от предизборно харчене, става ясно от коментара.