RFI - България Скокът на цените на петрола се отразява и на цените на горивата у нас

Евтини домати – след 10 дни

Рекламациите за дефектни стоки до 2 години след закупуването им

Две сметки за вода през юли

Днешните български вестници се интересуват преди всичко от икономически теми. “24 часа” е извел като водещо заглавие съобщението, че заради кризата с руската компания “Юкос” петролът е достигнал най-висока цена от 21 години насам. Това според изданието ще оскъпи литър бензин с 3 ст., а газта с 5. Все пак вестникът посочва, че цената на петрола леко се е успокоила на международните пазари, като е паднала малко под 43 долара.

“Труд” днес се занимава с цените на доматите и утешава читателите си, че след десетина дни ще могат да си купят по-евтини домати. Вестникът цитира директора на тържището “Булгарплод” в столицата Александър Йоцев, че търговци, прекупвачи и сенчести структури се заиграват с цената на доматите.

“Жестоки глоби за опасна стока” – така “Монитор” информира на първа страница за приетия вчера от кабинета проектозакон за потребителите. Според него търговците ще бъдат наказвани за лъжлива и непочтена реклама, а потребителите ще имат правото да правят рекламация на дефектни продукти до 2 години след закупуването им.
По същата тема “Пари” пише, че производителите ще бъдат задължени да проследяват продукцията си по цялата верига от производството до крайната реализация и ако открият опасна за потребителите партида, ще трябва да информират обществеността чрез медиите. Освен това ще трябва да призоват хората да върнат стоката и да изземат непродаденото от търговската мрежа”. Изданието информира също, че от догодина ще се въведе ускорена амортизация за машини, производствено оборудване и апаратура, според предвижданите промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

“Стандарт” съобщава, че абонатите на ВиК ще получат през август две сметки за изразходвана вода през юли. Едната разписка ще е за периода до 27 юли с по-високите цени, а втората - ще е само за четирите последни дни на месеца. В нея разходите за вода ще бъдат изчислени по по-ниската цена, защото ще се включват само 25% от загубите. Неразборията с двете сметки, пише “Стандарт” е заради мърлящината на депутатите. Преди да излязат във ваканция, те не успяха да приемат закон, с който да определят кой ще плаща течовете на ВиК-дружествата. Сега абонатите изцяло покриват загубите, а съществувал проект това положение да остане още една година.

Вестник “Сега” информира за организираната от парламентарната комисия по вътрешна сигурност дискусия с представители на Главна прокуратура, Агенцията за финансово разузнаване, финансовото министерство, Главна данъчна дирекция и БНБ. На нея бе предложено чейнджбюрата да изписват на информационните си табла не само курс "купува" и курс "продава", но и курсовата разлика. Третата графа ще пресече измамите с валута. Идеята за изписването на курсовата разлика е на пловдивския апелативен прокурор Росен Димов. Мярката се оказала много ефективна в неговия регион. Всички участващи в срещата я подкрепили.

Вестник “Труд” помества обширно интервю с председателя на Социалистическия интернационал Антониу Гутериш, според когото БСП е доказала вече, че е модерна лява партия.

Друга голяма тема, която изданието развива на 2 и 3 страница е “Терорът на проститутките” по курортите.

На същото място вестник “24 часа” разсъждава по темата как ще се постъпва в гимназиите и специализираните училища.

Тема, обединяваща почти всички е оцелелият и този път джакпот в тото 2, който ще достигне този път 4 милиона лева.