RFI - България Най-бруталното публично убийство у нас – “Шест трупа за едни три милиона долара”

Емиграцията храни нацията

С боза и кифли закриха сесията на парламента

Преглед на централните всекидневници събота 31 август

Вестта за разстрелите в София е уводна за пресата днес. Шестима разстреляни, двама ранени с автомат в ресторант “Славия” – както извежда – и показва – например ВИЖ. Хронологията е известна, ето какви са версиите: СТАНДАРТ разяснява: “Убитият е футболен бос, урежда трансфери, оцеля в бомбен атентат преди 3 години. Бизнесмесът убит от наемници, предполага се, че са сърби.”
МОНИТОР прави аналогия и пише – “Убиха Милчо Бонев – Бай Миле, ден, след като пуснаха на свобода Йосиф Йосифов – Йоско, подозиран като подбудител на убийството на Косьо Самоковеца. Дни преди освобождаването на Йоско, при обща операция на българските и френските служби, беше задържан и Васко Дългия, подозиран като поръчител на убийството на Самоковеца насред Амстердам”.
Подобна е и тезата в 24 ЧАСА: под заглавие “Шест трупа за едни три милиона долара”, часовият вестник пише: “Още жертви ще има, докато не върнат ония три милиона, прогнозира вчера добре информиран източник, коментирайки най-бруталното публично убийство у нас. Убийците били сръбски наемници, които отмъщавали за едни три милиона долара, които били платени за измъкването от български затвор на мафиота Сретен Йосич, твърдят полицейски източници.”

Редове от 24 ЧАСА. Нова гангстерска война, коментира електронното издание МЕДИАПУЛ и обобщава: “Кървавата баня в София днес е третата поред публична наказателна акция срещу лидери на групировката СИК през тази година.”

“Има ли полиция в България?” – пита МОНИТОР в коментар: “Нито едно от показните убийства не е разкрито... Къде е полицията?” – е есенцията на материала. Вестник СЕГА пресмята в подзаглавие – “17 неразкрити поръчкови убийства бяха извършени тази година.”

Вестниците днес пишат и за разбитата българска банда за проститутки, изпращала наши сънароднички, част от които – малолетни – да се продават в Испания.

Изданията също така пишат подробно за поредната интернет-заплаха срещу Великобритания, европейските страни и България, от страна на ислямска групировка. Уводното заглавие в СЕГА е “Терористите от Мадрид заплашиха България”, сходно е и във ВИЖ – “България заплашена с кървава война от мадридските атентатори”.

НОВИНАР пише, че “либийци – опозиционери на Джамахирията, са членовете на ислямистката групировка "Таухид", която миналата седмица заплаши България и Полша с кървави атентати. Това става ясно от ново съобщение в Интернет от вчера със заплахи към арабските страни, които биха изпратили стабилизационни сили в Ирак. В поредната заплаха групировката се нарича "Ислямско движение "Таухид" - Бригадата Омар ел Мухтар". Омар ел Мухтар е борец срещу италианската окупация на Либия, обесен през 1932 г. Според арабиста доц. Владимир Чуков, заплахата срещу България е свързана както с ангажимента ни в Ирак, така и със СПИН-делото срещу шестимата ни медици.”
Коментарът на вестник ВИЖ е, че заплахите са “симптом за надценяването на политиците ни”. Заплахите – според вестника – показват, че “политиците ни надценяват ролята на България в антитерористичната коалиция”.

СТАНДАРТ публикува интервю с председателя на Съвета на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ ген. Ричард Майърс, който казва: “Бойците ви в Ирак се справят отлично; реформата в армията ви върви успешно.”
Майърс дава интервю и за 24 ЧАСА, в което казва: “Няма искания за още български войски в Кербала.”

Ироничен е духът на коментарите към политическата класа във връзка с края на парламентарната сесия вчера. Този край е отбелязан във вестник МОНИТОР под заглавие: “С боза и кифли закриха сесията на парламента”. Ироничен коментар пише, че това била “най-честната сесия”, а като пример се посочва, че един депутат си купил завод – Димитър Пейчев приватизирал на безценица завода “Тракия-редки метали”.

В анализ на следващата страница МОНИТОР внушава, че “И бъдещите ездачи на властта ще са като сегашните – българите нямат какво да избират между партиите, защото те предлагат едно и също”.

За партии и далавери има още една статия днес... Водещата публикация на седмичника ПОЛИТИКА твърди, че “Софийската Топлофикация била касичка на СДС. Софиянски отстъпи контрола върху дружеството на Надежда Михайлова. Сделката за столицата е сключена...” – още очаквайте утре в прегледа на седмичния печат по РФИ.

На външнополитическите страници – МОНИТОР препечатва публикация от “Антиуор”, посветена на влошаването на отношенията между Ширак и Шарон. Това е инсцениране на антисемитизъм, просто Израел има нужда от 1 милион еврейски заселници, твърди авторът. Според текста това било част от план на МОСАД и “... нещо наистина се надига, но не вълна от антисемитизъм, а агресия от страна на Израел, която вече прелива извън Близкия изток и се насочва към по-далечни места, като Франция и Нова Зеландия например.”

Към международната политика ще се върнем след малко с преглед на чуждестранния печат, но хрониката от българските вестници в събота приключваме с дописка в ТРУД, според която по данни на БНБ, за пет месеца българите в чужбина са изпратили на свои близки у нас 309 милиона евро. “Емиграцията храни нацията”, е заглавието във вестника, а в редакционното каре на ТРУД четем: “Подарените пари са доказателство с какъв талант и умение работят българите, когато има ред и законност. Когато корупцията се наказва, а властите имат страх от Бога и възмездието в този живот.”