RFI - България Извадиха автобуса от Лим

Магията о опорна точка на българина

Важното е да си важен, когато е важно

Извадиха автобуса от река Лим, обявява водещата за всекидневниците днес тема Монитор.
Скъсан болт на кормилото на автобуса, посочва една от възможните причини за катастрофата Труд.
А 24 часа допълва с въпросителна накрая – Болт убил децата в Лим? Повреда в кормилната уредба е най-вероятната причина за катастрофата на автобуса със свищовските деца в сръбската река Лим. Автомобилните експерти тепърва ще правят своите изследвания, посочва 24 часа. А иначе, разказва специалният пратеник на вестника, точно в 17.45 часа вчера 300-тонен кран отлепи от дъното автобуса и след четвърт час го положи върху платформата на пътя. За операцията по изваждането край реката дойде и министърът на образованието Игор Дамянов, разказва от своя страна Монитор.

И към другия акцент за пресата днес – разкриха мъжа с подкуп в МОК, обявява Стандарт. Медии в Англия набъркаха Славков в скандала с подкуп, допълва Труд. А 24 часа пояснява – английският вестник Ивнинг стандарт твърди: Славков паднал в капан за подкупи. И обобщението на събитията, предложено от вестника – журналисти на Би Би Си под прикритие предлагали пари на шеф в МОК, за да гласува за Лондон. Според вечерния английски вестник това бил Славков. Филмът ще бъде излъчен в сряда. Инсинуация, заяви Батето. Иван Славков е членът на Международния олимпийски комитет, който е приел подкуп от журналист от Би Би Си и ще бъде разкрит от предаването Панорама в сряда в 23 часа българско време. Батето бе обявен като анонимния до този момент висш олимпиец, забъркан в купуване на гласове по кандидатурата на Лондон за домакинство на летните олимпийски игри през 2012-та година. Преди 4 дни бе обявено, че МОК е уличен от телевизия Би Би Си в корупционни дела, припомня изданието.

И един опит за прозрачност, когато става дума за пари – парите в повече в държавния бюджет – така наречените излишъци – да се разпределят с разрешение на парламента, а не както ставаше досега – от кабинета. Това предложение на парламентаристите от Новото време, анализира Труд. Това е сериозна крачка в осветляването на публичните разходи на държавата, което засяга пряко и косвено всеки български гражданин. Досега практиката е била разпределянето на излишъка да се взима в една или друга партийна централа и да се използва за извличане на предизборни политически дивиденти, цитира изданието Мирослав Севлиевски. Дали обаче не става дума за предизборен трик и целите да са фалшиви, разсъждава изданието. Но, допълва Труд, дори и парламентът да реши целия излишък да се излее само в пътища или водоснабдяване, ефектът ще е по-голям от коледна трапеза.

И след опитите за европейски контрол на финансите, европейски подход и във възпитанието. Въведете либерален подход във възпитанието и образованието на децата си, както е във всички европейски държави. Това съветвала депутатка от НДСВ 40 майки от Ловешко. Жените били събрани на семинар в Рибарица, за да се обучават как да са еднакво добри в работата и в семейството, разказва 24 часа.

Освен образованието и възпитанието обаче, на които вече ни учат управляващите – последната опора на българина се оказва друга – магията. Лъжа е, че ходенето по баячки, врачки, екстрасенси, енерготерапевти и прочие лица, контактуващи с незримото, е работа на необразовани, възрастни, лековерни и предимно жени. Този мит е разбит от резултатите от социологическо проучване, публикувани в Труд. Според него няма нищо подобно – основната клиентела на подобни хора са млади, добре образовани и просто малко повече жени отколкото мъже. Интересното е също, че именно младите са по-склонни да се обърнат към отвъдното. Вероятно причината е, че през последните години животът у нас стана по-несигурен, по-комплициран, коментира изданието. А и преди нямаше такива въпроси като “ще ми тръгне ли бизнесът”, “ще си върна ли кредита”, “да се доверя ли на този, като онзи ме завлече с маса пари”, “да се оженя ли за богатия дърт мухльо или за сладура, който завършва културология, горкият”.

И веднага доказателството на практика - поредното упование, защото надеждата умира последна – питат врачки за числата от тотото, обявява Стандарт на първата си страница. И за надяващите се да спечелят рекордния джакпот – един коз от врачките – ще се паднат три поредни цифри. Остава обаче вие да се досетите кои точно...

Колкото повече усложняваш, толкова повече се разсейва енергията ти - като това пространство, което се съдържа във вътрешната част на нулата. Всичко тогава отива на празно, споделя Теодосий Спасов в интервю за Стандарт. А иначе – не е обидно да си деветата дупка на кавала. Защото тя става важна понякога. И в живота не е нужно постоянно да си важен – важното е да си важен, когато е важно...