RFI - България България и терористичните заплахи

Тялото на Лазов идентифицирано чрез ДНК

“Необходимата памет”

България – трамплин за атаки към Запада? Над това размишлява “Монитор” след публикация в “Кориере дела сера”. Въпросът е: Дали на наша територия вече действат “ядра” на Заркауи, дошли от Чечения и Босна?
Терористите атакуват Запада от България, допълва “Виж”. “Дневник” извежда като водеща новина “оранжевата степен” в САЩ и заплахата Ал Кайда да порази 4финансовите икони” на “Уол Стрийт”.

И отново към драмата с българските заложници: Тялото на единия – Георги Лазов – е било идентифицирано, отбелязва пресата. Има 100 % съвпадение при ДНК експертизата, подчертава “Труд”, направена с биологичен материал, взет от дъщеря му и майка му. Съдебните лекари, пише “Труд”, са определили безспорно причината за смъртта му като декапитация, тоест отрязване на главата. Прижизнено.

Ето защо, пише “24 часа” във водещото си заглавие, поради риска от терористичен удар София ще има шериф. Това е ген. Емил Танев, досегашен шеф на фирма “Егида”, който става дам.шеф по проблемите на сигурността. След идеите на новия заместник кмет са: засилване на контрола в градския транспорт и метрото и дори въвеждане на вечерен час при риск от атентат. А за по-голяма сигурност “24 часа” дори предлага на читателите си “речник на жертвата". Наръчникът е разработен от британски експерти и е предназначен за обикновения човек.

Първи съвет: Запасете се с минерална вода в дома си, най-добре с бутилки по 5-10 литра. Добре е да имате консерви и сушени плодове под ръка. А също и аптечка, фенерче и транзистор с батерии. За сигурността на семейството, продължава “24 часа”, е добре да имате няколко комплекта стари тениски, подходящи за атака с твърд замърсител. Добре е да имате тиксо и уплътнител при химическа атака. И накрая, съветват британски експерти, помислете къде най-бързо бихте могли да отведете семейството си при атака.

Пазарите пък са залети с опасно сирене – не крие тревогата си “Стандарт”. То е не само неузряло, но в него има бактерии, които причиняват стомашни разстройства. Производителите го пускат веднага на пазара, въпреки че трябва да зрее 40-50 дни. Испанският домат пък срутва нашия – съобщава “”24 часа”. Вносните домати се предлагат по 1,40 лв. килото и нашите паднаха до 0,70-1,10 лв. Но може да има “шок с чушките”, предполага “Стандарт”.

Затова “Дума” съветва във водещото си заглавие: пийте бира...докато е евтина”. Сега нашенецът изпива 55 литра годишно. Но цените скачат от догодина. Ето защо, коментира “Дума”, “живейте като за последно, братя”. и да замените бирата с вода, подчертава изданието, няма полза. Кметът Софиянски обяви, че скоро и на нея дигат цената.

И в сферата на културите, не само във всекидневието, тътнат скандали. В отворено писмо, публикувано в “Труд”, художникът Светлин Русев обвинява министър Абрашев в лъжи и измами за съдбата на Галерията за чуждестранно изкуство.

Не можем да загърбим и миналото си, научаваме от в. “Сега”: България е отново на съд за възродителния процес, този път в Страсбург. 147 изселници са подали жалба в Европейския съд за правата на човека.

А от страниците на “Дневник” Йордан Евтимов (познат от “Книжни тигри” по РФИ) говори за “необходимата памет”, анализирайки споровете около Паметника на Съветската армия. Дискусията около паметника обаче е по-интригуваща, когато се стигне до възможните политически решения. Да остане така, както си е; да остане, но след трансформация (журналистът Владимир Петков подхвърли, че през 1993-а си го е представял покрит с огромен червен чадър); да бъде преместен в музеен парк на социализма (такъв изобщо не е създаден досега); да бъде унищожен. От всички четири единствено второто решение не се дискутира сериозно. Тъкмо то беше най-честото при архитектурния конкурс за справяне с мавзолея, резултатите от който (няколко наградени проекта) изобщо не повлияха на политиците и така се взе и изпълни бързото решение за взривяването му. Третият изглежда невъзможен от икономическа гледна точка, но е и най-сложен за изпълнение, защото ще са необходими усилията на социални мислители и историци от различни профили, за да се изработи модел за представянето на социалистическата епоха.