RFI - България Ал Кайда заплаши България за трети път

“Какво има във филма за Иван Славков?”

Учат КАТ да ни говорят на “Вие”

Ал Кайда за трети път заплаши България, обявява “Труд”. Ислямистка групировка, свързана с Ал Кайда повтори кървавите си заплахи срещу България и държави, които имат свои контингенти в Ирак. Става дума за групировката Бригадите на Абу Хафс ал Масри, уточнява изданието. И припомня – първата заплаха дойде на 21 юли.
Епидемия от закани – така “Труд” коментира ситуацията. Искането винаги е едно и също – България да изтегли своя контингент от Ирак. И какво трябва да се направи – първо, хората да не изпадат в паника. Защото тъкмо това е една от целите на терористите. И второ – службите да си вършат работата и наистина да проверяват всяка заплаха, независимо по какъв начин идва.

Колкото до батальона ни в Ирак – Подхвърлят детски труп до базата ни в Кербала, разкрива “24 часа” на първата си страница.

Бойците ни в Кербала нащрек за провокация, коментира “Стандарт”. Батальонът ни в Кербала повишава мерките за сигурност около база "Кило”. Решението бе взето след работно съвещание при началника на Генщаба генерал Никола Колев. На него беше анализирана обстановката в зоната, която се охранява от нашите рейнджъри, и изпълнението на задачите им от началото на мисията досега. Инцидентът с подхвърленото мъртво дете не бе потвърден от пресцентъра на МО. Според осведомени обаче на заседанието при генерал Колев е обсъждана възможността подобни криминални престъпления да се използват като провокация срещу българските бойци, допълва “Стандарт”. И един от опитите за мирно решаване на ситуацията - за началото на учебната година нашите бойци ще подаряват тетрадки и други учебни пособия на децата в Кербала.

И една тема с продължение – Какво има във филма за подкупа и Славков, пита на първата си страница “24 часа”. Поводът – довечера в 23 часа българско време ще бъде излъчен филмът на Би Би Си . В събота вестниците в Англия написаха, че Славков е членът на МОК, който ще бъде разкрит в предаването “Панорама”, припомня вестникът. “Наел съм адвокати в три страни – България, Швейцария и Англия, които ще се занимават със случая”, цитира изданието Иван Славков, който вчера даде специална пресконференция по случая. Би Би Си твърди, че са й били обещани 54 гласа на МОК за кандидатурата на Лондон за летните олимпийски игри през 2012-та година и показва българина Иван Славков, готов да преговаря за своята подкрепа, отбелязва и испанската агенция ЕФЕ, цитирана от “24 часа”.
Испанци потвърдиха подкупа на Славков, отбелязва по този повод “Новинар”. "С нищо не съм се съгласявал. Не съм продал гласа си", цитира изданието Славков в първото му изявление след началото на скандала. Веднага след новината за подкупа той замина за чужбина..., с многоточие накрая завършва “Новинар”.
А “Дневник” коментира - Иван Славков очаква негативни последици от скандала с подкупа.

В опит за премахването на негативните последици пък едно предложение – Учат КАТ да говорят на “вие”, разкрива “24 часа”. “Когато спрете гражданин за проверка, трябва да му говорите на “вие”. Задължително е да сте сдържани и да демонстрирате голямо уважение към личността му. Трябва да покажете, че зачитате неговите достойнства и авторитет”. Това гласят част от инструкциите, които слушат всяка сутрин точно в 7 часа пловдивските катаджии по нареждане на новия си директор Йордан Кюмюрджиев. И още една част от инструктажа – “Полицаите трябва да правят разлика между спрения за проверка човек и извършителя на престъпление”. Ами – отдавна не се беше появявала такава позитивна новина, коментира “24 часа”. Въпреки известната доза ирония, с която тя ще бъде приета, информацията заслужава внимание, категоричен е вестникът. Напоследък в отношенията с катаджията се наблюдаваше известен напредък, признаващ пазарната икономика. Намираше се икономически консенсус, цените са приемливи, няма инфлация. В този тип напреднало капиталистическо взаимоотношение се допускаше само един грозен недостатък от миналото – недопустимото фамилиарничене от страна на КАТ. Пазарлъкът върви нормално, но тонът е недопустим. Но сега вече и на това се слага край.