RFI - България "Цената" на българските бебета в Париж

Олимпийските рушвети и обвиненията срещу Иван Славков

Кредитният рейтинг на България се повишава

Колко струват българските бебета в Париж? – пита “24 часа”. И прави равносметка във возещото си заглавие на “рекорд”, констатиран от френската полиция – 25 българчета “струват” 3 млн. евро. Българска банда, поне от 6 души, е правила сделки с новородени, без да пренебрегва и трафика на жени.
След арестите във Франция, отбелязва “Монитор”, бандата се е прехвърлила в Италия. Двама българи са в основата на разкрития на Апенините канал, проверяват се болници в Северна Италия и общини, узаконявали “осиновяванията”, след като българките родят децата си на тяхна територия.

И това съвсем не е единствената тема за “незаконни продажби” в пресата, във фокуса естествено е и темата “Олимпийски рушвети”, както пише “Труд”. И извежда под глава кадри от скандалния филм на Би Би Си. На тях виждаме лобистът Горан Такач да казва на журналистите под прикритие: “Аз ще ви кажа точно колко и къде” (разбира се, става дума за пари). А Иван Славков слуша, докато се обяснява как всичко ще е “скрито-покрито”.
Батето и Такач излъгаха според кадрите на Би Би Си – констатира “Виж”. Защото срещата не е била в “Кемпински Зографски" (както твърдяха на пресконференцията), а в “Радисън” и Такач съвсем не се е присъединил след 40 минути към преговорите, а участва от самото начало и камерата е фиксирала всичко.
Батето загази с още четирима – пише “Стандарт”. И публикува стенограма от преговорите. Според Тристан Джоунс от Ройтерс Такач е поискал 3.4 млн. евро за 20 гласа в подкрепа на Лондон.

“Труд” съпоставя случилото се с поведението на руския президент на Олимпийския комитет Виталий Смирнов, който твърдо отказал среща. А сега България се “прочу” – признава Труд” и дава преглед на британската преса, в която се говори за “българска корупция”, ударила сериозно МОК. Вече се говори и за “Олимпиада за продан”. Страхотно посрещане на спортистите на олимпиадата, на които стискаме палци, обобщава “Труд”. И пита: “Защо бе, Иване?”.

А на този фон, подчертава “24 часа” – спад в доверието към политиците. Одобрението към кабинета пада с 5 %, към парламента - с 4 %, към армията – с 3 %, показва юлско проучване на НЦИОМ. Причината, според социолозите, е кризата със заложниците в Ирак и страхът от терористичен акт. Рейтингът им пада, но за нас какво остава, пита “Виж", след като констатира, че на външният министър Паси остава без 10 пункта доверие, а хората отбелязват, че след скандалите е намаляло и доверието в българската православна църква.

“Дума” набляга на това, че страхът от тероризъм (сред 81% от българите) всява песимизъм за бъдещето.

63 на сто от българите едва свързват двата края – пише “Монитор”, позовавайки се на доклад на статистиката. Една пета от хората признават, че са затънали в дългове. 70 % нямат пари за ремонт, а 90 % признават, че и не мислят да си купят ново жилище.

Поскъпнаха бензин и газ – извежда във водещото си заглавие “Стандарт”. Над 1.50 лв. е А 95 от вчера по бензиностанциите, с 10 ст. скочи пропан-бутанът.

Кредитният рейтинг на България обаче бележи рекордно повишение – съобщава в. “Сега”. Това става за 12 пъти през последните 3 години и било рекорд отвсякъде, което щяло да привлече повече чуждестранни инвеститори и да ни даде възможност по-лесно да получаваме външни кредити. “Дневник” пък призовава да помислим добре или зле е да имаме огромен фискален резерв. Парите се трупат в БНБ от 1997 г., припомня Лъчезар Богданов от ИПИ, правителството има резерв, но това крие и монетарна опасност.

“Монитор” и “Труд” са впечатлени, че до 2 години сменяме здравните книжки със специални магнитни карти. Такава е практиката в ЕС и от картата лекарите могат да разберат дали собственикът й страда от хронични болести, от опасни алергии, каква е кръвната му група и т.н.

А “24 часа” в сезона на морския отдих се спира на някои заплахи като летния чревен грип и съветва тези, които не се чувстват добре да избягват плажовете (имало опасност от менингит).

Но най-атрактивна е все пак една листовка, която изданието публикува на първа страница. На нея виждаме черна буболечка, а надписът под нея (при това на 6 езика) идва да успокои туристите: “Здравейте, аз не съм хлебарка, а съм жетварка. Идвам от Добруджа, сега е брачният ми период и съм в еуфория”.
Черните буболечки буквално капели от лампите върху масите в кръчмите и по домовете във Варна и Златни пясъци. Чужденците са оплаквали, че е пълно с хлебарки, а след листовката туристите трябвало да свикнат да уважават биологичното разнообразие и да разберат, че неприятните на вид насекоми са чисти и музикални жетварки.