RFI - България Искат оставката на Иван Славков

Трафикът на бебета прехвърлен към Франция заради Олимпиадата

Джакпотът гони 5 милиона

Искат оставката на Иван Славков. Той е преди е подозиран в подкупи, твърди председателят на германския спортен съюз Манфред фон Рихтхофен, извежда “Монитор”. Окончателното решение за съдбата на Славков ще бъде взето в събота, пише “Дневник.
“24 часа” обобщава реакциите така: “Светът: Славков си отива”. Би Би Си е заявило, че ще сътрудничи на разследването на МОК. Бившият председател на ООН Хавиер Перес де Куеляр ще е начело на разследването за съдбата на Иван Славков. “Труд” също препечатва призива на Рихгхофен “Славков да си ходи и на цели две страници събира мнения как да се действа по случая.
Прави впечатление, че повечето олимпийски шампиони не се ангажират с мнения по случая. Боян Радев казва, че този случай въобще не го интересува, а Христо Марков, шампион на троен скок (в момента депутат от СДС) пряко призовава Славков да се оттегли до изясняването на този голям международен скандал.

София няма да получи димната Олимпиада през 2014, категоричен е Андрю Дженингс, известен британски журналист, занимаващ се с разследване на корупцията в олимпийското движение, през в. “Монитор”.
МОК е мистериозна институция, казва той. Тя заменя синове с бащите им, като принцовете. Самаранч вкара в МОК сина си, след като се пенсионира през 2001 г.Така че България някой ден може отново да има член на МОК, това е самоизбиращ се клуб, смята Андрю Дженингс, там условието е хората, които се интересуват от спорт да не избират кой да ги представлява.

ДСБ на Иван Костов вчера е поискал от президента Първанов да отмени указа на Славков за награждаване с орден Стара планина. Димитър Цонев, говорителят на правителството, цитиран от “Труд”, обяснява, че няма обаче практика за отнемане на държавни отличия.

И към друго разследване по “гореща тема”: бизнесът с българските бебета. Той е бил преместен в Париж заради Олимпиадата, четем в разследване в “24 часа”. По данни на районните дирекции на полицията в Бургас и Сливен било е практика майки от ромски махали да продават бебетата си в южната ни съседка. Но засилените мерки заради Олимпиадата прехвърлили бизнеса във Франция. “Защо да не си продам бебето, мое си е” – тросва се ромка от Каменово пред “24 часа”. Вижте 20 човека живеем като прасета. Мухите ще ни изядат”.

“С очите си съм виждал как наши хора продават децата си във Франция” - разказва пред “24 часа” 50-годишният Огнян от Пещера. Самият той бил до преди месец в Бордо и е виждал, че бебета вървели и по 500 евро. Нашите деца се търсят, защото са красиви - настоява пещерецът от махала Луковица. Неговата версия е, че всичко се урежда от мъжа на родилката.
Имало и разведени, които ходели да раждат във Франция, а след като родели, се женели за турци и оставали там. Кметът на Пещера Георги Петърнейчев обаче категорично отрича жители на неговата община да продават децата си в чужбина. Неговият аргумент е, че е проучвал случая с ромски съветници, но те нищо не знаели, пише “24 часа”.

А иначе – светът използва наши идеи, пише “Труд”, извеждайки във водещо заглавие един факт – Вашингтон прие идеята на Соломон Паси как де се действа в случай, че терористи вземат заложници. Американската декларация да не се преговаря с терористи е вече готова и според говорителя на държавния департамент Ричърд Баучър неин вдъхновител е тъкмо българският външен министър.

“Дума” размишлява от първа страница над предложението на ООН за всеобщо примирие по време на Oлимпийските игри и обобщава в коментарната си колонка: “искаш ли мир, готви се за война”.

А ние пък ще строим, но чрез чужденци – отбелязва “24 часа”. И подчертава, че португалска компания ще разширява магистрала “Тракия”, а италианци – магистрала “Хемус”.

“Митниците пък разлепиха стикери срещу подкуп – научаваме от “Монитор”. Текстът е на български, английски и френски и ни убеждава, че “подкупът е вреден за всички”.

От днес започват да глобяват всеки в София, който паркира на тротоара” – предупреждава “Стандарт”. Розови стикери щели да се лепят върху колите, които пречат на пешеходците. Глобата е от 15 лв.

Сумата обаче може да изглежда дребна в сравнение с джакпота, хипнотизирал пресата. Сякаш да развали магията, “Монитор” публикува неуцелените числа от последното теглене. “Нито една шестица” – не вярва “Труд”. А всички издания с огромни букви изписват – 5 млн. е джакпотът в неделя!