RFI - България Мними иглотерапевти обикалят по морето

Български вариант на шоуто "Големият брат" тръгва по Нова телевизия

София замесена в оръжеен скандал

И двете издания на WAZ говорят за големи пари на първите си страници. “100 бона на сезон взима мним иглотерапевт” на морето, пише "Труд" като цитира д-р Емил Илиев, председател на Асоциацията на иглотерапевтите в България.
Без да имат право да практикуват, хиляди лични лекари вдигали палатки в Созопол, Несебър и Златни пясъци и приемали в тях пациенти. Мнимите лечители посещават хотелски стаи или простират чаршафи на плажа и забивали игли в телата на мераклиите да се изцерят от мигрена, бронхиална астма, неврози и т.н., научаваме от "Труд". Таксата на сеанс за чужденци била от 50 до 100 евро, а за българи – скромните 40 – 50 лева.

От първа си страница "24 часа" цитира гордо думите на шефа на финансовото разузнаване “Ще уловим бандитите преди да се избият”. За какво всъщност става дума? Съвместно с МВР Агенцията за финансово разузнаване щяла да разкрие схемите, по които перат пари бившите силови групировки и то “преди да се избият помежду си” – думи на шефа на финансовото разузнаване д-р Васил Киров. В момента се работи по разкриването на схема за пране на над 90 милиона евро”, научаваме от "24 часа".

“Продължават да перат пари и в спорта”, заявява Васил Киров в интервю за "24 часа".

"Монитор" излиза със стряскащото заглавие “България учи терористи в незаконни школи” и с по-малки букви пояснява “Религиозни училища, спонсорирани отвън, обучават българчета”. Дори в средата на лятото, когато всички деца са във ваканция, незаконни училища в държавата продължават да работят.
В Сърница, където официално в учебно време се подготвят момчета за имами в джамиите, в момента се провеждат курсове за момичета, пише "Монитор". Преподавателите им твърдят, че ги учат как да станат добри мюсюлманки. В страната действат още 7 такива училища, които не са регистрирани никъде.
Тези училища са гнезда за създаване на фундаменталисти, според главния мюфтия на мюсюлманското сунитско халифитско изповедание у нас Неджип Даут. Според него в тях се промиват мозъците на мюсюлманите в България. Според директора на училището в Сърница обаче нападките идвали от претендента да е законен мюфтия на мюсюлманите в България – Недим Генджев.

Една от темите, която се отразява от всички издания днес е обвинението на руския вестник “Московский комсомолец”, че подпомагаме Грузия с гранатомети в конфликта й с Русия. “Намесиха ни в оръжеен скандал”, излиза с големи букви в заглавието си на първа страница дъщерното издание на "Монитор" – "Виж".
Вчера руският вестник писа, като се позова на “източници от спецслужбите”, че в грузинското пристанище Поти са пристигнали кораби от България натоварени с 2500 сандъка с ръчни гранатомети. Информацията веднага беше опровергана от военните министерства на България и Русия.

От новия сезон по екрана на Нова телевизия тръгва български вариант на световноизвестното шоу “Големият брат”, научаваме от "24 часа", който отделя на темата цели две страници. “Трима непознати вероятно ще изкарат Коледа далеч от близки и приятели, затворени в една къща, но наблюдавани от милиони зрители. Това очаква най-добрите участници в българския вариант на световноизвестното шоу “Големият брат”, което ще се казва “Някой те гледа”. Финалният победител ще вземе 200 000 лева.
Участниците в българското шоу ще са 12 – шестима мъже и шест жени. Те ще бъдат затворени в специално построена къща, в чиито страни ще бъдат вградени 26 камери, снимащи по 24 часа в денонощието. Цялото шоу ще продължи 100 дни.
Участниците ще бъдат напълно изолирани от света. При тях няма да има вестници, радио, телевизия, телефон, но ще има доста удобства и градина, в която да се разхождат.
Водещ на шоуто ще е Ники Кънчев, а екип на предаването ще подбира кадрите от предишния ден и ще бъдат излъчвани в праймтайма на следващия ден. Всяка седмица от предаването ще си тръгва по един човек, срещу когото зрителите са гласували.

Битката за зрители наистина се очертава да е жестока, защото от септември по Нова телевизия тръгва и българската сапунена опера от 250 серии – “Хотел България”. В някои от сериите действителни личности от българския елит ще играят себе си, научаваме от 24 часа.

А къде е зебрата, пита се на първа страница 24 часа... Повод за въпроса е фактът, че премиерът Симеон Сакскобургготски пресякъл усмихнат бул. Дондуков, подминавайки пешеходната пътека – за доказателство часовият вестник помества и снимка. Катаджия дори спрял движението, а "24 часа" цитира думите му “За него може”.

“КАТ погва скутерите в морските курорти”, научаваме от "Монитор". В страната масово се движат мотопеди и мотоциклети без регистрационни табели, управлявани от малолетни и непълнолетни и без предпазни каски, цитира "Монитор" КАТ.

Още една информация от КАТ – от началото на тази година, в сравнение със същия период на миналата са станали 384 катастрофи повече, броят на загиналите се е увеличил с 14, а на ранените с 463....