RFI - България Джакпотът стигна 5.5 милиона лева

Олимпийците заминаха семпло за Атина

Версиите за смъртта на бай Миле

Къде отиде властта?

Джакпотът отново оцеля.
Той гони 5.4 млн. лв. подчертава “Труд”, “24 часа” го изчислява на 5.5 млн. лв. У нас според “Монитор” е оцеляла печалба за 5 млн. лв., докато в Италия от 11 млн. евро. Вълненията да огромни подчертава изданието, голямата българска печалба е била атакувана с 1 096 118 фиша. И нищо.
В такива случаи, припомня “Стандарт”, рекламата на тотото е печелите вие, но печели и спортът.

От първите страници на пресата обаче виждаме как наши изтъкнати спортисти заминават на игрите в Атина.
Без официална церемония и със семпло изплащане констатира “Труд”, обяснимо около корупционния скандал с Иван Славков. “Трудни времена” – коментира на първа страница “Стандарт”: “Олимпийците отлетяха без радост и без химн. Правилно. Какво ги чака в Атина? Обвинения в корупция и допинг. Защо тогава да ги изпращаме с фанфари? – пита изданието.
Но недоумява от друго: защо изпълкомът на БОК мълчи? И защо не избра нов председател на делегацията? Цял свят знае, пише “Стандарт”, че Белчо Иванов е 100 % Иван Славков. Въобще хубава олимпиада се задава”.

“Дума” прехвърля нещата към Нострадамус и общото между Никсън и Славков. Има ли нещо общо? пита изданието твърди: “да”. Датата 8 август на която гръмна скандалът. 8 август явно бил дата за “гейт”, на която трябва да се внимава.

МОК иска да тушира скандала, пише “Дневник”, затова с такава бързина временно отстрани Славков.

И препечатва коментари по случая от германската преса. Във “Франкфуртер алгемайне цайтунг” са правят паралели между корупцията в МОК и диктатурите, като Славков, зет на диктатора Живков, бил само поредното потвърждение за това. Според “Монитор” “Батето умувал дали да не подаде оставка”.

А Йордан Лечков открито призовава да се избира нов президент на футболния съюз. Дори от секс-скандал се излиза по-лесно, отколкото от афера за корупция е заключението на в. “Пари”. В сряда, пише “Стандарт”, БНТ излъчва пълната версия на филма на Би Би Си за Славков.

А същевременно, пак заради Олимпиадата, по нашите магистрали ще поставят тайни постове, извежда “24 часа”.
Нещо повече: ще стреляме по пътните хулигани! – гласи водещото заглавие на “24 часа”. Това твърди полк. Красимир Занев, шеф на магистралната полиция. А строгите мерки се въвеждат, след като самият шеф на магистралните полицаи пострадал в сряда, когато пият шофьор засякъл полк. Занев, изхвърлил го от пътя, а после нападнал полицаите. Така че внимавайте!

Наши “тюлени” пък изправили на нокти чужденците, след като натръшкали пред очите им “похитители” на централния плаж във Варна. Става дума за учение, научаваме от “Труд”, всичко били замислено като зрелищен финал на 125 годишнина от създаването на Военноморския флот.
Но проблемът е, че никой не уведомил летовниците за учението. На снимките в “Труд” виждаме как под специална тента президентът Първанов, министър Свинаров и шефът на Генщаба ген. Колев и с безалкохолни напитки са се наслаждавали как българските командоси се справят с нарушителите.

20% от нефтения внос у нас е контрабанден – пише във водещото си заглавие в. “Пари”. Данните са на Центъра за изследване на демокрацията, в доклада е описана дори инфраструктурата на престъпните групировки и схемата им на действие. Според изследването най-неизследваната част от контрабандата била дело на китайското карго.

А в това време полицията продължава да излиза с версии за разстрела на Милчо Бонев – Бай Миле. Работи се по 3 версии, заявява вътрешният министър Петканов, цитиран от “Труд”.
Досега, ако се съди по казаното от министъра, МВР е разбрало, че екзекуцията е резултат от противоборство между престъпни групировки.
В. “Пари” цитира друго “откритие” на мистър Петканов, извеждайки го в цитат: “причината за убийствата край хотел “Славия” била, че “още в зачатие те са заченати в резултат на престъпна дейност”.

“Бай Миле осигуряваше контрабандни канали” – заявява бившият премиер Иван Костов в специално интервю за "24 часа”. Според бившия премиер МВР просто не работи, защото допуска пред очите на хората да се води война между структури на организираната престъпност.
Иван Костов твърди, че имаме криминализиране на държавата и одържавяване на престъпността, доколкото оживялата бивша ДС и свързаната с нея престъпност унищожава други групировки.
И не е вярно, че просто мутрите се избиват по между си, казва Иван Костов, доколкото един един от гардовете на бай Миле – Александър Ананиев – е бил негов бивш шофьор и служител на НСО. Щом мафията наема бивши пенсионирани охранители от НСО, принудени така да си изкарват хляба, смята Иван Костов, то МВР сигурно добре познава и подписа на “щурмоваците-убийци”, ликвидирали Фатик, Стоил Славов и бай Миле, но прикрива следите. “24 часа” пък прави репортаж, от който научаваме как разбили джипа на Милен Велчев, паркиран пред дома му на ул. “Бенковски”. Минало доста време, преди полицията да разбере чия е колата.

Държавата иска да защити потребителите – четем в “Труд”, затова предвижда “глоба за затворен магазин”. В новия закон за защита на потребителя, който ще се гледа след ваканцията се предвижда, че собствениците няма да могат да отварят или затварят когато си искат, а работното време на входа е задължително. Глоба от 300 до 1500 лв. ще санкционира търговци, които не спазват работното си време.

Къде обаче отиде властта у нас? - пита политологът Евгений Дайнов от страниците на “Дневник”. Защото, според него, нещата изглеждат по следния начин.
”Няма човешко - и особено българско - същество, което да може да издържи на това да поеме цялата власт. Човек не е така устроен и затова всички диктатори полудяват. А полудяват, защото, за да си доказват непрестанно, че властта, която са поели няма граници, започват да имат произволно и непредсказуемо поведение.
Упражняват властта на принципа на хрумвания и скимвания, за да видят всички, че те, властимащите, са недосегаемо над останалите - правят върху останалите каквото си искат и когато си искат”.

Корабът на държавата е без капитан – това пък е констатацията на големия художник Емил Стойчев, който от десетилетия работи в Париж. Знам, че няма власт, която да нахрани всички, казва Емил Стойчев. Но за да ти направят операция в България трябва да си носиш материалите, изоставени са университетите, БАН, учителите, архитектите, инженерите.
От месец съм тук, гледах българския парламент- ами нашият министър-председател не се яви нито един път. Това е пренебрежение към вота на българския народ.

От в. “Стандарт” обаче научаваме къде е премиерът: “Симеон катери Мусала с Маргарита” – съобщава изданието. Двамата хванали горските пътеки и празнували 80-тата на хижа “Клековата”, създадена от Борис Трети. Стопаните поканили Симеон и Маргарита да видят освежената сграда и двамата с удоволствие приели поканата, защото са запалени планинари.

Изобщо, атракции. Но несъпоставими с тези на казанлъшката гара, за които научаваме отново от “Стандарт”. Там испански туристи пристигат с влака “Носталгия експрес” с личния вагон на Борис Трети, а на перона ги чака лично Бай Ганю, под ритъма на румбата, допълнена с шлагери на групата за автентичен фолклор “Севтополис".