RFI - България Кепов - мъртъв, второто тяло край Мосул е негово?

Българи хакнаха сайта на "Таухид и Джихад"

Славков в отпуск от БОК и БФС

Втори филм за умъртвяване на български заложник в Интернет. Кепов убит, второто тяло до Мосул било негово? – питат “24 часа” и “Труд” по повод съобщенията за положителна ДНК експертиза.
След което пресата се връща към филма, пуснат в Интернет от групировката “”Таухид и Джихад”. Филмът е с много лошо качество и не може да се каже кой е екзекутираният – казва говорителят на Външно министерство Гергана Грънчарова. Експерти уточняват, че филмът е различен от излъчения на 13 юли. Видеото е от две части, съобщава “Виж”.

”Българи хакнаха сайта на Таухид” – отбелязва във водещото си заглавие “Монитор” . Вместо екзекуцията на Кепов, на страницата, пише “Монитор”, се появява съобщение “Здравейте братя българи. Не бъдете отмъстителни и злопаметни. Око за око, зъб за зъб не е нашият закон. Тъмната страна игнорирайте”.
Подписът на хакерите е малко странен, групата се представя като Ziezi ex quo vulgares. Словосъчетанието е известно, то е от 354 г. обясняват историци и се възприема като най-ранния етноним на българите. Става дума за Зиези, от който водят началото си българите (син на Сим и внук на Ной).

Незаконните осиновявания на български бебета в чужбна също продължават да са водеща тема в пресата. “Новинар” препечатва статия от “Кориере дела сера”. Репортажът започва с пазарлък за бебе в Мелцо, провинция Милано.
Става ясно, че полицията в Порденоне е следила преговорите месеци, преди да се намеси.
Името на посредника е Морган Дерек Брайдич, живеещ в Милано от 24 години, а жените идвали от България, обясняват полицаите. Там те раждат, а им се плаща чрез пощенски записи или по електронен път в “Уестърн Юнион” в България.
Поне е ясна целта на контрабандата – осиновяване – не става въпрос за трафик на органи или нещо друго – категоричен е “Монитор”.

Франция награждава с медал главния секретар на МВР – пише “Стандарт”. Отличието се дава на ген. Борисов за добро сътрудничество между френската и българската полиция, включително и по разбиването на криминални структури, търгуващи с деца.

У нас пък 26 деца бяха отровени с храна в Банско – извежда във водещото си заглавие “Труд”. Действието се е разиграло в туристическия лагер “Пири” В Банско, децата започнали да повръщат и вдигнали много висока температура. Според лекарите има сериозна стафилококова инфекция, предизвикана от хранително отравяне. Състоянието на децата е стабилизирано.

Скандалът около Иван Славков също е донякъде овладян: “Славков напуска БОК и БФС”, отбелязва “Стандарт”. Но временно, пише "24 часа”. Славков е само отпускар, констатира “Труд” и пита: а кой ще го смени? Във футбола с това ще се нагърби Борислав Михайлов, в БОК не е ясно, може би заместникът му Белчо Иванов.
“Сега” пояснява какво по българското законодателство следва за Славков: в България той не може да бъде съден за корупция, но според нашите закони авторите на филма на Би Би Си могат да получат до 3 г. затвор за предлагане на подкуп.
Все пак дойде краят на играта за Славков - обобщава “Дневник”, но изтъква, че знаем кой ще определя негов заместник – Гочолу и Дочоолу, така че ситуацията е, меко казано, интересна.

Царят пак гази закона – пише във водещото си заглавие “Стандарт”. Става дума за решение на Симеон Сакскобургготски за втори път да уволни шефа на комисията за регулиране на съобщенията Георги Александров, след като съдът го възстанови на поста му. В дъното на скандала, припомня изданието, е решението на кого да се даде третия GSM оператор след продажбата на БТК.

И пак по летните тревоги около престъпността – след вчерашното интервю на Иван Костов в “24 часа”, в което той обвини МВР в бездействие, доколкото разстреляният бай Миле е държал контрабандните канали, се изсипва вълна от публикации. В тях въпросният бай Миле бива наричан “картофения принц”. Бивши и настоящи полицаи обаче се нахвърлят от страниците на “24 часа” и “Труд” по-скоро срещу Иван Костов, отколкото срещу групировките.

А междувременно става ясно, че 110 000 българи са измамени чрез прехвърляне на приватизационни бонове – извежда “24 часа”. И призовава читателите си да проверят на кого се водят боновете им от масовата приватизация.

И на този фон – Алма Матер закъса за мъже, пише “Стандарт”. Показват го резултатите от класирането на кандидат-студентите. Най-феминизирани са специалностите "Журналистика" и ПР, задочниците също са само жени, момичетата превзеха университетите, пише “Стандарт".