RFI - България Синдикалистът Константин Тренчев: "На оръжие срещу ромите крадци"

Паси и българската външна политика

Връщат званията "Заслужил" и "Народен артист"

“На оръжие!” Призивът, публикуван на първа страница на “Труд” стряска, още повече, че не е емоционален изблик, а идея, лансирана от лидера на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев. При това на пресконференция, както пише “24 часа”, което предполага, че идеята е добре обмислена: “Либерализиране на режима за продаване на оръжие и национална гвардия, която да се бори най-вече с ромите-крадци”.
Решението е шокиращо - настоява в. “Сега” и твърди, че е недопустимо синдикален лидер да подклажда расистки идеи.

Представители на правозащитни организации направо не могат да повярват, че толкова расистка идея може да бъде лансирана в България през ХХІ век.
В. ”Дума” във водещото си заглавие отбелязва, че така “ромската работа става циганска работа”. Изданието също цитира изказване на д-р Тренчев, че предложението му било добре обмислено. Нещо повече, то, според лидера на КТ “Подкрепа” било начин как в рамките на “умерения патриотизъм да се потърси отпор на мургавите, на голямото излагане навън, с което те трасират светлия път към ЕС”.

“24 часа” посвещава цели две страници на идеята на доктора синдикалист за гвардия срещу айдуците, защото “флиртът с мургавите е опасен”. И ги гарнира със заглавия като: “От 100 бебета у нас, 76 са от малцинството”, “812 селища станали цигански” и “Ромче пада от 4-ия етаж, нищо му няма”.

В. “Сега” търси за мнение правозащитниците. Маргарита Илиева от БХК определя идеята на Тренчев като “шокираща, расистка и несъвместима с цивилизованото общество”. Д-р Антонина Желязкова от също е изумена: “От много години познавам д-р Тренчев и не мога да повярвам, че е могъл така да формулира идеята си. Национална гвардия няма да помогне, казва тя. Когато тръгнат с коловете, с озлоблението на своята нищета, те ще разкатаят гвардията.
Омръзнало ми е да бия камбаната на тревогата, споделя Антонина Желязкова, но огромна бездна започва да разделя хората в България. Има цяло поколение роми, които в началото на демокрацията бяха на 15-20 г. и които нямат нито един работен ден”.
Началникът на националната полиция, пише “Сега”, днес ще коментира идеята на д-р Тренчев.

А същевременно, както научаваме от интервю в “Труд”, стотици полицаи са с присъди. Констатацията е на ген. Веселин Пенгезов, председател на Военноапелативния съд, която говори по една често премълчавана тема – престъпността сред самите полицаи, която не намалява, а нараства 369 полицаи са били осъдени само през последната година и половина. Става дума не само за корупция, но и за неправомерно насилие спрямо гражданите, за чувството за ненаказуемост на “пазителите на закона”, което поражда сериозни проблеми в обществото.

“24 часа” и “Стандарт” отбелязват, че вече има арести по показния разстрел на бай Миле. Според “Стандарт” въпросният Милчо Бонев е ликвидиран, ако не от бивши полицаи, то със сигурност от син на старшина. А според “24 часа” в убийството е участвала наша банда автокрадци, действала в Испания.

А наясно ли сме със заплахите, които сами създаваме във външната си политика? - се пита в анализ във в. “Пари”, озаглавен: “Паси е опасен”. В него се настоява, че Соломон Паси не само се старае, но и се престарава пред американците, за да се стегне до гафа, в който пък премиерът на България да се отрича от “българското авторство” над идеята да не се преговаря с терористите. Така, четем в анализа на в. “Пари”, някои намекват, че външната ни политика служи не на България, а на бъдещата международна кариера на Паси. Вярно е, отбелязва изданието, че Соломон Паси има каузи и ги отстоява докрай.
Негова е заслугата България да бъде атлантическа. Но ние няма да ставаме 52 щат, а европриоритетът се изплъзва на сегашния външен министър.

А в анализ във в. “Монитор” политологът Кирил Дрезов от университета в Кийл, Великобритания, настоява, че и други инициативи на Паси няма да се харесат на европейските страни. Соломон Паси иска да смени акцентите в работата на ОССЕ и да ги насочи в синхрон с интересите на НАТО, изпращайки наблюдатели в Афганистан. И тази дейност на г-н Паси, твърди Кирил Дрезов, не може да не срещне отпора на Франция и Германия, които се противопоставят тъкмо на такова глобализиране”.

В същото време пресата се спира и на друг приоритет на нашата дипломация – либийското дело – където нямаме особен успех. Още не можем да уредим отделна килия на нашите сестри, пише “24 часа”. А “Монитор” направо говори за психотерор над тях, за заплахи в затвора “Джудейда”, където други затворници ги замервали с боклуци.

А покрай важни теми в пресата като отчуждаването на земи за строежа на “Дунав мост 2” (в.”Пари”), анализите как поскъпването на петрола ще се отрази на цените (в.”Монитор”) и съсипването на реколтата от плодове и зеленчуци заради дъждовете (”Дневник”), в българската култура кипи съществен спор: да връщат или не званията “заслужил артист” и “народен артист”.

Министерството на културата, пише в. “Сега” се е обърнало към творците за предложения относно отличията. Идеята е лансирана от композитора Александър Йосифов, но била силно присърце на проф. Абрашев. И не само на него, защото и министърът на спорта Лучано е написал наредба, с която иска да връща званията “майстор на спорта, заслужил майстор на спорта и заслужил треньор”. “24 часа” се обръща към известни актьори като Калоянчев, които си искат привилегията, но заедно с парите за “н.а”. Петър Слабаков обаче се обръща към колегите си с въпроса дали някои не ги е срам, като се има предвид как Живков е раздавал званията.

Според в. “Труд” самият проф. Абрашев искал да получи званието “з.а.” Но дебатът внезапно стихва, заглушен от моторна резачка , четем на първа страница в “Труд”. Защото “културната чиновничка” Агнес Зашева (заета с проблема) била подгонена от работник в ботаническата градина в Балчик.
Г-жа Зашева искала той да спре работа, защото изтъкнати дейци (включително, според “24 часа”, Абрашев-младши) си почивали от напрегнат творчески труд, но несъзнателни лица почиствали градината.
След което, ако се съди по пресата, посипали се заплахи в “разфасоване” и твърди дискусии между главния секретар на културното министерство и директорката на градината, но така навлизаме в “криминалната хроника”....