RFI - България База "Кило" в Кербала не е била укрепена срещу терористи преди 8 месеца

"Таухид" има 5 страници в Интернет. 51 сайта ползват терористите

Първи случай на отстранен шеф на държавна камисия заради проблем с класифицираната информация

Слухове откъм морето: Със смяна на четирима министри ще открие новия политически сезон премиерът

На фона на информациите за ДНК-експертизата, която потвърди, че второто тяло в Ирак е на Ивайло Кепов, вестник "Монитор" разкрива: “51 сайта, принадлежащи на ислямистки радикални или терористични организации, се намират на сървъра, където беше публикувана екзекуцията на един от българските шофьори. Свои страници имат не само от Таухид, но дори и организации като Хамас.”
Вестникът публикува адресите им и пише – “Те могат да служат за изпращане на кодирани послания”.
Сървърът е наел място от компанията “Everyone’s Internet”, чието седалище е в Хюстън, щата Тексас.

Проверка на "Монитор" установява, че създаването на сайт там отнема 5 минути и не се искат кой знае какви данни за регистриращия се, само електронна поща. След като я дадеш, на нея се получавало съобщение “Не отговаряйте на нашите мейли, няма кой да ги види.”

Вестник "Виж" пише: Автентични снимки, правени минути след чудовищния взрив в Кербала, превърнал базата ни в гробница, и достоверен разказ на рейнджъри от 1-я и 2-я ни контингент в Ирак, се намират в редакцията и ще бъдат публикувани в следващите броеве.
Осем месеца след трагедията, вестникът пише, че “истината излиза на светло”.
Не било вярно, че базата била укрепена в момента на терористичната атака. "Смъртта на българските момчета е могла да бъде избегната, ако военното командване беше изпълнило задълженията си. Не са били предприети елементарни мерки за предотвратяване на атаки от този род” – коментира вестникът голямата снимка, поместена на първа страница. Подзаглавието гласи: “Ръководството на армията се опитва да скрие фактите за Ирак.”

Кореспондент на "24 часа" в Берлин съобщава, че Германия ще възстанови отношенията си с Либия, но едва след като бъде решен проблемът с българските медици. “Лично се застъпих за медиците ви”, е цитиран да казва германският канцлер Герхард Шрьодер, с когото "24 часа" обещава специално интервю в утрешния брой.
"Новинар" пише: “Либия се споразумя с Германия за кръвнината” – т.е. да изплати 35 млн. долара компенсации за германските граждани, убити и ранени при бомбения атентат в западноберлинската дискотека "Ла Бел" през 1986 г.
Вестник "Сега" пише в уводния си материал: “Освен България Либия изнудва и САЩ за пари.” Пояснението – “Триполи иска откуп за всяка своя жертва - и по СПИН-делото, и при бомбардировките през 1986 г.
Часове след споразумението с Германия, Триполи мина в настъпление и поиска от САЩ обезщетение заради бомбардировките през 1986 г. и съд за Джордж Буш-баща. Така тя приложи тактиката на европейските страни към държавите, които смята за свои врагове.” Заключението на "Сега" е: “Ситуацията около нашите медицински сестри пак се усложни след динамична размяна на дипломатически удари между Либия, Европа и САЩ.”

Кореспондент на "Труд", пак от Берлин, пък съобщава, че обвиненият в шпионаж в полза на българските спецслужби германски разузнавач Инго Йохан Шифелхолц ще бъде изправен пред съда на 14 септември. Той е направил пълни самопризнания и се очаква присъдата да бъде произнесена още на 15 септември.

"24 часа" цитира НОИ, че броят на първокласниците ще е рекордно малък – само 64 000, което е с 8 000 по-малко от миналата година. Проверка на вестника сочи, че поне 300 лева ще струва подготовката на първия учебен ден.

Впрочем министърът на образованието Игор Дамянов щял да бъде сменен наесен, сочи източник на "24 часа" под заглавие “Слухове откъм морето – където отдъхват ръководителите – за смяна на министри”. Според изданието, “със смяна на четирима министри ще открие новия политически сезон премиерът”. Освен Дамянов, вестникът нарочва за махане Церовски и Богоев; вероятно и Абрашев, а “Георги Петканов бил под въпрос”.

"Монитор" също гледа към есента в уводното си заглавие: “Чакат смъртоносен грип наесен. 18 жертви взе птичият грип миналата година, болестта може да мутира и да се предава като обикновен вирус сред хората”.

"Стандарт" нарича уволнението шефа на Комисията за реголиране на съобщенията Георги Александров “скандално” и пише: “Царят и Н. Василев за втори път погазиха нормите на държавата”.
“Първи случай на отстранен шеф на държавна комисия заради проблем с класифицираната информация” – извежда "Труд" и припомня мотива на правителството: Александров е отказал проучване за надеждност по Закона за защита на класифицираната информация.
Вестник "Пари" пише, че при първото уволнение кабинетът скрил истинския мотив, за да не компрометира Александров. В коментар на "Труд" четем: “И достойнството му взеха, и работата... Защо правителството е назначило “грешника”, щом не е отговарял на условието по този закон? По тази логика, Цвета Маркова – шеф на комисията по тайните – може да поиска оставки и в МС. Защото явно и там не си гледат работата.”
Пред "Пари" самият Александров казва: “Ще обжалвам, това е опит да се заобиколят законите”.

Поне 5 години ще сме извън МОК, заявява в интервю за "Труд" олимпийската шампионка по гребане Светла Оцетова.
А пред "24 часа" Христо Порточанов – бивш бос на “Нафтекс” призовава: “Стоичков да смени Славков; държавните институции трябва да отстранят Батето от всички постове.”

Редакционното каре на "Труд" днес отбелязва отпътуването за Атина на третата група наши олимпийци – без официално изпращане или химн, за разлика от европейското по футбол. “Тогава имаше салтанати, трикольори – но после: срам. Дано сега е обратното – като не чуха химна на летището, на отиване, дано химнът им погали ушите поне 10 пъти в Атина...”

Всекидневниците пишат за фалшивия сигнал за бомба, объркал авиотрафика на летище София вчера. Коментар в "Труд", озаглавен “За зла круша – зъл прът!” припомня, че законът предвижда до 5 години затвор за телефонни терористи, или – както ги определя статията – “веселяците с лошо чувство за хумор”.

Бизнес-акценти: "Труд" извежда уводно информацията, че германската компания “Кауфланд” ще строи 40 хипермаркета у нас, правейки сензационно голяма инвестиция от 300 милиона евро. Първите 10 търговски обекта ще заработят у нас още догодина.

"24 часа" избира за чело: “Рекорд в цените на имотите. Столичният квартал “Иван Вазов” би “Лозенец” по скъпотия. От 740 до 920 евро върви квадратът застроена площ”.

"Монитор" отбелязва, цитирайки статистиката, че с една трета са скочили продажбите на нови коли.