RFI - България Герхард Шрьодер: Либия да освободи българите

НАТО оглежда пътищата ни

Акция "Желязна ръка"

Петък, 13-ти

“Либия трябва да направи хуманитарен жест и да освободи българите възможно най-бързо”. Това заявява в специално интервю за “24 часа” германският канцлер Герхард Шрьодер часове преди 24-часовата си визита в България. “Лично се застъпих през политическото ръководство на Либия за освобождаването на медиците ви” - казва още Шрьодер и подчертава, че решението на Триполи ще е определящо за нормализиране на отношенията на тази страна с ЕС.
Германският канцлер отбелязва, че кратката му визита ще е посветена на икономическото сътрудничество: Германия е най-важният търговски партньор и вторият инвеститор в България, половин милион немски туристи посещават нашите курорти, а 10 000 наши студенти учат в немски университети.
Не бива да има деления на “стара” и “нова” Европа, изтъква Герхард Шрьодер в интервюто си пред “24 часа”, различието по войната в Ирак според него не трябва да се схваща в такива категории.

“Да изкушим немците с домати” – това предлага в интервю пред “Труд” министърът по европейските въпроси Меглена Кунева. С тази метафора Меглена Кунева отговаря на въпроса каква е ползата от посещението на Шрьодер за “обикновения българин”. Защото “обикновеният германец” е по-богат от нас, може да инвестира в малките ни и средни предприятия. Може да дойде това лято като турист и да се върне през зимата, и то на добри цени.
Искаме да привлечем парите на този “обикновен германец”, припомня Меглена Кунева пред “Труд”. Затова трябва да го изкушим да види Мадарския конник, най-старото злато, новите разкопки на Дуранкулак. Ще спечелим не само стандарт, отбелязва министърът по европейските въпроси, но и от изискванията, които германците налагат: да е по-чисто, да е по-качествено, да е по-сигурно”.

НАТО оглежда пък пътищата ни, преди да разположи бази – извежда във водещото си заглавие в. “Пари”. До края на месеца експерти на алианса решават, според информация на в. “Пари”, къде да разположат танкови бригади на НАТО.
Оглеждат се военни бази в Айтос, Ямбол, Сливен, София и Хасково. Според специалисти на алианса е по-добре да инвестират в сега съществуващата военна инфраструктура, отколкото да градят нова. Очаква се НАТО да инвестира и в реконструкцията на ж.п. линии, мостове и тунели в близост до базите.

У нас обаче автобуси и маршрути изчезват без следа –твърди в. “Виж” в свое разследване. И то в бляскавата автогара, открита до централна гара в София. Там най-неочаквано, без да бъде предупреден никой, изчезват цели маршрути, а касиерките си редят пасианси, без да обръщат внимание на клиентите – пише “Виж”.

Над 20 опасни кръстовища по пътя към Атина и олимпийските игри, пък е определил КАТ, четем в “Стандарт”. Тройно повече коли пътуват за Гърция, сочат статистиките, полицията изгражда стратегия за сигурността по пътищата.

И не само това: подготвят акция “Желязна ръка” – извежда “Труд”. “Филчев иска закон срещу мафията и тероризма” – допълва “Дума”. Или, както пояснява в. “Сега”, вчера главният прокурор Филчев, главният секретар на МВР ген. Борисов и шефът на националното следствие Ангел Александров са се срещнали с премиера Сакскобургготски с искане за извънредни законови мерки.
А именно: специални съдии, бързи присъди, арест по време на целия процес. И подслушване (поне 3 денонощия) без разрешение от съда – както обръща специално внимание “Монитор”, с всичките питания, които поставя подобно искане.

А междувременно, научаваме от водещото заглавие на “Труд”, бившият премиер Иван Костов е призован от следствието като свидетел по делото за убийството на бай Миле. Защото, както пише “24 часа”, Костов в интервю от понеделник пред “24 часа” обвини полицията, че не разбива контрабандните канали и не дава отговор на въпросите къде са обучени убийците на Фатик и Стоил Славов и дали те не са бивши (настоящи) полицаи.

А в това време Стара Загора е в паника след нов жълт облак – пише “Стандарт”. Властите обаче не могат да обяснят на хората произхода на поредното обгазяване.

Но със започването на Олимпиадата пресата е настроена по-скоро на спортна върна. Премиерът Сакскобургготски заминава за откриването на игрите, пише “Стандарт”, въпреки че е петък 13-ти.

В нощта срещу петък, 13-ти, падна джакпотът, извеждат “Монитор” и “24 часа”. С фиш за 1.90 лв. неизвестен гражданин е обрал печалбата от 5.5 млн. лв. Сега, пише “Монитор”, се очаква тотоистерията да стихне.
Валери Найденов, от страниците на “24 часа” настоява, че джакпотът и употребата на алкохол са като скачени съдове. Всеки лавкаджия знае, че падне ли джакпотът, рязко намалява и употребата на ментетата и народът изтрезнява от съмнения и надежди.

Датата петък, 13-та съвсем не е толкова лоша, цитира “Стандарт” интервю с премиера Сакскобургготски от 2002, когато денят и датата пак съвпадаха. Ала на тази дата светът трепери, пише изданието. И дава някои “полезни съвети”: ако решите все пак да отидете на работа, облечете се в зелено. През целия ден стискайте копче на дрехата си и ходете със заключен пръст на ръката. Не отваряйте външната врата, защото ако се ръкувате през прага, късметът отлита. И най-важното – задължително се изплезете в огледалото, съветва “Стандарт”, но внимавайте да не ви види шефът, ще реши, че му имате зъб.
А според “Труд” петък, 13-ти, е щастлив ден за хазарт, сватба и раждане. Така че пуснете поне тото, пише изданието, но пък джакпотът падна.