RFI - България ВСЕКИ ЧЕТВЪРТИ КАНТАР МАМИ

ЕЛАТЕ В БЪЛГАРИЯ, СТРАНАТА OFF ROAD

1000 ЛЕВА, ЗА ДА РОДИШ БЕЗПРОБЛЕМНО

ОБРАЗОВАНИЕТО КАТО ПРЕДИЗБОРЕН ХОД

Пъстри са заглавията на българските вестници в разгара на лятото. “Всеки четвърти кантар ни мами”, предупреждава Труд от първа страница. Това показала проверка на Главна дирекция “Метрологичен надзор” на над 4 хиляди механични, електронни и циферблатни везни. Стикерите за изправност на уредите били с изтекъл срок на годност, или пък кантарите били разпломбирани, или се използват ръждясали теглилки.
На Женския пазар обаче били заловени само три теглилки менте, съобщава Труд.
Търговци обясняват, че дори дават по 100-150 грама зарзават отгоре на всеки килограм, защото няма клиентела, а другата причина били масираните напоследък проверки.

Друга неволя, свързана с летните месеци, са ремонтите. “Трай, софиянецо, за модерна столица”, призовава Труд. Следва обширна статия, озаглавена “Голямо копане за европейска столица”. Става ясно, че в земята на София тази година ще влязат поне 95 милиона лева.
Само че от сутрин до мрак ръмжат багери, свистят флексове, буботят камиони. Хората са изнервени. Улиците и градинките са разкопани. Няма топла вода. А на всичкото отгоре по нашенски обичай лявата ръка не гледа дясната. Затова там, където риеше топлофикация, ги нямаше БТК. Обяснението - всеки си планира отделно ремонтите.
“Елате в България, страната off road, приканва Пари. И коментира, че едва ли има държава, която да ремонтира малкото си автомагистрали точно в сезона на ваканциите.

Монитор и Виж съобщават от челните си страници, че бременни били готови да дадат на ръка за безпроблемно раждане. Проучване сочи, че срещу парите бъдещите майки очакват лекарския персонал да им обърне повече внимание. 500 лева пък е сумата, масово сочена като разумна.
“Плащаш, за да родиш, плащаш, за да умреш” е коментарът на Монитор. Според изданието даването на пари на ръка ще процъфтява. Защото и с раждането, и със смъртта няма как да се разминеш. В циничното време, в което живеем, се оказва съвсем нормално да се печели от неизбежните неща. Монитор е категоричен, че е безумие майките да плащат на държавата, а не обратното. Въпреки че държавата многократно е показвала, че не се интересува дали се раждат деца или не, или пък как се отглеждат. И от майките към децата и образованието.
“Образованието като предизборен ход”, пише Труд. И пояснява, че става дума за призива на финансовия министър Велчев да се постигне политически консенсус за реформа в образованието. Предложението е през септември да се подпише надпартийно споразумение за дългосрочни инвестиции в образованието, пояснява 24 часа. По-малко от месец преди началото на учебната година вече е ясно, че заради недостигащите финансови средства и намаляването на броя на учениците ще бъде свидетели на поредното съкращение в училищата, отбелязва Труд.
От друга страна имаме нисък относителен дял на хората, ползващи компютър. И именно това налагало решителни действия. Социологът Антоний Гълъбов коментира от страниците на Труд, че предложението на Велчев се доближава до десния подход. Но то има конюнктурен, политически контекст. В края на предишната сесия на Народното събрание правителството изгуби мнозинството си. Цената за подкрепата на правителствената политика рязко се повиши. Затова лансирането на тема, която се възприема като консенсусна, върши добра работа в подобни условия.

24 часа предлага “Септемврийска революция в пет точки”. Това е предложение за съдържанието на надпартийното споразумение в образователната сфера. Вестникът се пита дали нашата политическа класа е узряла за три прости истини- от края на ХХ в. Образованието се оформи като пазарен сектор от световното стопанство. Второ, индустриално развитите държави още в края на 40-те години на миналия век започнаха да гледат на образованието като част от външната си политика, като инструмент за геополитика. И трето, през последното десетилетие образованието се превърна в основен производствен ресурс и критичен фактор за успеха не просто на компании, а на цели нации. “Икономиката на знанието” стана ключова фраза.

А иначе, за да допълним шарената картина от днес, хлябът поевтинял с 8 стотинки за месец, токът пък поскъпнал с 2 лева, съобщават вестниците. Судан пък е новата Либия за българския гурбетчия, пише 24 часа. И допълва, че на родни медици се предлагали до 2 хиляди долара заплата, транспорт и жилище, търсели се още пилоти на селскостопански самолети, строители и инвеститори.

В същото време мнозинството българи са склонни да гласуват за дясна партия, четем в Монитор.
БСП обаче е най-влиятелна в момента, твърди социологът Цветозар Томов. Напоследък се наблюдавало известно закрепване на позициите на НДСВ. Коалициите в България пък били нестабилни, защото са безпринципни, изтъква социологът пред Монитор. Според него сериозните политически играчи на следващите избори ще са СДС, ДСБ на Иван Костов, ССД на Софиянски и донякъде Гергьовден и ВМРО.