RFI - БългарияДО 2050 ГОДИНА БЪЛГАРИТЕ ЩЕ НАМАЛЕЯТ С 3 МИЛИОНА

БЪЛГАРИНЪТ НЕ ИСКА ДА РАБОТИ ЗА 200 ЛЕВА, НО БЯГА ОТ СЕРИОЗНИЯ ТРУД, ДИСЦИПЛИНАТА И НОРМИТЕ

РОМИ ВДИГНАХА 4-ДНЕВНА СВАТБА ЗА 1 МИЛИОН ЛЕВА

Пъстри и разнородни са заглавията по първите страници на българските вестници днес. Евтиното издание “Виж” бие тревога във водещото си заглавие: “Топим се”. Става дума за изследвания на Американската служба за демографски изследвания, според които България оглавява световната класация по намаляване на населението с тенденцията българите да намалеят до 2050 г. с 3 милиона и да останат максимум 5 милиона. Посочва се, че подобна щяла да бъде картината в Западна Европа, където населението ще се увеличи максимум с 4%, докато в същото време жителите на бедните страни в Азия и Африка ще нараснат с 50 на сто.

От първа страница на “24 часа” работодателите се оплакват, че “За 200 лева вече никой не иска да работи”. Вестникът цитира председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев, според когото работниците у нас стават все по-претенциозни и вече никой не иска да работи за споменатата сума. По-ниско образованите напоследък дори били по-капризни от висшистите, настоявали за повече пари, но в същото време бягали от сериозния труд, дисциплината и нормите. “Сервитьор? Шивачка? Никога!” гласи заглавието на втора и трета страница.
Агенцията по заетостта от своя страна съобщава, че 3% от работните места остават незаети.

Водещият материал на “Труд” е посветен на скъпа ромска 4-дневна сватба в Омуртаг. Още от голямото заглавие читателят се информира, че за 13-годишната булка са били платени 20 хиляди евро от родителите на 16-годишен младеж. Вестникът прави и друга сметка – че цялата сватба е излязла на двете фамилии над 1 милион лева.

“Труд” прави разкритието, че премиерът Симеон Сакскобургготски и американският президент Джордж Буш били далечни братовчеди. Изданието се позовава на Чарлс Моузли, главен редактор на реномираната по цял свят британска генеалогична къща “Бъркс пиъридж енд джентри”.

От по-сериозните теми “Труд” е избрал информацията, че държавата е на плюс с 3 милиарда лева. Изданието отново се отдава на сметки и пише, че 15 години след промените държавата има достатъчно пари да си плати дълговете и дори й остават. Така, въпреки увеличения външен дълг на страната в края на юни, ако се вземат предвид сумите, събрани в държавния бюджет, валутният резерв и депозитите на фирмите и населението, то дори да се плати целия дълг, пак ще останат 3 милиарда лева.

“Труд” помества и кратко интервю с командващия силите на НАТО в Европа ген. Джеймс Джоунс, според когото НАТО има нужда от промяна.

“Монитор” информира на челно място за инцидент с 12-годишен хлапак, подкарал “Лада”-та на баща си и убил на място жена и син.

Изданието проявява безпокойство за здравето на папа Йоан Павел ІІ.

Същият вестник информира на първа страница и за това, че подготовката на един първолак струва от 140 до 220 лева.

“Стандарт” публикува на фаталната 13-та страница голямо интервю с националния координатор на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа Милен Керемедчиев, според когото строежът на Дунав мост-2 започва догодина, като до края на август трябва да бъде подписана нова декларация с Румъния за съоръженията.

“Дневник” информира, че държавната администрация ще наеме 900 експерти до края на годината, а “Пари”, че банковите влогове до 25 хиляди лева ще бъдат гарантирани от държавата.

“Дневник” и “Труд” поместват материали за предстоящото откриване на фестивала на изкуствата “Аполония”.