RFI - България ПЪРВО ЗЛАТО ЗА БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМПИАДАТА В АТИНА

УБИХА СВИДЕТЕЛ НА ПОРЪЧКОВ РАЗСТРЕЛ

“Злато за България”, пише Виж в заглавие на първа страница. Вестниците днес отдават заслуженото на олимпийската шампионка Мария Гроздева.
Топ спорт припомня, че това е първата титла за страната ни, а освен това Гроздева се превърна в най-успешния наш спортист в цялата история на игрите. Тя уцели златото на 25 метра с малокалибрен пистолет.
“Мария печели, плаче и пее”, е заглавието на 7 дни спорт.
Това е второто златно отличие след Сидни на същата дисциплина. Гроздева има общо пет олимпийски медала в кариерата си, отбелязва Топ спорт. В актива си тя има още 6 европейски титли и 11 първи места за Световната купа.
Надарената с чар и талант софиянка защити златния си медал от Сидни, пише Монитор. Вестникът цитира думите на щастливата победителка: “Невероятен успех- тази Олимпиада е най-голямото постижение в целия ми състезателен живот”, казва тя.
Мария Гроздева разкрива, че се е сбъднал сънят й отпреди ден, случило се нещо, което й предрекли по-рано.
“Явно съм орисана за успех в Гърция - станах първата жена знаменосец на България, първата с два златни медала, първата с пет отличия. А аз не смятам да се отказвам скоро. Гледам на тази олимпиада като подготовка за игрите в Пекин”, четем в Новинар.
Лъчезарната Мария Гроздева, която носи знамето и на откриването, запуши устата на завистниците и развенча мита за прокобата, която тегне над знаменосците, коментира Стандарт.
“Дано да съм повлякла крак и да донеса късмет и на останалите ни спортисти”, казва в заключение Гроздева.

Мария Гроздева и Таню Киряков се връщат днес в 13.30 ч. От техния клуб Нове обещаха изненади при посрещането им на летище София, разкрива Топ спорт.
Президентът, премиерът, началникът на Генщаба и футболните национали се състезаваха по изпращане на поздравителни телеграми до шампионката, съобщава Новинар.
Спортният министър Васил Иванов-Лучано обеща да й бъдат изплатени и двете премии от Атина - общо 150 000 лева, разкрива Стандарт.

А иначе, като дете Мария играе класически балет, 9 години свири на пиано, тренира спортна гимнастика, плуване, фигурно пързаляне. Нищо не предвещава, че това е бъдещата шампионка по стрелба, открива някои подробности от личния живот на Гроздева 7 дни спорт.

И от еуфорията към злободневните теми.
Пробутват лекарство - менте за кръвно, предупреждава Виж.
Изданието съобщава, че по морето били открити 7 незаконни аптеки, както и 20 опаковки с фалшиви лекарства на един от най-употребяваните вносни медикаменти за високо кръвно налягане от групата на диуретиците. Заловените фалшиви хапчета може и да са опасни за здравето, пише още Виж.
В коментар, всекидневникът посочва, че все пак, когато човек отиде на море едва ли мисълта, която го занимава през цялото време, е кой, как и защо се опитва да го измами. Явно обаче трябва много добре да си отваряме очите, защото последствията от некачествените медикаменти могат да провалят не само почивката ни. Виж изразява и надеждата, че има вероятност проверките на ХЕИ да стреснат хитроумните “аптекари” и току виж се сложи край на доходния им бизнес за наша сметка.

Четирима чужденци удавени за ден, отбелязва на челната си страница Монитор. И уточнява, че става дума за трима руснаци, които потънали край Поморие, и поляк, който загинал в Созопол. Причината - мъртвото вълнение.

А през това време, от стадиони, басейни и плажове политиците ни отчетоха нови високи добиви и успехи в икономиката, продължава Монитор с анализ. Повтаря се икономическата ситуация отпреди 4 години, продължава вестника - похвали отвън, недоволство отвътре. Растат приходите от данъци, пълни се бюджетът. Фискалният резерв и той, за всеобща радост и умиление, надхвърлил 5 милиарда лева. Остана да се преборим само с няколко дребни проблема и ставаме отличници на Европа, пише Монитор- бедността, безработицата, детската смъртност, укриването на доходи и данъци, сивата икономика, престъпността, корупцията в съдебната система, контрабандните канали и мутрите, които останаха живи. Но да не страдаме излишно, призовава изданието, идват избори.

Гилзите от убийства вече ще влизат в компютърна база данни и по този начин при нови престъпления ще може да се установи дали е използвано същото оръжие, съобщава Монитор. За целта щели да бъдат отпуснати 650 хиляди лева за закупуване на американска автоматична балистична и идентификационна система. Одобрението за това бил дал лично премиерът.

Вестниците съобщава и за поредното убийство. Димитър Видев, по прякор Релакса, бе разстрелян с четири куршума в центъра на Бургас вчера, пише Труд. Доскоро Релакса бил от хората на несебърския бос Митьо Очите. Но след като тази пролет Очите бе пратен за постоянно в ареста, Релакса почнал собствен бизнес с проститутки, наркотици, изпълнявал поръчки за палежи на коли, смятат ченгетата.
Видев е бил следствен за грабеж, обири и изнасилване, бил осъден за притежаване на полицейски радиостанции. Говори се, че мотив за вчерашното убийство са проститутките, които сводникът „пуснал" на Слънчев бряг пред известна дискотека. Тъй като жриците на любовта подбивали тарифите, установени от силова групировка на същото място, столичен бос побеснял. Наскоро той поръчал да предупредят Релакса да си прибере момичетата. В Бургас вчера слуховете описваха дори как е изглеждало предупреждението, очертава ситуацията Труд.