В КАЗАРМАТА ДО 27 ГОДИНИ

RFI - БългарияПРЕЗИДЕНТЪТ ПРИ НАШИТЕ ОЛИМПИЙЦИ

БУТИЛКА БИРА ПОСКЪПВА С 2.5 СТ

“В казармата до 27 години”, четем във вестник Труд “горната възрастова граница за повикване в казармата да падне до 27 години” “Младежи чакат по три години ред за войската”, “Между две повиквателни – работа на парче”, “25% от момчетата бягат от наборните комисии”, коментира още изданието.

Главнокомандващият на армията ни пък е в Атина.
“Президентът при нашите олимпийци” извежда в каре вестник 24 часа, за издадената от Първанов директива : “Побеждавайте” научаваме от вестник Труд, а за това, че е “фен на плажния волейбол” четем отново на страниците на 24 часа.
Всекидневниците ни отдават заслуженото и на българските олимпийци. “Сребро и бронз за Йовчев, Медал за боксьора Георгиев”, пише вестник 24 часа.
На почит е и младата българска атлетка Ивет Лалова или “българската пантера”, както я наричат германски журналисти, разбираме от страниците на вестник 24 часа.
“България няма медал, но пък има прекрасна спринтьорка и мъжко момиче” е коментарът на Труд.

Темата, която вълнува всичките ни всекидневници с днешна дата, е поредното покачване на цените, “5 лева става най-масовата ракия” - това е заглавието, с което излиза в. Монитор днес.
“Бирата и ракията по-скъпи от 2005 година” четем и по страниците на Труд. “Бутилка бира поскъпва с 2,5 ст., пресметнал министър Велчев”, а “стотинки, които ще плащаме в плюс за шише ракия, са 70” констатират журналистите от в. Виж.
Причината, според в. Монитор, се крие в увеличаването на акцизите за спиртните напитки и бирата, които се очаква да бъдат одобрени от правителството в четвъртък.
Коментарът на финансовия ни министър, който четем на страниците на в. Виж, е, че допълнителните приходи от това увеличение, което е неизбежно поради процеса на присъединяване към ЕС, са несравнимо малки в сравнение с приходите, от които се лишава хазната вследствие на намалението на преките данъци.

Наред с алкохола “поскъпват и колбасите, ако не внесем свинско” пише застрашително в. 24 часа. Че “цената на пържолата е по-висока с 30 стотинки” пък научаваме от вестник Монитор.
“Скъпият фураж и недостигът на животни доведоха до поскъпване на месото през последните седмици. Прогнозите са до два-три месеца цените да се нормализират”, продължава вестникът.

“1000 евро за квадрат земя на морето” е водещото заглавие, с което излиза днес в. 24 часа. “Няма парцели, а търсенето в Слънчев бряг и Златни пясъци расте. Продадоха терена на бившата дискотека “Калигула” – коментира изданието на вътрешните си страници.

Петролната криза е на дневен ред и днес, “Това вече е криза”, цитира анализатори на първата си страница вестник Дневник.

И накрая, поне едно нещо, което Не поскъпва - “Падат митата при внос на уиски и водка от САЩ” цитира вестник Монитор зам. министъра на икономиката Радослав Бозаджиев.

Започват и анализите за новия политически сезон. “Разтваря ли царят ветрилото?” В навечерието на политическия сезон, преди най-непредсказуемите парламентарни избори у нас, вестник 24 часа задава 4 въпроса на социолозите, а те са: “Кои са най-важните въпроси, които политическите сили в парламента трябва да решат в началото на сезона?, Какви козове за предстоящите избори държат БСП, десницата и управляващата коалиция НДСВ-ДПС? Възможно ли е Симеон да остане премиер и след изборите? Както и какви изненади могат да се случат в идните месеци?” Отговорите на Мира Янова и Кънчо Стойчев, може да прочетете на страниците на изданието. “Възможно ли е невъзможното?” пък е въпросът, който задава социологът Юрий Асланов на страниците на Труд.

Трагедиите отново продължават. “ВЕЦ погълна две деца”, четем в черното каре на първата страница на 24 часа. На язовира няма оповестителна система, тя струва колкото месечната заплата на шефа от НЕК, продължава изданието.

Картината в Труд е още по-черна – удавените деца в язовир Въча били три, а пастор намерил смъртта в язовир “Копринка”, влизайки в него за ритуала “водно кръщение”.

“Трима ученици се давят за ден” четем на първа страница и на вестник Стандарт.

“Двама загинаха при удар на жигула с автобус” пише вестник Монитор. Жестоката катастрофа блокирала пътя София – Варна.

Властите обаче не спят. “Махат незаконните прегради в София”, четем на първа страница на в. Монитор. “Борим корупцията по примера на Скотланд ярд” ни успокоява зам. министърът на вътрешните работи Бойко Коцев, от страниците на вестник Труд. За това че “Борисов обсъжда с шефа на Скотланд Ярд критиките към МВР, пък научаваме от вестник Монитор.

“Държавата развива бюрокрация вместо образование” е анализът на Монитор, с днешна дата. Щом депутатите карат учителите да търсят спонсори, да намерят и те за дейността си, отсича изданието.

В днешното си издание вестник 24 часа посвещава цели 2 страници, на “Екзотичните кражби” - “Полицай отмъква куче на пияница, апаши демонтират гара и мост, младеж прибира във вилата три кошчета ЕС”. В Разград пък задигат знаме, звънец и тебешири от училище. А 12 магистрати търсят истината за свито прасе.

А за довиждане и приятен ден ви предлагам статията на вестник Виж със заглавие “Съблазнявайте половинката си сутрин”.