RFI - България ИСТИНСКИЯТ ШАМПИОН Е ЙОВЧЕВ

МИЛЕН ДОБРЕВ С ВТОРО ЗЛАТО ЗА БЪЛГАРИЯ

ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ КЪМ ЕС МОЖЕ ДА СЕ ЗАБАВИ С ГОДИНА

ИЗБИРАТЕЛИТЕ СА ИКОНОМИЧЕСКИ ОПТИМИСТИ, РЕЙТИНГЪТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ПАДА

“Дневник”, “Стандарт”, “24 часа” и “Труд” са извели на водещо място на първа страница скандала с ощетяването на нашия гимнастик Йордан Йовчев от съдиите на Олимпиадата в Атина, които незаслужено присъдиха златния медал на халки на представителя на домакините Демостенис Тамбакос. “Истинският шампион”, гласи заглавието над голяма снимка на Йовчев, който поздравява публиката след изпълнението си, “Велик е нашият спортист!”, е текстът над същата снимка, но в по-малък формат в “Труд”, който предлага България да посрещне Данчо като шампион и държавата да го награди като олимпийски първенец. Изданието подчертава, че дори третият в състезанието – италианецът Юри Кеки се е обърнал демонстративно към публиката и е посочил красноречиво, че Йовчев е № 1.

Вестник “Виж” е успял да съобщи за отхвърлянето на българската контестация за оценката на гимнастика, както и за спечеления вчера златен медал от щангиста Милен Добрев в категория 94 кг с нов олимпийски рекорд.

“Монитор”, “Сега” и “Виж” бият тревога от първата си страница, че присъединяването на България към ЕС може да се забави с една година, ако страната не се справи с организираната престъпност и не реши проблемите в бавното и неефективно правосъдие. Предупреждението е на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева и е предизвикано от реакциите във вътрешното министерство относно констатациите в доклада на британския независим експерт Байрън Дейвис до Еврокомисията.
“Труд” припомня накратко някои от тях: България е най-слабото звено в борбата с организираната престъпност на Балканите, посредственост цари сред властите и не се бърза с приемането на правни инструменти за борба с организираната престъпност, в МВР цари корупция, а като извинение се изтъкват ниските заплати, липсва защита на свидетеля, не се провеждат полицейски операции под прикритие, няма бази данни нито за информатори, нито за подземния свят.
“Труд” цитира обобщено и реакцията на София: в МВР не разполагали с доклада, британският експерт бил разговарял със служители на ниско ниво и данните му били остарели, според министър Петканов, а според неговия заместник Бойко Коцев констатациите на Дейвис били “екзотични”, накрая се припомнят и квалификациите по негов адрес от Петканов, Коцев и генерал Борисов, че бил квартален инспектор, не особено високопоставен полицейски служител от Великобритания и пенсионер. Под надслов “Стига сме се (само)бичували”, зает от генерал Бойко Борисов, вестниците информират, че днес той ще се срещне с посланика на Великобритания, а експерти от Германия и Скотланд Ярд ще дойдат да проверяват работата на МВР.

На страниците си за анализи “24 часа” помества резултатите от редовното месечно проучване на общественото мнение на “Галъп Интернешънъл”. Според него избирателите са обхванати от икономически оптимизъм, но в същото време рейтингът на управляващите пада. Социологът Кънчо Стойчев, който представя изследването, посочва две главни причини за това – раните от прехода завяхват, но организмът още трудно се справя, или с други думи подобрението е налице, но за удовлетворение е още рано. Освен това, според него рейтингът на правителството никога не е бил висок, за да спада. БСП водела с много, но това нямало да й стигне за абсолютно мнозинство на изборите догодина.

“Труд” от своя страна помества интервю с Даниел Вълчев, зам.-председател на НДСВ, според когото Симеон нямало да пише листите за следващите избори.

“24 часа” съобщава, че се забраняват даренията в болниците, а приходите на клиниките от пациентите за операции и прегледи ще бъдат отрязани.

“Стандарт” и “Труд” информират, че държавата ще гарантира изгодни заеми за студентите, а “24 часа” предупреждава, че всяка 9-та колонка за бензин у нас е нередовна.

“Монитор” и “Виж” съобщават за изобретение на двама шуменски инженери, с което се подобрява работата на двигателите с вътрешно горене, което те вече са патентовали и предложили на световноизвестни автомобилостроители.