RFI - България ЩЕ СЪДЯТ "БРИКЕЛ" ЗА 1 МИЛИАРД ЛВ. ЗАРАДИ ОБГАЗЯВАНЕТО НА ГЪЛЪБОВО

ХИЛЯДИ ПАЦИЕНТИ НЕДОВОЛНИ ОТ ЛИЧНИТЕ СИ ЛЕКАРИ

ЗАПОЧВА ФИНАНСОВА РЕВИЗИЯ НА СПОРТНИТЕ ФЕДЕРАЦИИ

Гълъбово съди "Брикел" за 1 милиард лева, е заглавието на Новинар. Искът ще бъде заведен, ако собствениците на дружеството в разумен срок не предприемат действия за изграждане на пречистващи инсталации и модерни депа за отпадъци, съобщил кметът на Гълъбово. За последния месец над територията на община Гълъбово 6 пъти са се изсипвали черни облаци пепелина, припомня кметът и нарече това геноцид над жителите на района. Според местните хора проблемът идва от "черното езеро" на дружество "Брикел", което обединява ТЕЦ "Марица-изток 1" и брикетната фабрика. В "езерото" се събират отпадъците от производството на брикети, уточнява Новинар.
Кой трови хората, министър Долорес?, пита от своя страна Труд. Кой ще повярва, че чиновниците мълчат от хуманни цели – например, да не нарушават с високи децибели интонационната среда? По-скоро устите им са запушени с нещо. С какво ли?, пита се Труд.

Хиляди се жалват от “джипитата”, пише вестник Виж. 12 460 подпалиха телефона на Здравната каса. Пациентите често получават отказ от личните си лекари да им дадат направление за консултация, а понякога е направо невъзможно да ги открият, допълва изданието и иронизира с известния въпрос – “Докторе защо?” Когато разликата, произтичаща от броя прегледани пациенти или вида лечение, е четирицифрена, не е трудно да си представим човешката дилема пред медиците. Едни я разрешават в полза на пациента, а други – в полза на джоба си. Просто е. А за пациента остава– ако може, дай, Боже! – да си плати, та барем му обърнали внимание, завършва коментарът на Виж.

“Няма документ, че тялото е на Ивайло”, твърди съпругата на българския заложник в Ирак Ивайло Кепов в интервю за 24Часа. Ще се борим с приятелката на Георги Лазов докрай за истината, категорична е Нели Кепова.

“Подкрепяме генерал Борисов, но и докладите са важни”, казва британският посланик у нас Джеръми Хил, цитиран от Труд. Изказването е по повод скорошния доклад на група европейски експерти, публикуван от изданието, според който МВР не се справя с организираната престъпност и корупция. “Изложиха се наследниците на Шерлок Холмс и туй то!, коментира случая Труд. Репортерите на вестник “Сън” успяха под носа им да заредят с бомба самолет на охраняваното летище Бирмингам. Така ще е, след като Скотланд Ярд отделя кадри, за да пишат доклади и да проверяват МВР. Разпиляват си силите британците!”, саркастично отбелязва изданието.

Съединените щати ни дариха бракувани скенери, твърди Монитор на първа страница. Агенция Митници получи вчера като дарение два мобилни скенера за проверка на товари на стойност 370 хиляди долара. Но според разследване на Монитор скенерите Ел-3 са произведени по остаряла с десетилетия технология и не са достатъчно сигурни. Из-данието цитира експерти, според които тази фирма е аутсайдер в бранша.

Със 100 лева поскъпват шофьорските курсове, предупреждава на страниците си Стандарт. Първоначално увеличението ще е само с 50 лв. Ако след 1 септември цената на петрола се задържи висока, курсовете ще поскъпнат с още 50 лв. Сега обучението излиза 250 лева, допълва ежедневникът.

Вестник Виж продължава темата със заглавие “15-годишни трошки – от 3 бона нагоре”. На автопазара в Горубляне семките се харчат повече от колите, пише изданието, което припомня неписания закон, че “хубава кола се намира по-трудно от жена”.

Заради скандали за пари в Атина ще има ревизии за всички спортни федерации. Това е водещата новина за 24 часа, който цитира спортния министър Васил Иванов-Лучано. Държавен финансов контрол и вътрешен контрол на министерството вече са влезли във федерацията по гимнастика още преди Олимпийските игри, съобщава вестникът. Спортисти се оплакали в Атина, че сами финансирали своята подготовка и престоя в Гърция, отбелязват Часовете, като отделят втора и трета страница на скандала.

Иначе спортните вестници се занимават с новия златен медал за България. “Милен взе своето злато” е заглавието на Топ Спорт под снимката на триумфиращия олимпийски шампион по вдигане на тежести Милен Добрев. “Той е Мистър Пропър!”, Възхищава се пък американският вестник Вашингтон Поуст, цитиран от Труд. С бръснатата си глава, широки вежди и як врат, българският олимпийски шампион прилича поразително на рекламната икона Мистър Пропър, преведено на български – “Господин Точен”, твърди изданието. С чистота и точност, той вдигна 5 пъти щангите в Атина и си осигури златното отличие.