RFI - БългарияНЕУСПЕШЕН ОПИТ ЗА РУСКИ 11 СЕПТЕМВРИ

ЕВРОПА ИЛИ АМЕРИКА – КОЙ Е ПО-БОГАТ?

ЧАСТНАТА АРМИЯ Е ФАКТ

РАБОТАТА ЗА БЪЛГАРИ В ЕС НАМАЛЯВА

ПРИЗНАНИЕ! ДАНЧО ЙОВЧЕВ ПОЛУЧИ ЗЛАТЕН МЕДАЛ ОТ БОК.

ВЕСТНИК “ТАЙМС” ПУБЛИКУВА ГОЛЯМА СТАТИЯ ЗА РАДОЙ РАЛИН, “НОВИНАР” Я ПРЕПЕЧАТВА ДНЕС

Катастрофите с руските самолети попадат в столичните всекидневници с едно сравнение – както пише ТРУД с въпросителен, “Опит за руски 11 септември?” Същото, но без въпросителния, четем като челна тема в МОНИТОР, но с уточняващо надзаглавие: “Опит за 11 септември в Русия, подозира електронният сайт Утро.ру”.
ТРУД разработва темата на втора и трета страница и формулира следната версия – “Вероятно неуспешен опит за руски 11 септември бе извършен във вторник вечерта. Въпреки, че още няма потвърждение, е твърде възможно да става дума за опити за атентати, подобни на тези в САЩ, но в Русия те да не са успели, защото пилотите не са се подчинили на нарежданията на терористите, вероятно чеченци.”
МОНИТОР, препечатвайки “Утро.ру”, съзира “Опит за покушение срещу президента Путин по технологията от 11 септември.”

Още по авиовъпроси, едно предупреждение в ТРУД: “Системите за сигурност на новия терминал на летище София могат да се окажат морално остарели, когато през август догодина властта гордо ще пререже лентата му, предупредиха авиоексперти. Причината е, че изпълнителят на проекта Щрабаг може да се опита да спести пари, като избира евтини рентгени, багажни транспортни системи и оборудване за пътническите ръкави.”

Щрих от НОВИНАР – “Правителството наема Боинг втора ръка”. 24 ЧАСА уточнява: “Боинг ще вози президента – вземат го на лизинг за 150 хиляди долара на месец. Пенсионират старите самолети “Туполев”, продават ги за два-три милиона лева.”

“Командос начело на 4-тия батальон в Кербала”, пише вестник ВИЖ – 75 рейнджъри заминават за втори път в Ирак. ВИЖ допълва: “Подполковник Димитър Шиликов ще бъде най-вероятният командир на 4-ти пехотен батальон за Ирак, каза в Стара Загора началникът на Главния щаб на Сухопътните войски генерал-лейтенант Златан Стойков. Шиликов е зам.-командир на 68-а бригада на специалните сили в Пловдив. Изборът му се очаква да бъде обявен официално утре”, пише ВИЖ.

Анализ в 24 ЧАСА по повод уволнението на шест барети заради това, че в свободното си време се трудели за гръцки бизнесмен. Авторът Огнян Стефанов пита – защо тези професионалисти се забъркват в скандали? Една причина, според него, се откроява – “От скука. Баретите го правят от бездействие. И само закон може да контролира създадените извън МВР структури.” Когато уволнените са вече извън борда, накъде ще поемат? Да прекопават арпаджик? Не е реално да очакваме това от тях. Ако банкер или счетоводител напусне, отива да се докаже другаде. Ами снайперист или сапьор? 24 ЧАСА заключава: “С бездействието си държавата сама полива почвата за структури, успоредни на МВР и МО. Частната армия е факт.”

“Работата за българи в ЕС намалява” – така отваря броя си днес вестник ДНЕВНИК. Трудовият пазар на Великобритания и Ирландия става все по-трудно достъпен за българи и румънци, защото ги изместват граждани от 10-те нови държави - членки на ЕС. Легалното наемане на работници от страни извън Съюза е по-скъпо и по-сложно за тамошните работодатели. Тревожната за българите тенденция се наблюдава и в страни с ограничен достъп като Холандия, Дания, Испания.

Телеграфно цитираме и СТАНДАРТ, който пък пише за трудовия пазар у нас – “Българинът се мръщи на заплата от 300 лв. Чужди инвеститори търсят родни инженери. Германци дават по 2000 евро на наши овчари и градинари”

Челото за вестник ПАРИ днес е – “Световната банка ще дава директно пари на бизнеса и общините”. Това е предвидено в следващата тригодишна стратегия на институцията в България. Материалът преразказва срещата на министрите Шулева и Велчев с ръководители на банката. СЕГА допълва – “Така ще се помогне на компаниите и местната власт да покрият изискванията на Евросъюза, смятат Шулева и Велчев”.

Редакционен коментар в МОНИТОР по повод статията на печатащия се в Париж “Интернешънъл Хералд Трибюн” – че гангстерските войни могат да обезсърчат българите по пътя им към ЕС: “Сега лошите новини, произведени в България, се връщат като бумеранг обратно”, пише МОНИТОР, като визира страховете за “проблемната глава” (вътрешни работи) от страна на евро-министъра Меглена Кунева. “Едва ли не крива излезе Кунева, че произнесе на глас нещо много вярно. Тя просто даде да се разбере, че с махленско оспорване на европейски констатации, които при това са съвсем истинни, няма да се преборим с престъпностите от всякакъв вид. Тази лоша новина завърши с привидно добър финал. У нас. Но по света тя се разнесе по метода на разваления телефон. Когато деца си играят на развален телефон, пада голяма смешка. Но има и една друга детска истина – викат й, играчка-плачка.”

НОВИНАР – “В броя си от 24 август в. "Таймс" публикува голяма редакционна статия за българския поет и сатирик Радой Ралин, който почина неотдавна. През цялата си история вестникът досега не е отделял толкова внимание на друг българин.” НОВИНАР препечатва статията.

ТРУД препечатва статия от “Икономист”, в която се казва, че е погрешно мнението, че “американската икономика се развива главоломно, а тази на ЕС се мъкне едва-едва”. В текста, озаглавен “Европа или Америка – кой е по-богат?”, се посочват редица финансови показатели, доказващи тази теза. Статията завършва така: “Защо всеки смята, че американската икономика се развива по-добре? Сред причините е поведението на политиците. Евро-чиновниците и държавните глави на страните от ЕС винаги реват заради структурните проблеми, бавния растеж, бюджетния дефицит и застаряването на нациите. Докато американските политици винаги са прославяли икономическото развитие на страната си.”

Софийска община провежда акция по изкореняване на незаконните колчета по тротоарите, пречещи на паркирането. “Грозни сцени” – пише ТРУД под заглавие “След колчетата махат гаражите”. Всички вестници са със сходни мнения по въпроса. Вестник ВИЖ коментира: “Незаконните заграждения пазиха тротоарите от незаконно паркиране... Проблемът е, че София се пренасели, а от общината не правят нищо по въпроса – няма място нито за коли, нито за саксии. Със заграждения или не, пешеходците се бутат, за да си проправят път.”
Поне ДУМА пише днес – “Софиянски разкрива 10 553 места за паркиране”.

24 ЧАСА, чело: “Грозен скандал в Германия – откраднаха дарения за 5 болни българчета. Клиника в Хамбург не е получила парите за трансплантации от фирмата-посредник.” Авторката Капка Тодорова обяснява, че децата били оперирани, но сумите за лечението не са получени. “Става дума за средства, събрани с благотворителност по инициатива на БНТ. Парите са преведени на организацията посредник “Джърмън Хелт”; те обаче не са ги дали на болницата.”

Иманяри са тършували във вторник през нощта в могилата край град Шипка, където археолозите откриха златна тракийска маска от 5-и век преди Христа, пише ТРУД. “Археолозите са разтревожени, защото се чувстват сами срещу настървената иманярска мафия”, допълва изданието.

Вестник ТРУД пише за драматичната съдба на два щъркела, които били “принудително заселени” в Ботевград. Препечатана е снимка от местния вестник, в която се вижда безпомощен щъркел в опит да полети, с крак, завързан с въже към Часовниковата кула в града. Обвиняват кмета Георги Георгиев, който “избрал нетрадиционен начин да възстанови екологичното равновесие”. Той обаче твърди, че местните медии “го злепоставяли”, щъркелите били ранени случайно.
Едно е ясно – Зоопаркът е готов да приеме птиците, които най-вероятно ще зимуват там.

Накрая – всички вестници пишат за завръщането от Атина на нашия състезател по спортна гимнастика Йордан Йовчев.
В анализ на вестник СЕГА четем – “Комерсиализацията на олимпийските игри е основната причина за съдийските гафове. От тях страдат малки страни, без солидни спонсори зад гърба си”...
Ще цитирам и ТОП СПОРТ, който извежда: “Данчо Йовчев получи златен медал от БОК. Признание! Ако игрите са в Норвегия, сигурно ще ме бие някой тюлен, опасява се Джуги.”