RFI - БългарияДВАМА МИНИСТРИ НА АВАНТА В АТИНА

БРОНЗ ЗА АРМЕН НАЗАРЯН

ПОПОВЕ РАЗКОЛНИЦИ ВЪОРЪЖЕНИ КЪТО КЪРСЕРДАРИ

ЧОВЕКЪТ НА СОФИЯНСКИ ВКАРАН В СОФИЙСКИ ИМОТИ НЕЗАКОННО

“Двама министри на аванта в Атина” – четем на първата страница на вестник 24 часа днес. Разкритието е направено от журналисти на седмичника 168 часа, на чиято първа страница тази седмица можем да видим колаж, на който министрите Василев и Церовски много майсторски висят едновременно на халки и на банкнота от 200 евро.
“Министрите Церовски и Василев са единствените членове на правителството, приели да бъдат спонсорирани от частни гръцки фирми. Ваканционни покани са отправяни и към Соломон Паси и Меглена Кунева, но те ги отхвърлят”, научаваме още от страниците на 168 часа.
Използвайки офертата на домакините, двамата министри не плащат нито лев за супер луксозните хотели, които ползват, самолетните билети за тях и семействата им, наемите на лимузини, вечери, закуски, коктейли и, не на последно място, безплатни билети за олимпийските игри.

“Министър Церовски е в отпуск на посещение при приятел” – обяснили служители на министерството на регионалното развитие. “Приятелят очевидно е добър и щедър” е коментарът на разследващите журналисти, според чиито данни става дума за гръцкия телеком ОТЕ.
Информацията потвърждава и вестник Монитор, който изкарва в каре на първа страница “Церовски на Олимпиадата за сметка на гръцката ОТЕ”.
Вестник “Стандарт” пък твърди, че притежава поканите съблазнили държавните мъже и представя факсимиле на страниците си.
“Ще си платя всичко сам”, оправдава се Николай Василев от първата страница на вестник 24 часа. Колегата му Валентин Церовски обаче казва “Няма, много работих”.

Съвсем логично вестник 24 часа прави аналогия със случая на немския военен министър Рудолф Арпинг, принуден да подаде оставка преди две години заради 140 000 марки, получени като хонорари от частни фирми.

За това, че председателят на родното Народно събрание Герджиков ще нощува у посланик Стоянов по време на посещението си в гръцката столица, което започва от днес, научаваме отново от вестник 24 часа.

“Треска за посланици” пък е заглавието на страницата за политика на вестник Труд. Сред гледащите към чужбина били шефката на правителствената информационна група Цветелина Узунова, шефът на премиерския кабинет Ради Найденов, както и шефът на външната комисия професор доктор Венко Александров, твърдят от вестника.

Вестник 24 часа пък посвещава цяла страница на “Семейния тим на посланик Плугчиева”, “Дъщерята Евгения пее, съпругът Пламен пише стихове и рисува, но всички го правят само за удоволствие” идилично отбелязват от вестника.

“Попове разколници въоръжени като кърсердари” връща ни към действителността водещото заглавие на вестник Труд с днешна дата, под което най-старателно са изброени “арсеналът на брат Джон, въоръжението на отец Инокентий и пушкалата на поп Камен”.
“Не ни стигат бандитските кръвопролития, само престрелки между калимявки са ни кусурът, та факторите от ЕС да ахнат” е коментарът на изданието.
“Полицията прибра арсенал от водачите на алтернативния синод”, пише по темата вестник Монитор, който ни информира и за цената на карабината “Щаер” на брат Джон, в размер на 3 500 лева.

“Бандитска държава сме” цитира вестник 24 часа олимпийския медалист Йордан Йовчев.
“Крадци наръгаха в гърба брата на Йордан Йовчев” продължава изданието на вътрешните си страници. Нападението станало, след като Георги Йовчев предотвратил обир в магазин в Пловдив.

“Свалят лихвите за добри клиенти” е водещата новина на вестник 24 часа, който публикува на вътрешните си страници интервю с шефа на ДСК Красимир Ангарски. Нередовните длъжници пък щели да връщат повече.

“Отново пускат с потници и чехли в БНБ”, съобщава вестник Виж, без да уточнява обаче към коя категория спадат поразголените клиенти – към добрите или лошите?

“Наводнения, плъхове и хлебарки в Студентски град” изкарва в каре на първа страница днешното издание на вестник Монитор.

“450 евро на квадрат струват новите жилища в района, твърдят брокери”.

Недоволните заминават да учат в чужбина... ако могат. “Български младежи могат да следват във Франция напълно безплатно”, пише вестник Стандарт, цитирайки заместник-директора на Френския институт в България Бернар Есмен. Всяка година оттам се отпускали поне 30-40 стипендии за нашенци. Още толкова давала и международната франкофонска организация.

“Швейцария дава стипендии на наши висшисти”, продължава по темата вестник Монитор.

Името на столичния кмет присъства неотлъчно в пресата и днес. “Човекът на Софиянски вкаран в “Софийски имоти” незаконно, пише вестник Монитор, като пояснява, че кметът се опитва да запази контрола си над Общинска банка именно чрез “Софийски имоти”. Не му е лесно на лидера на Свободните демократи, а и “Костов и Надежда са заедно срещу него”, десните щели да подкрепят БСП, пише вестник 168 часа. Иван Костов обаче не е в много по-добра позиция, ако съдим по написаното в седмичника, а именно, че “втори властови център иска да управлява партията му”.

Иначе лошите новините пак са си същите : “Пак ни критикуват от МВФ”, “Грози ни “луда крава” и чума по прасетата, заради закупените от земеделското министерство лоши ваксини, научаваме от седмичното издание на 168 часа.

“Пропуските в законодателството обслужват организираната престъпност”, твърди председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Владимир Дончев, в интервю за вестник Монитор.

“Режат заплатите в четири министерства”, “Измамници грабят пенсионери”, “5 000 българи ослепяват на година” пише Стандарт.

Българите пък “пишат жалби през ден”, научаваме още от днешния брой на вестник Стандарт, молбите до президента, премиера и парламента били заради липса на пари.

Столичани пък се оплакват от шумни кръчми и незаконни строежи, пише още изданието.

И накрая малко спорт. Атина, разбира се: “Каякарите бият след ужасна нощ”, “проваля се обаче двойният сребърен медалист от Сидни Петър Мерков” пише вестник 7 дни спорт. “Назарян остана с бронз”, четем още от страниците на спортния ежедневник. “Звездата в класическата ни борба загуби от корееца Хюн Юнг, който е новият шампион в категория до 60 килограма”, научаваме от първата страница на вестник Топ спорт. “Величко Чолаков дебютира с бронз”, пише на спортната страница на вестник Стандарт.
В художествената гимнастика – “Пейчева е шеста, Паисиева -13-а след първите два уреда. Кабаева изпуска уред, но води във временното класиране”, затваря броя си вестник Топ спорт.

“ЦСКА издрапа до 1-ви кръг на УЕФА” е водещото заглавие на днешното издание на вестник 7 дни спорт. Два гола срещу Омония спасили главата но треньора Спасов.