RFI - България АБОНАТИ ЩЕ БОЙКОТИРАТ МТЕЛ И ГЛОБУЛ

ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ: НАЧИН НА ПОЛИТИЧЕСКА УПОТРЕБА

Абонати призоваха: Бойкот на МТел и ГлоБул на 1-ви септември. Това заглавие четем от страниците на Новинар. Всички недоволни потребители на услугите на двата мобилни оператора МТел и ГлоБул да изключат телефоните си на 1 септември между 10,00 и 12,00 часа. Това призоваха няколко хиляди участници във форума на електронния сайт “мобайл бългерия”(mobilebulgaria.com). От сайта разпратиха призива до пощите на столичните всекидневници. Протестът ни е срещу прекомерно високите цени на услугите на двата оператора, се казва още в призива.

Шестима изчезнаха с яхта в морето, е водещото заглавие на Стандарт. Цял ден ветроходката "Мария" бе в пълна неизвестност, пише изданието. Плавателният съд е тръгнал от Истанбул в петък сутринта и трябваше да акостира в Царево най-късно в събота по обяд. След като не се появил в уречения час, дъщерята на капитана Тодор Петров подала сигнал в спасително-координационния център.
За щастие всичко приключва с “хепи енд, когато яхтата бе открита вчера към 15,55ч. в Черно море, на 22 мили източно от село Варвара. Буря скъсала платната на плавателния съд, допълва с подробности Стандарт.

Детско порно и нацизъм в българския интернет, пише с големи букви на първа страница Виж. Близо 2 хиляди снимки са били свалени, след сигнал на вестника, който обяснява, че повечето сайтове се поддържат от така наречените “фрий сървъри”, който обикновено са доставчици на локален интернет. Това престъпление е ужасяващо, но е трудно доказуемо, пише Виж. Липсата на ясен законов регламент прави проблема по-скоро морален. Но го оставя нерешим, завършва редакционния коментар.

И вестник Виж, и неговият по-голям събрат Монитор отделят място днес на първа страница за двамата отвлечени в Ирак френски журналисти. Изданията публикуват и снимките на Жорж Малбруно, кореспондент на вестник Фигаро и на Кристиан Шено, репортер на РФИ.

След приемането ни в Европейския съюз ще въведат данък и върху влоговете, научаваме от 24 часа. От 2007г. започва облагане с данък и на лихвите от банковите депозити. Това гласи директива, приета миналата година, и е задължителна за всички държави-членки на съюза.
“Има да се пуашиш за уихвата!”, иронично отбелязват Часовете.
Който смята да живее от парите на влог, ще трябва да дели печалбата с държавата. Щом е записано в директиви, няма къде да ходим. Вестникът обаче предупреждава мярката да не се въвежда внезапно, защото за разлика от европееца, българинът си има “бурканбанк”.

Рекорд! До края на годината 4 милиона туристи у нас. С тази новина ни занимава днешният брой на Труд. Българите у нас може да намаляват, но чужденците се увеличават, пише изданието. Рано е за фанфари, предупреждава Николай Големанов от карето “позиция”. Знаем ли как посрещаме първите си гости? Знаем – с кирки, булдозери, вар и друга строителна романтика. И току ни носят по световния печат с грубост, мръсотия и прегорели манджи. На голямо богатство сме случили откъм туризъм. Но богат бива онзи, който мисли за утре, завършва Труд.

Олимпиадата и европреговорите качиха рейнтингите на Лучано и Кунева. Това са изводите от проучване на “Алфа Рисърч”, публикувано във вестник Дневник. Това важи най-вече за Меглена Кунева, която успява да влезе в тройката на най-успешните министри. В месеца на олимпиадата успехите на спортистите вероятно слагат отпечатък и върху спортния министър Васил Иванов, който за пръв път от времето на неуспешната си кметска кампания, е с позитивен рейтинг, отбелязва “Алфа рисърч”.
По този повод Новинар излиза с коментарна статия, озаглавена “Олимпиадата - начин на политическа употреба”. Този август целият свят е олимпиада, всички са на спортна вълна, та се наложи и “пи арът” на българските политици да се пренастрои в съответствие с конюнктурата, пише авторката Елена Кодинова. Президентът Георги Първанов употреби най-пълноценно този шанс. Замина за Атина и заведе със себе си група славни български спортисти. Даваше по три интервюта на ден, обграден от красиви атлетични мъже и жени, завоювали медали за страната.
Симеон Сакскобургготски се разходи с такъв ентусиазъм из гръцката столица в началото на олимпиадата, че от бързане си забрави съпругата някъде по пътя. От известно време олимпийските игри са скъсали тотално моралните си връзки с благородните идеи на основателите си. Видяхме как се изгавриха с Йордан Йовчев, без дори да се изчервят и наведат поглед от неудобство. Атлетите се дрогират с препарати, добити по космически технологии. Хващат тези, които не могат да си платят. На всичкото това нещастие само политиците и техния пи ар ни липсваха. Почти се бяхме примирили, че олимпиадата само се комерсиализира. То се оказа, че на наша родна почва си я и политизираме, завършва коментарът на Новинар.