RFI - България НЕВОЛИ ЗА УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ ПРЕДИ СТАРТА НА УЧЕБНАТА ГОДИНА

ДЕПУТАТИ И ЧИНОВНИЦИ УЧАТ С ПИРАТСКИ СОФТУЕР

БАТЕТО ЩЕ СЪДИ БИ БИ СИ

Цените на частните уроци скачат, по 15 лева за час с учител у дома. Това е водеща новина за Труд, който както повечето ежедневници, по традиция ни представя проблемите в навечерието на новата учебна година. В София 60 минути на частно ще поскъпнат до 20 лева, предупреждава изданието.
Друг голям харч чака родителите в близките дни – купуването на учебници. Най-скъп е комплектът за 7-ми клас – 170 лева, отбелязва Труд.
Половината деца със стари учебници, допълва със заглавие Новинар и уточнява, че около 60 на сто от българските ученици предпочитат да купуват учебници втора употреба и техният брой нараства всяка година.
Финансовият министър Милен Велчев пък предложи да се подпише надпартийно споразумение за финансиране на просветата, научаваме от 24 часа. Партиите в парламента първо трябва да се договорят за необходимата реформа в българското образование, а после за нужното й финансиране, реплекират обаче от СДС. По този повод Валери Найденов на 14-та страница на Часовете предлага някои добавки към доклада на Милен Велчев.

Например – задръжте компютрите и купете баскетболни табла, зове авторът на статията. По-страшна от липсата на консенсус за образованието, е лицемерната грижа, която партиите се надпреварват да демонстрират, включва се с редакционен коментар и Дневник.
Лошото е, че с наближаването на изборите тези популистки напъни не само няма да намалеят, но и ще се множат, завършва изданието.

Ето и още за “скъпите ни” родни политици: Държавата сключва договори с фирми-фантоми, чиновници учат с пиратски софтуер, излиза със заглавие вестник Виж.

Парламентът и министерствата подписвали договори за обучение по чужди езици и компютри с фирми, които не разполагат дори с лицензирани учебници и софтуер, съобщава всекидневникът. Добре че досега "Оксфорд" не се е сетил да съди висшия законодателен орган за пропуснатите ползи от авторските си права, отбелязва Новинар. Защото, ако това стане, няма да ни приемат в ЕС нито през 2007, нито през 2077 година.

Часовият всекидневник засяга и друга болезнена социална тема – пътищата в нашата родина. Магистрала “Хемус” и участъци от още 6 пътя ще се ремонтират до 15-ти ноември, пише вестникът. Ремонтът от няколко месеца къса нервите на шофьорите и превръща пътуването в Северна България от София до Варна в тежко приключение, коментира 24 часа.

Преводачка припадна в краката на Първанов, пише в днешния си брой Стандарт. Преводачката на македонския президент Бранко Цървенковски изненадващо припадна по време на брифинга му с държавния глава Георги Първанов. Жената се притеснила, защото объркала думите на държавния ни глава, уточнява изданието. Български медицински екип обаче светкавично се намесил и свестил преводачката. Въпреки това Цървенковски отговори на последния журналистически въпрос без превод, отбелязва Стандарт.

БНТ нападната от бълхи и паразити, четем в страниците на Монитор. Опасенията от нашествие на хапещите гадини станала толкова реална, че ръководството на медията се принудило с писмена заповед да въведе тежки ограничения в работната среда, цитирам: “Никакво пренасяне на бълхи, никакво галене и хранене на котки в двора и работните помещения и така нататък. Като че ли настоящото временно ръководство на националната телевизия ще влезе в историята единствено с епичната битка срещу уличните бълхи, коментира Монитор.

Филчев обещал на Славков да съди Би Би Си, научаваме от Дневник. Изваденият временно от състава на МОК Иван Славков съобщи, че е получил уверенията на главния прокурор Никола Филчев за завеждане на съдебно дело срещу Би Би Си. Славков направил това изявление в интервю пред сръбската телевизия В-92 в неделя вечерта, уточнява изданието. Повод за делото срещу британската медия е филмът "Да купиш игрите", излъчен дни преди откриването на олимпиадата в Атина, в който Иван Славков се оказа единственият член на МОК, съгласил се да преговаря за купуване на гласове при изборите за домакин на лятната олимпиада през 2012 г. Славков ще съди Би Би Си за това, че кадрите с негово участие са заснети и излъчени със скрита камера, което е забранено от българското законодателство, обяснява Дневник.
Комисията по етика на Международния олимпийски комитет вика Иван Славков – това пък научаваме от Труд, който ни предлага и цяла страница с избрани бисери на Батето през годините.