RFI - България След трагедията в Осетия: Българска благотворителна акция

9 септември - датата, която разделя нацията

ПАСЕ критикува Закона за вероизповеданията

След трагедията в Беслан, България събира помощи - подчертава “24 часа”. Президентският самолет ще лети с лекарства за пострадалите осетински деца. Стотици българи, пише изданието, питат как да помогнат на пострадалите деца. В отговор на въпросите ”24 часа” предлага след благотворителна акция да се купят дрехи и играчки, които да се предадат на Българския червен кръст (БЧК), който днес открива приемна в София. “Монитор” дава данни и къде от днес ще може да се осъществи идеята на националните медии – в сградата на БЧК на бул. “Джеймс Баучер” 76, от 9 до 17 ч., тел. 816 47 00.

“Дума” и “Виж” от първите си страници в снимки показват скръбта в Русия след трагедията със заложниците.
“Дума” е особено възмутена и от един факт, на който посвещава коментарната си колонка: защо 84-годишният поет Валери Петров е могъл да стои 55 минути на опашка, за да поднесе съболезнования във възпоминателната книга, а родни политици са подминавали опашката, изпълнявайки протоколните си задължения.

100 000 души днес ще протестират в Москва срещу тероризма, отбелязва “Сега” и допълва, че ще има безпрецедентни мерки за сигурност.

След което българската преса се връща към причините за осетинската трагедия.
“24 часа” препечатва анализ на “Московский комсомолец”, че за “насилието вече лъжат по инерция”. Защото, четем в него, властите в Русия непрекъснато заблуждават гражданите, че положението е под контрол. Че спецслужбите са най-професионалните. Но последните 5 атентата в Русия са хроника на една голяма лъжа, отбелязва изданието. А “Труд” излиза с коментар, че трагедията в Беслан е била на командването, отбелязвайки, че главният редактор на в. “Известия” е уволнен след трагедията със заложниците заради критики към руското правителство.

Същевременно днешната преса не крие недоумението си от друг факт: как МВР акцията срещу хърватите (шумно разгласена вчера в пресата) се оказа опровергана? Това пита “Монитор” във водещото си заглавие, след като стана ясно, че 3 от обявените за издиране 12 хървати сами са се предали на полицията в родината си. ”Труд” дори е получил факс от хърватската полиция, в който се казва, че тя не е искала съдействие по случая от колегите си от българското МВР.

А в същото време у нас убийствата не спират – подчертава “24 часа”. По данни на изданието новосформирана българска групировка е на път да монополизира пазара на наркотици.

Черно лято и по родните пътища – настоява “Виж”. Данните наистина стряскат: 347 загинали и 3020 ранени през трите летни месеца. 5 българи дневно губят живот под ламарините – пише изданието в коментарната си колонка. И затова решава да се обърне към всеки шофьор с призива: “Ти също си виновен”.

Една “вина“ и една дата от миналото също ни противопоставя - припомня “24 часа”. Става дума за 9 септември. В опит да представи сблъсък на мнения часовият вестник дава думата на Велислава Дърева и Едвин Суарев. В центъра ни на двата анализа е посланието на Симеон Сакскобургготски по повод на 9 септември: “Да помним, но да простим”. Велислава Дърева твърди, че то е повече царско, отколкото премиерско. И че в него Симеон е обърнал историческия синтаксис и политическия словоред, доколкото първата част е реверанс на дясно, а втората – на ляво. Нейната редакция на посланието е: “Да помним, но да не отмъщаваме”.
Но Едвин Сугарев говори за “царската прошка” и пита: а къде е покаянието на БСП? Няма обаче покаяние, настоява Едвин Сугарев, за да има прошка. А има опит за честване. И за наглост.

Във в. “Стандарт” пък научаваме и подробности по предсотящите чествания: БСП щяла да наема балерини и акробатки. Освен това на 9 септември левите сили щели да гледат балета на Национална опера и да слушат любимите си Веселин Маринов и Петя Буюклиева.

Кризата с Българската православна църква също тътне из пресата. Според в. “Сега” “Страсбург атакува монопола на Св. Синод”. Доклад на ПАСЕ е категоричен, че българският закон за вероизповеданията е бил писан, за да помогне на патриарх Максим в спора му с Инокентий. А “Монитор” препечатва декларация на Синода на патриарх Максим, адресирана до дипломатическите мисии у нас, че те не оспорват правото на отделилите се у нас да се регистрират, но не са склонни те да ползват името Българска православна църква”.

“Стандарт” пък от първа страница ни връща към текущите български проблеми: новите хипермаркети като “Практикер” и “Хит”, да не говорим за “Кауфланд” ще вземат клиентите на марките бакалници. Собствениците на малките магазинчета са в ужас и обмислят нови услуги – за разнасят хляб и мляко по домовете.

Докато втората новина на “Стандарт” е вече стъписваща: от 1 януари парното рязко поскъпва (още не е ясно с колко). Топлофикациите остават без държавна субсидия и всяко дружество само ще определя цените си според разходите си. А какво означава това, тепърва ще видим....