RFI - България 9 септември - датата, която разделя България

Министър Дикме обвинен в искане на подкуп

Румъния протестира срещу АЕЦ "Белене"

9 септември – тази дата, както може и да се очаква, заема цели страници в анализите и коментарите в днешната преса.
“Труд” й посвещава на цели две страници поредното “за и против”. Вляво доц. Искра Баева от леви позиции търси “спорното и безспорното”, към което ни препраща този ден. Според нея датата е повратна за ХХ в., защото след нея се променя всичко в България. Но, след като се спира на “съветския фактор”, доц. Баева, дава превес на “модернизацията”: коопериране на селското стопанство, 70 % урбанизация, ликвидиране на неграмотността.
Относно вълната от насилие след 9 септември, историчката твърди, че са спорни мащабите му.

Противоположната теза от страниците на “Труд” застъпва проф. Георги Бакалов Той настоява, че не само оценката за таи дата разделя нацията. Проф. Бакалов опровергава клишетата за “всенародно въстание”, говори за окупация, за избивания на “невинни хора”, обявени с лека ръка за “фашисти”, за репресии, траяли десетилетия...

От страниците на “24 часа” проф. Георги Марков, директор на Института по история на БАН, е още по категоричен: 9 септември беше преврат, не революция. Проф. Марков разобличава много от лъжите на пропагандата - около участието на Тодор Живков в преврата и какво ли не още... Вижте снимките от центъра на София, правени на тази дата – там просто няма жив партизанин – настоява проф. Марков и стига до заключението, че “45 година живяхме в система, която насилствено смени предходната. А сега пак сменяме системата и сме в преход”.

В. “Дума”, както и може да се очаква, тачи датата. И излиза със заглавието “Цвете за Девети”, на първа страница виждаме как млади социалистки поднасят цветя по паметни плочи.
А в коментарната си колонка минава пряко към поезия, с автор Рашко Стойков, под заглавието: “Сведете глави”: “За живи и мъртви едно цвете сложете. Не ден, а идея е всъщност Девети...”

“Стандарт” обяснява как ще вървят чествания и започва разказа си с вчерашните напрежения в парламента, където БСП раздавала покани за 9 като позиви. Според изданието премиерът Сакскобургготски все още умува дали да отиде на концерта в НДК. Днес парламентът трябва да гласува декларация на дясната опозиция, свързана с датата 9 септември.
“Виж” очертава двете траектории на датата: концерти и контраманифестации. Във Варна БСП ще отбележи датата с грандиозен концерт, но в Русе ще има панихида за жертвите на репресиите след тази дата.
От страниците на “Дневник” Александър Андреев нарича събитието “мъчителна цезура” и стига до следното заключение : “който иска да празнува тази и всички останали спорни дати- България е свободна страна. Но мнозинството сигурно ще намери по-смислено занимание за себе и за цялото общество”.

А че датата продължава да сее противоречия, се убеждаваме и от друга новина по първите страници – премиерът Сакскобургготски е наредил проверка давана ли му е издръжка в изгнание – пише “Монитор”.- Според публикации в столичен вестник той е получавал 18 000 франка месечно до пълнолетието си.
Комунистическата власт не ми е давала пари – цитира го “Труд”. А “24 часа” извежда друг акцент от декларацията му: “Слухът, че Георги Димитров ме е издържал, е неверен”.

В същото време “Монитор” прави разследване за едни други пари с днешна дата – дали министър Дикме е поискал подкуп за търг. Според депутата от Народен съюз Владимир Джаферов, това е факт. Става дума за търг за изграждане на път край Ардино. Депутатът Джаферов е предал документите лично на главния прокурор Филчев.

Прокуратурата се тресе пък от друг скандал, отбелязва “24 часа”. Прокурорът Емил Дангов подаде оставка, след като стана ясно, че е пуснал обвиняем, задържан с цял оръжеен арсенал. Води се следствие.

“Монитор” и “Виж” са притеснени и от друго противопоставяне – Румъния се обяви срещу АЕЦ "Белене". Румънците от остров Телеорман са започнали подписка срещу втората ни атомна централа, четем в двете издания. Ако не я построим, коментира от първа страница “Труд”, ще трябва да внасяме ток... от Румъния. Така че, според изданието, нямало нищо случайно в протестите. И се обръща към нашите съседи с призива – “домнуле, озапти се”. Щото случайно пък ние знаем кой обгазява Русе.

“Стандарт” пък е обезпокоен, че грипът “Шанхай” ни удря до месец. Проблем щяло да има при децата и хората с хронични заболявания.

“Сега” отбелязва, че българите дължат 78 млн. лв. за вода. ВиК дружествата не знаели какво да правят. Не можели да налагат наказания, а нямали пари за инвестиции.

А от първите страници на цялата преса ни гледа снимката на големия актьор Иван Кондов. “Най-уникалният Хамлет”, както го наричаше Вили Цанков, издъхна на 75 години, пише “Труд".