RFI - България Репортажи от Беслан

Парламентът осъди 9 септември

Господин 30%

РФИ и авантюрата фестивално радио

След трагедията в Беслан. Специални пратеници на български издания са вече на мястото на събитието и репортажи от Северна Осетия са по първите страници на пресата.

Фоторепортер на “24 часа” е уловил лицето на ранено момиче, пренасяно за спешна операция в Москва. Гледката на летището във Владикавказ е потресаваща – 40 линейки и във всяка – по едно тежко ранено дете, пише специален пратеник на часовия вестник.
“Беслан плаче” - обобщават журналисти от “Труд”, съпровождащи самолета с българската хуманитарна помощ. Четири багера продължават да копаят гробове извън града, четем в репортажа. А сред отрупаните с цветя могили имало и бележка на осетински: “Беше голяма война и много осетинска кръв се проля”. До нея имало и бележка на руски: “Третата световна започва – с терора”.
Засега у нас няма да пристигат ранени в Беслан деца – констатира в. “Сега”. И обръща внимание на призива на външния министър Паси политиците ни да бъдем деликатни и да не се самоизтъкват на фона на тази трагедия.

След атентатите в Ню Йорк, Москва, Мадрид и Беслан е ясно едно – терорът превърна досегашните доктрини за национална сигурност в архаизъм – обобщава в анализ “Монитор”. А “Труд” анализира “нормалните” грешки в Беслан и се връща към някои ключови в такъв случай неща: разбирането за цената на човешкия живот; хаосът и некоординираните действия на властите – основна слабост на днешна русия, както и неподготвеността й при кризи. А никой не е на завет от злото - припомня “Труд” и пита как ние бихме действали при подобна криза. В. “Пари” в подробен анализ се спира на “кървавия бизнес на корпорация “Тероризъм”.

Въвеждат денонощна охрана в нашите училища - съобщава “Виж”. От 15 септември засилени мерки се взимат в над 30 столични училища. От тази година в програмите на училищата са предвидени и 5 часа по антитероризъм.

От първа страница в “Стандарт” пък виждаме как “командоси обезвреждат терорист”. Изданието обаче веднага уточнява, че това е било само демонстрация, проведена вчера в столичния “Интер Експо център”.
В тази връзка “Дума” излиза с водещата новина, че “възраждат оръжейната индустрия”. На отрасъла се разчитало заради модернизацията на армията ни и укрепването на сигурността.

Но истинският сблъсък с вчерашна дата е друг и той е свързан с 9 септември. “Парламентът осъди 9 септември”, категоричен е “Дневник”. След 5-часови дебати парламентът все пак прие декларация, отбелязва изданието, като инициативата е на СДС и ОДС. От дясно са припомнили, че тази дата слага край на демократичното развитие на България и е начало на диктатурата. “Дума”, от своя страна, твърди, че България е почела 9 септември, но десницата го е обругала. Според “24 часа” всички са били срещу БСП заради 9 септември. Управляващите от НДСВ дори съчинили в парламента истинско музикално шоу, пеейки вариации по "На всеки километър”, от рода на : “Пада другарят в тежък вот с бюлетина в ръка. Пак ще сънува, плувнал в пот, мъничка част от властта, една много мъничка част от властта”. За автор на музиката бил нарочен Карл Маркс, а на текста – Роза Люксембург, но станало ясно, че съчинението е дело на жълтия депутат Даниел Вълчев. Освен “смях в залата”, имаше панихиди и контрамитинги, допълва “Труд”.

А същевременно “кабинетът запорира акции и активи на “Кремиковци” – извежда като водеща новина” в. “Пари”. Става думи за дългове на комбината от 146 млн. лв., но така на практика се блокира препродажбата му, пише изданието.

“Най-после ликвидират “Софийски имоти" – констатира “Стандарт”. Вчера това са поискали в нарочна декларация съветниците от СДС и ССД в София, доколкото фирмата е станала символ на порочното управляване на общинско имущество.

“Монитор” и “Виж” продължават разследването си витае ли корупция около земеделския министър Мехмед Дикме. Бизнесменът Сабахаттин Дурмуш открито излиза с обвинения срещу него, като твърди, че фирма на брата на министъра усвоявала големи поръчки в размер на 100 000 лв. В. “Виж” дори настоява, че прякорът на министър Дикме бил “Господин 30%”.

“Сега” успокоява читателите си, че парното може би ще е със замразени цени догодина, тъй като 2005 г. е година на изборите.

А “Стандарт” разказва за най-стъписващата кражба напоследък: четирима апаши задигнали железен мост в Момчилградско, свързващ село Ауста със с. Пиявец. Полицията ги спипала и ще върне демонтираните материали, а засега местните хора сами се опитват да върнат връзката си със света.

А в. "Пари" отделя специално място на делото на РФИ-София, което пета година се впуска в авантюрата фестивално радио по време на празниците на изкуствата Аполония - от сал до къщата-музей "Ал.Мутафов". Както и на жеста на РФИ да реставрира десет творби на художника, останал незабелязан от директора на созополската галерия. Така или иначе, отбелязва в. "Пари", благодарение на РФИ гостите на Аполония станаха съпричастни на историята на българския джаз и ролята на "Бели, зелени, червени", на представянето на Марио Станчев и Георги Корназов в предаванията на Людмил Фотев, както и на други паралелни на фестивала събития в авторските предавания на Катя Атанасова, Йордан Ефтимов и Руен Руенов.