RFI - България След 11 септември - очакват тероризъм в Черно море

Хърватинът Може - автор на поръчкови убийства

Сериозен раздор във властта

Отново издирват "червените пари"

След 11 септември.
“Разузнаването чака тероризъм в Черно море” – отбелязва в. “Монитор”. Такива опасения е изразил на конференция по сигурността ръководителят на военното разузнаване ген. Студенков. Неговото предвиждане е, че терористите могат да вземат заложници на пътнически кораби, за да изпълнят своите действия по вода.
“Дума” отбелязва, че три години след 11 септември и атентатите в Ню Йорк светът съвсем не е станал по-сигурен. От страниците на “Труд” американският посланик Джеймс Пардю в статия призовава: “Да си спомним 11 септември 2001 г.” Той благодари на България, която играе енергична и важна роля в битката с терора във време, когато имаме убийството на невинни деца в Русия, на български граждани в Ирак, кръвопролитията на о-в Бали, в Истанбул и на други места по света. Посланик Пардю призовава да почетем днес паметта на гражданите на повече от 90 държави, които преди три години загинаха в Ню Йорк, да си спомним за техните близки и приятели, чийто живот завинаги се промени след тази дата.

Третата световна война започна – настоява от първа страница “24 часа” в репортаж на своиите специални пратеници в Беслан, Северна Осетия. Хората не са съгласни да говорят. Страх ги е - разказва репортерът на “24 часа” Милен Петров. Журналистка от местния вестник “Жизнь Правобережия” обаче отрича опълченците, тоест близките на децата, да са стреляли първи и да са провокирали терористите.

“Сатана е, който убива деца” - четем в репортажа на “Труд” от мястото на събитието. Надписът е изчегъртан от неизвестна ръка върху физкултурния салон на училище №1 в Беслан.
Пред “24 часа” журналистката Елена Йончева се връща към свое старо интервю с чеченския командир Шамил Басаев, чиято ръка Русия съзира зад атентата. Тогава Басаев е казал: “Танцът на Сатаната тепърва започва...”.
Живеем във времето на третата тоталитарна идеология – радикалният ислямизъм – твърди анализаторът Даниел Пайпс в специален коментар в приложението “11 септември”, което може да откриете в днешния брой на “Стандарт”.

А у нас полицията въведе спецмерки около хърватската банда и 5 дни кри, че е арестуван Иван Може – отбелязва “Виж”. “Стандарт” допълва, че кръв по маратонките и дрехите на хърватина Иван Може доказала, че той е разстрелял полицая Кирил Живков. Освен за убийството на полицая, 27 годишният хърватин е обвинен в екзекуцията на тартора на престъпната банда Асен Петров-Шаки и в опит за убийство на още трима души.

Вандали разбиха тракийски гробници, властта нехае – четем в “Монитор” и “Труд”. Става въпрос за гробницата в Рачева могила край Мъглиж. Археолози от БАН са силно обезпокоени и се питат как след края на разкопките да охраняват 6 проучвани гробници. Един от вариантите бил да се затрупат със слама, което едва ли ще спре иманярите, друг – да се сложат защитни съоръжения, но това изисква средства.
Аман от безумията на Абрашев – коментира “Дума”. И пише, че докато се пилеят старини, Министерството на културата води битки с Алма Матер. Какво още трябва да стане в България, пита “Дума”, че да разбере премиерът, че венцехвалещият го композитор не е на мястото си?

Във властта обаче има сериозен раздор – отбелязва във водещото си заглавие “Труд”: спор за 4 поста. ДПС иска назначения, а НДСВ не дава. Народното събрание вече доста закъсня с избора си на шефове на НОИ и на Сметната палата, председател и членове на Комисията за защита срещу дискриминацията и омбудсман.

Весела Драганова пък си купи бивш хотел за 750 000 евро – разкрива във водеща публикация “24 часа”. 4-етажната сграда с магазин е на оживена улица в София, на ъгъла на “Мария Луиза” и “Струма”. Купих я с кредит за централа на Партията на българските жени – признава мандатоносителката на царската коалиция. Според нея в сделката нямало нищо “скрито-покрито”.

В интервю пред “Труд” областният управител на София Олимпи Кътев твърди, че проектът “Супер Боровец” не бил на дневен ред, за него тепърва се търсели инвеститори. А Симеон не давал да се строи в имотите му: нито в “Царска Бистрица”, нито на неговите земи и гори. От друга страна, от интервюто става ясно, по лична инициатива на премиера идва Жан-Клод Кили, за да даде мнение за пистите и лифтовете в Боровец. А на 12-13 октомври в Боровец идва италианският външен министър заедно с италиански шефове на ски-спорта, които провеждат състезания от Световната купа по ски. Така че проект “Супер Боровец” явно ще има.

От следващата година махат данък "наследство" – това е водещата новина за “Стандарт” Той бил с ниска ефективност, а и свързан с попълването на огромна документация.

Топлофикациите са пред фалит, извежда “Монитор”, а спонсорират чалгаджийки. Изяснило се е, че едно от най-закъсалите дружества подпомагало концерти на фолкпевицата Ивана.

И накрая – парламентът нареди отново разследване за червените пари – пише “Труд”. Става дума за изнесените от страната пари от задгранични дружества в периода 1985-1990 г., когато България натрупа 11 млрд. долара външен дълг. Става въпрос за около 348 дружества в 52 държави. Някои още функционират, други са във “фризера” като “Булгаргеомин” в Либия, което не действа, но има назначен персонал на заплата. Дали обаче това не е поредното препращане от червените милиарди за зелен хайвер – пита “Труд”.