Радио Франс Интернационал - България До 150 лева глоба за лудо шофиране

Бизнесът ще поръчва ученици и студенти

Да браним 150-те лева

Парламентът реши: до 150 лева глоба за лудо каране, обявява "Труд" във водещото си заглавие. 40 лева глобата за неспазване на зебра, допълва информацията "Монитор". 70 лева глоба за 50 километра в час над позволеното, допълва "Виж". И така – за да озапти лудите глави по родните шосета, вчера парламентът вдигна ударно глобите за пътните прегрешения. С промените в закона за движение по пътищата се завишават санкциите за нарушения, които най-често водят до катастрофи, уточнява "Труд". Е, треперете шофьори, призовава вестникът. Строги, но справедливи санкции ще споходят онези от вас, дръзнали да си разиграват коня, пардон колата, на пътя.
Прогресът в глобоналагането обаче със сигурност ще повиши и материалното благополучие на униформените със стоп-палки, предрича вестникът. Затова от утре, шофьори, ако ви е мил животът, не карайте с повече от 50 лева в час. И любете КАТ... до следващото кръстовище.

А иначе катаджиите предприеха хитра тактика – да лансират идеи, с които психически да притискат шофьорите. Затова "Труд" прави класация на 10-те най-щури идеи, които не прескочиха прага на Народното събрание. Сред тях са глоба за дама-шофьор, която кара с токчета, по-големи от 10 сантиметра. Псувня, клаксон или присветване с фарове – да се наказвали с до 2 години затвор за хулиганство и тормоз. Както и предложението младежите между 18 и 20 години, които са взели шофьорска книжка, през първите 2 години да карат само по маршрут, определен от градската служба на КАТ.

Младежите пък, които се чудят какво ще правят след като завършат училище – Бизнесът ще поръчва студенти и ученици, разкрива "24 часа". Бизнесът бил този, който трябвало да определи какви студенти и ученици да се обучават у нас. Те трябва да определят какви кадри са им необходими, за да се съобрази с желанията ми Министерството на образованието, цитира изданието просветния министър Игор Дамянов. А иначе – тепърва ще става ясно – възможен ли е пазарен принцип в образованието, отбелязва "Дневник".

На горките първокласници пък им е твърде рано ставането за училището – илюстрацията прави "24 часа" със серия от снимки, показващи масовата прозявка на дечицата, строрени с букети на първия учебен ден.
Под строй пък политиците отбелязаха 15 септември по различни училища. Рекордьор е Николай Василев, успял да открие учебната година в 8 различни училища.

А през това време е необходимо правителството да брани 150-те лева учтиво, но твърдо, категоричен е социологът Кънчо Стойчев. В анализ за "24 часа" той задава въпроса – прав ли е МВФ като не се съгласява с предложението на Милен Велчев минималната работна заплата у нас да стане 150 лева. От чисто формална гледна точка - да. Но светът не се опира само на формалните разсъждения, а на реални действия. България е страшно изостанала в областта на минималното възнаграждение.

Страната ни обаче за първи път има възможността да направи по-решителна стъпка в това отношение – защото едно увеличаване на минималните доходи с 30 лева всъщност представлява 25% увеличение. Чиновниците обаче просто следват формулите. И в техните глави се върти само 10% - каквото и да се увеличава да е с 10%. 25% увеличение вече си е шоково за тях. А очакването, че вдигането на минималната заплата ще увеличи дисбаланса във вноса – ами нека не забравяме за кои социални слоеве говорим, отбелязва Кънчо Стойчев. И не забравяме това, че човек, който досега е взимал 120 лева надали когато му дадат 150 лева заплата ще тръгне да си купува Мерцедес. Затова подобни аргументи са просто смешни.

Това, че ще сме бедните родни на Европа, е ясно като бял ден, коментира от своя страна "Стандарт". Затова трябва да си плюем на ръцете, за да не станем и по-бедни.