RFI - България Минимална заплата - 150 лева?

Бутат Централна гара?

Всеки 14-ти българин - неуязвим за СПИН

Ту “да”, ту “не”..... Минималната заплата става 150 лв., гадае “Труд”. “Да”, но ако МВФ разреши. Според социалния министър фондът май смекчил позицията си сега тя била “по-скоро за”. Пред изданието Ханс Фликеншийлд твърди, че МВФ не иска да влияе върху правителството, то само решава и само ще определи заплатите.

Ако е така, 60 лв. става социалната пенсия от догодина – извежда “Монитор”. А останалите пенсии скачат със 7 %.
“24 часа” също се пита ще стигне ли минималната заплата 150 лв., след което подчертава, че до края на октомври ще предложат “заместител на работните класове”.
Добавката за стаж ще е по договорка с шефа – отбелязва “Виж”. Принципът щял да е такъв – договорените досега надбавки в заплатите остават, оттук нататък синдикатите ще преговарят с работодателите.

”Труд” задава традиционния за социолозите въпрос “къде сме ние?” и ни докарва до “бедни европейски роднини”. Най-бедният грък е почти 7 пъти по-богат от нашия сиромах, показват данни на Евростат. В Гърция прагът на бедността е 335.3 евро на месец, в Германия - 787 евро, а в Люксембург -1155 евро. У нас прагът на бедността е 53.2 евро.

Няма яснота и какво ще става с Централна гара. Може пък и да я бутнат - пише “24 часа”. “Бутат я” – настоява “Монитор”. На снимките по първите страници виждаме транспортният министър Николай Василев с папка в ръка и в размисъл за съдбата на гарата.
Днешната гара не отива на ХХІ век, пише “24 часа”. “Монитор” цитира министъра, че основен ремонт щял да струва 15 млн. лв., по-лесно било да се изгради нова гара.
“Дума” се чуди, че достолепната сграда внезапно.. се срутила от думите на министъра. И в коментарната си колонка разказва притчата как магистър по превоз на скрап седи пред Централна гара с шише ракия и си мечтае от цар-кировия алкохол: “Да вземе сега някой да я бутне тая гара”, а в това време голям човек с прякор на малък магьосник си плюе пазвата с решението на нахрани 13 консорциума с три обекта, обявявайки: “На София и трябва съвсем нова жп гара”.

“Стандарт” излиза с друга водеща новина, отново свързана със същия министър: “Николай Василев подарява стадион “Раковски”. Хиляди деца и спортисти губят мястото си за тренировки, настоява изданието, след като Василев е обосновал продажбата на стадиона в докладна до МВР-министър Петканов. Унгарската фирма “Трай гранит дивелопмънт” искала да строи на това място бизнес-център и лунапарк.

По повод пък на бедността, гарата и свободните професии “Монитор” и “24 часа” излизат с различни данни за броя на просячетата в България. “Монитор”, позовавайки се на социалното министерство, твърди, че имало 141 регистрирани просячета по гари и централни места в големите градове. Според “Труд” те изхранвали семействата си. “24 часа” настоява, че просячетата у нас са 214.

“Виж” излиза пък със сензационното заглавие “всеки 14-ти българин е неуязвим за СПИН”. Откритието, съобщено и от “Труд”, и от “Монитор”, е на д-р Аргирова от лабораторията по СПИН към Националния център по заразни и паразитни болести. Според нея “ген-мутант” или ретровирус предпазвал най-вече ромите, сетне турците и накрая българите.

“Труд” се връща към съобщенията за смяна на министри – пак слухове – ту “да”, ту “не”... Отново нарочени са Валентин Церовски, Николай Василев, Долорес Арсенова и Божидар Абрашев.

“Монитор” се връща към критиките на опозицията (най-вече от страна на Иван Костов) срещу работата на МВР. Главният секретар на МВР Бойко Борисов казва пред “Труд”, че дори е готов да се оттегли, но да оставят службите да работят.

И още: пресата се спира на разкола в БПЦ след освиркванията срещу патриарх Максим на празника на София. “24 часа” и “Труд” разказват за скандирания “червени боклуци”, когато президентът Първанов и патриарх Максим вървели под ръка на празника. Кметът Софиянски отсъствал, защото в деня на София бил в Москва.

И накрая “Стандарт” предупреждава за днешно нашествие на крави в София. Спокойно – няма протести, а журиране на млеконадойни хубавици за мис Крава в Южния парк. Така че, видите ли ги да дефилират, да знаете, че е за празника на биологичното разнообразие, за да не стават грешки.