RFI - България Правителството и МВФ не се разбраха за нищо

Правим "Икономика на шерпа"

15 мерцедеса по 150 000 лева проданени преди началото на панаира в Пловдив

Без каруци в центъра на София?

Ще вдигнем минималната заплата до 150 лв. – нямам опасения – това обещание на финансовия министър е, разбира се, заглавие на интервюто му в "24 часа" днес.
На съседната страница – интервю с Ханс Фликеншийлд, шефът на мисията на МВФ за България. И неговото мнение – 25% скок на минималната заплата е опасен. Знаем, че минималната заплата в България е ниска, заплатите въобще са ниски в България, но все още минималната е сравнително висока спрямо средната. Ако сега вдигнете минималната заплата с 25%, процентът й от средната за страната ще стане 50. Притеснението ни е за отражението, което това ще има върху другите заплати. Хората, които получават два пъти минималната заплата например, ще искат заплатата им да се вдигне след промяната – обяснява Фликеншийлд.

Пълно неразбирателство с емисарите на МВФ – смята "Монитор". Вестникът също предлага интервю с шефа на мисията на фонда Ханс Фликеншийлд. Струва ми се, че просто правителството много рано направи намеренията си публично достояние – казва Фликеншийлд относно тези 25%. Толкова по един от най-следените от средния българин – особено с минимална заплата – и работодател въпрос от посещението на мисията на МВФ. Да добавим само, че фондът препоръчва да се намали кредитирането – или МВФ очаква банките да укротят кредитирането, както пише "Пари". Засега няма да се взимат допълнителни мерки.

А тъй като покрай посещението на Ханс Фликеншийлд се заговори от различни позиции и за бюджетния излишък от 1 млрд. лв. – Парламентът, а не Велчев харчи излишъка, е мнението на политици, четем в "Дневник". С други думи - Всички политически сили, с изключение на управляващите НДСВ-ДПС, настояват парламентът да вземе решение за какво да се харчи бюджетният излишък, пояснява изданието, а по-надолу в текста става ясно, че и от ДПС не са напълно единодушни с идеите на финансовия министър.

Този петък СЕМ ще вземе за пореден път в последните 2 години решение кого да назначи за шеф на БНТ. Пресата, разбира се, публикува догадки за това решение на регулаторния орган. Говори се за скрит фаворит. Днес СЕМ може да поднесе поредния си сюрприз в стил кон №10, смята "Сега". Основанието е проучване, направено от вестника, според което 4 от общо 9-те членове на СЕМ предпочитат малко известния Росен Гинев.

БНТ продала рекламата си на безценица – разкритие на "Новинар". Според договора с гиганта "Проктър енд Гембъл България" ООД, с копие от който в редакцията разполагали, БНТ е продала 40% от рекламното си време за година напред за сума от едва 25% от предвидените в бюджета на телевизията приходи от реклама.

Връщаме се на първа страница на "24 часа", заради една статистическа торта, отпечатана там. Въпросът е – какъв персонал предпочитате, коментарът-извод от направеното проучване – трима от всеки четири българи сменят работата си с по-добра, опитът е по-важен от дипломата. Ето и числата – повече от една трета от работодателите, 39%, наемат хора с предходен опит, най-търсени са квалифицираните специалисти, фирмите все повече държат на мотивацията за труд. Изследването е направено от "Алфа Рисърч", откъдето определят като проблем фактът, че нискоквалифицираните професии са подробно описани в трудовия класификатор, а в по-високостатусните професии няма разграничение.
Или – има 5 вида чистачи, а журналисти, писатели и критици са обобщени в един ред, също както и пиар, реклама, маркетинг и управление на персонал.
Правим икономика на шерпа, а пренебрегваме висшиста, защото е в групата за емиграция, коментира "24 часа". Фирмите търсят среднисти, висшистите са в излишък, е мнението на "Новинар" за резултатите от проучването.

А сега поглед и към първа страница на "Труд'. Иде GSM-ът на бъдещето, още в края на тази или в първите дни на следващата година у нас ще бъдат издадени два лиценза за мобилни оператори от трето поколение – 3G. Кандидатите засега са три и това са досегашните оператори – Мтел, Глобул и БТК.

В понеделник започва есенният панаир в Пловдив. Ето какво се случва още преди началото – Българи изкупиха новия мерцедес, 15 супер лимузини разграбени дни преди панаира. Премиерата на новия модел е в понеделник, цената е 150 хил. лв. Българин е първият, който ще се качи на новата CLS класа – разкрили от фирмата вносител.

В същото време – спират каруците в центъра на София, съобщава "Монитор". Документът ще е готов до края на годината. По чехли сме, а мислим, че караме самолети – такова е заглавието на интервю в "Труд" с писателя Атанас Славов. Завърнал се в България след емиграция в САЩ, сега той живее в родния си Сливен и не всичко, което вижда, му харесва.